EYT'de SSK ve BAĞ-KUR'luları yakından ilgilendiren gelişme! Ayrım ortadan kalkıyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde sona doğru geliniyor. Çalışmalar başladığında 1,5 milyon kişinin yararlanacağı ifade edilirken sayı 1,8 milyona kadar çıktı.

EYT'de SSK ve BAĞ-KUR'luları yakından ilgilendiren gelişme! Ayrım ortadan kalkıyor

Yaş şartından kıdem tazminatına kadar çok sayıda konu hala tartışılmaya devam ediyor. Diğer yandan yapılan düzenlemede SSK-Bağkur ayrımı olup olmayacağı da merak edilen konular arasında.

EYT’yi az bir zaman farkı ile kaçıranlar ise gözlerini meclise çevirdi. EYT hakkındaki son açıklamanın 26 Aralık tarihinde yapılacak olan Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılması bekleniyor.

Bu yıl bakanlığın üzerinde en fazla durduğu konulardan biri EYT oldu. Milyonlar yetkili ağızlardan gelecek açıklamalara kilitlendi. Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Vedat Bilgin “EYT, istifade edeceklerin tamamını kapsayacak” açıklamasını yaptı. Peki, SSK ve Bağ-Kur arasında bir ayrım olacak mı?

EMEKLİLİK TÜRÜNDE BİR AYRIM OLMAYACAK
Yapılan açıklamalara göre SSK ve Bağ-Kur arasında herhangi bir ayrım söz konusu olmayacak. Bağ-Kur’dan emekli olanlar için kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim günü yeterli olacak. Diğer yandan Bağ-Kur ile işyeri açan, şirket ortağı olup primini donduranlar bu süreleri canlandırarak prim gün sayısını primlerine ekleyebilirler. 

DURDURULAN SİGORTALILIK SÜRELERİ NASIL TELAFİ EDİLECEK?
Prim borçları nedeni ile durdurulan sigortalılık süreleri için ihya talebinde bulunulması gerekiyor. Hangi tarihte ihya talebinde bulunulmuş ise ücretlendirme o tarihteki asgari ücret üzerinden yapılıyor. 

İHYA TUTARININ TAMAMI 3 AY İÇİNDE ÖDENMELİ 
Uzmanlar asgari ücret zamlanmadan ihya tutarının ödenmesi gerektiğini düşünüyor. Diğer yandan ihya tutarının başvurudan 3 ay sonra ödenmesi gerekiyor. Bu yıl için en düşük günlük prime esas kazanç tutarı 216 lira olup bir günlük prim tutarı da bunun yüzde 34,5'i olan 74,41 liraya karşılık geliyor.  Bağ-Kur'luların EYT'den yararlanabilmesi için dilekçe verdiği tarih itibarıyla kendi sigortalılığı nedeniyle prim borcunun bitmiş olması gerekiyor. Bu kişilerin emeklilik dilekçesi borcu ödedikleri tarihte geçerli sayılacak. Emekli aylığı borcun ödendiği tarihi takip eden aybaşından itibaren başlayacak.

EYT’Yİ AZ BİR SÜRE İLE KAÇIRANLAR İÇİN DÜZENLEME VAR MI?
Öte yandan düzenlemeyi hafta ile kaçıran ancak EYT’den yararlanmak isteyen vatandaşlar kendi durumları için de bir çalışma yapılmasını istiyor. EYT’yi az bir zaman farkı ile kaçıranlar için kademeli bir yararlanma imkânı sunulabilir. Uzmanlara göre; EYT düzenlemesini birkaç gün ya da ayla kaçıranlar için primlerini tamamlayacağı tarihte yasadan yararlanma imkânı sunulabilir. Bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı Meclis'te gündeme gelebilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler