Fiskobirlik fındık alımına başladı

Birliğe bağlı kooperatiflerden biri olan Giresun Fındık Tarım Satış Kooperatifi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kumaş, ürünleri aldıkları Entegre Fındık İşleme Tesisleri EFİT A.Ş'de gazetecilere açıklama yaptı. Kumaş, birliğin açıklamasıyla birlikte

Fiskobirlik fındık alımına başladı
Birliğe bağlı kooperatiflerden biri olan Giresun Fındık Tarım Satış Kooperatifi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kumaş, ürünleri aldıkları Entegre Fındık İşleme Tesisleri EFİT A.Ş'de gazetecilere açıklama yaptı.

Kumaş, birliğin açıklamasıyla birlikte ilk gün alımları için beyanname veren 22 üreticinin, 23 ton ürününü almayı planladıklarını belirtti.

Birliğin, üreticinin kendi kuruluşu olduğunu, üreticinin birliğin her zaman yanında olması gerektiğini ifade eden Kumaş, şunları söyledi:

''FİSKOBİRLİK'in asli görevine gecikmeli olarak da başlamış olmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Bu kurumun piyasada olması üreticinin menfaatinedir. Geçmiş alımlardan üreticiye borcumuz var. Bu sorun birlik ve beraberlik içinde çözümlenecektir. Kooperatifimize bugüne kadar 100 üretici, 100 ton ürün için beyanname verdi. Alımlara tek alım ekibi ile başladık. Yoğunluk arttığı takdirde alım ekibi sayısını artıracağız.''

-FINDIK ÜRETİCİSİ CEVALIOĞLU-

Fındık üreticisi Halil Cevalıoğlu ise birliğe 1 ton ürün getirdiğini, bundan da büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, ''Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) bugüne kadar hiç fındık vermedim. Birliğin alımlara başlayacağını öğrenince ürünümü hemen getirdim. FİSKOBİRLİK bizim kuruluşumuz'' diye konuştu.

Fındık üreticisi Mehmet Başer, FİSKOBİRLİK'in fındık piyasasının emniyet supabı olduğunu kaydederek, ''Birlik keşke biraz daha önce alımlara başlasaydı. Birliğin alımlara başlamasıyla serbest piyasada fındık fiyatlarının yükselişe geçeceği bir gerçektir. Ben bu kurumda 28 yıl üst düzeyde yöneticilik yaptım. Bugün buraya 150 kilogram ürünümü getirdim. FİSKOBİRLİK'in üretici ile birlikte sıkıntılı günlerini aşacağına ve eski güçlü günlerine döneceğine inanıyorum'' dedi.

2008 ürünü fındık alım kampanyasını açan FİSKOBİRLİK, fındık alım fiyatını Ekim ve Kasım aylarında 50 randıman Giresun kalite fındık için brüt 4,50 YTL, levant kalite için 4,40 YTL, sivri ve kara fındık için ise 4,20 YTL belirledi.

Aralık ve sonraki aylarda Giresun kalite fındığa 5,00 YTL, levant kalite fındığa 4,90 YTL, sivri ve kara fındığa ise 4,70 YTL alım fiyatı uygulayacak olan birlik, alımını yaptığı fındığın bedelinin yüzde 75'ini 35 gün içinde peşin, yüzde 25'ini ise üreticilere market alışverişi, sigorta, zirai araç ve gereç ile zirai ürün olarak ödeyecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi