Nurbengü Yılmaz

Nurbengü Yılmaz

Erken çocukluk çağı çürükleri

Biberon çürükleri; bebeklerin üst dişlerinde başlayan çok çabuk ilerleyen yaygın çürük tipidir. Sebebi sütün içinde doğal olarak bulunan bol miktarda şekerdir. Bebeklerin uyku sırasında emzirilmesi veya biberonla beslenmesi sebebiyle ağızda biriken süt bakteri oluşumuna neden olur. Oluşan bakteriler ise gece boyubca ağızda kalarak çürük oluşumuna neden olur. Bu yüzden gece beslemesi sonrasında bebeğinizin dişlerini temizlemeyi unutmayın Eğer bebeğiniz biberonu olmadan uyumuyorsa biberonun içine süt yerine su koyun. Unutmayın erken kaybedilen süt dişleri gelecekte ciddi diş problemlerine yol açar.

BİBERON ÇÜRÜĞÜNDEN NASIL KORUNURUM ?

Biberon çürüğü erken tanısı için çocuğunuzu mutlaka 1 yaşından once pedodontise götürmeniz tavsiye edilmektedir. Ayrıca bir yaşından itibaren bebeğinizin uykuda beslenmesine izin vermeyin.
Bebeğinizin dişlerini düzenli olarak her beslenmeden sonar ıslak bir tülbent veya diş fırçasıyla temizleyin.
Beslenme sonrasında bebeğinizin dişlerini temizleyemediğiniz durumlarda su içirin.Ayrıca bebeğinizin sütüne bal, reçel, pekmez gibi yüksek şeker içerikli besinler ilave etmeyin.

Bunların yanısıra, çocukların çürüksüz büyümesi için kaşığını kullanmayın, emziğini ağzınıza sokmayın, dudaklarından öpmeyin.Ayrıca beslenme çantalarına elma ve peynir koyun. Yapılan araştırmalar yemeklerden sonra elma ve peynir yemenin ağız ortamındaki asit düzeyini azalttığını ve bu sayede çürük oluşumunu engellediğini göstermektedir.

SÜT DİŞLERİNİN ÖNEMİ

Süt dişleri öncelikle daimi dişlerde olduğu gibi beslenmek için önemlidir. Süt dişleri sayesinde çocuklar çiğneme yapmaktadır. Beslenme ve dolayısıyla büyüme ve gelişme için süt dişlerinin önemi büyüktür.
Süt dişlerinin önemli görevlerinden birisi de altından gelecek olan daimi dişler için yer tutucu görevi görmektir. Süt dişlerinin eksiksiz olması altından gelecek olan dişlerin de düzgün sıralanabilmeleri için önemlidir.
Yeni konuşmayı öğrenen bir çocuk için harflerin doğru bir şekilde telafuz edebilmesi ve düzgün konuşabilme süt dişleri sayesinde olmaktadır.
Her ne kadar yaşları küçük çocuk diye düşünsek de estetik erken yaşlarda da önemli bir durumdur. Özellikle okula başlamış ve arkadas edinmeye başlamış çocuklarda diş eksikliği çocukların psikolojisini bozabilmektedir. Bazen çocuklar bu yüzden konuşmak bile istemeyebilmektedir.

ERKEN SÜT DİŞİ KAYIPLARI NELERE YOL AÇAR

Erken süt dişi kayıplarının sebepleri arasında
Çürük, diş travması, enfeksiyon , diş kökü erimesi gelmektedir.
Süt dişleri erken kaybedilirse komşu dişlerle yer değiştirebilir. Daimi dişler açılı çıkabilir. Süt dişleri yerlerine gelecek olan kalıcı dişler yerine rehber görevi görürür. Çarpık dişler eklem ağrılarına, yanlış çiğnemeye neden olur. Yer tutucular daimi dişlerin yerini koruyup çıkana kadar yeri boşta tutar.

SÜT DİŞLERİNİ TEDAVİ ETMEK GEREKİR Mİ? ZATEN DÜŞMEYECEK Mİ?

Süt dişlerinin geçici olması, çoğu zaman ihmal edilmelerine ve erken çekilmelerini sağlar ve olumsuz sonuçların doğmasına neden olmaktadır. Çocukların süt dişlerinin, doğal değişim sürelerinin tamamlanmasına kadar ağızda kalmaları, çene kemiklerinin gelişebilirliği açısından ve düzgün bir dişsel kapanışa temel olması dolayısıyla çok büyük önem taşımaktadır. Süt dişlerinde beliren çürükler tedavi edilmezse gelecekte çeşitli problemlere sebebiyet verebilmektedir. Bu problemler arasında dişlerde çapraşıklılar , dişlerin çene kemiği içinde gömük kalması, , dişlerin damakta farklı yerlerden sürmeye çalışması , kapanış bozuklukları görülebilmektedir.
Dolayısıyla ilk süt dişlerin sürmeleriyle birlikte anne desteğiyle çocukların dişlerinin fırçalanmaya başlanarak süt dişlerinde flor gibi koruyucu uygulamalar yaptırmalı ve böylelikle de çürükler için önlen alınmalıdır. Aileler çocuklarının diş gelişimlerini, ağız yapılarını doğru gözlemlemeli ve çocuklarının diş –çene yapısı takip

edilip, diş hekimi ve ortodontistleriyle sürekli etkileşim halinde olunmalıdır.

Çocuğunuz bir yaşına geldiğinde mutlaka ilk diş kontrolünü yaptırın,
Dişleri çıkar çıkmaz fırçalamaya başlayın,
1 YAŞINDAN SONRA gece uykusunda beslemeyin ,
3 yaşına geldiğinde koruyucu diş tedavileri; fissure örtücü, flor vernik yaptırın
4ayda bi mutlaka çocuk diş hekiminizi ziyaret edin

Ortodonti Uzmanı Dt. Dr. Nurbengü Yılmaz

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR