Yeni yasalar,yeni uygulamalar !

Bugün Türkiye birçok alanda yeni uygulamaların başladığı bir güne uyandı. Çipli kimlik kartlar cebe girerken, Boğaz'da HGS başladı. Kâğıt reçeteler ise tarih olduBugünden itibaren 7'den 70'e herkesi etkileyecek yeni yasalar, yeni uygulamalar hayatımıza gi

Yeni yasalar,yeni uygulamalar !

Bugün Türkiye birçok alanda yeni uygulamaların başladığı bir güne uyandı. Çipli kimlik kartlar cebe girerken, Boğaz'da HGS başladı. Kâğıt reçeteler ise tarih oldu

Bugünden itibaren 7'den 70'e herkesi etkileyecek yeni yasalar, yeni uygulamalar hayatımıza giriyor. Çipli kimlik kartı, e-reçete, bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısı gibi birçok düzenleme yürürlüğe girerken, Boğaz köprülerinden Kartla Geçiş Sistemi (KGS) sona eriyor.
 
Emekliler ilk maaşlarını intibak yasası nedeniyle daha yüksek alırken, özel sağlıkta vergi avantajı başlıyor. Anne karnındaki bebekten öğrencilere, memurdan emekliye, ev kadınından çiftçiye kadar geniş bir yelpazede alışkanlıkları değiştirecek ve bugün itibarıyla yürürlüğe girecek birçok yasal düzenleme yapıldı. 
 
İŞ GÜVENLİĞİ YASASI
Yeni İş Güvenliği Yasası'yla yeni düzenlemeler hayata geçiyor. 1 milyon 485 bin işletmenin tamamında işyeri hekimi zorunlu olacak. Buna uymayanlar 5 bin lira ceza ödeyecek.
 
BES'TE DEVLET KATKISI
Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES), devlet katkısı başlıyor. Devlet katkı paylarının yüzde 25'ini sigorta yaptıran adına yatıracak. Devletin koyduğu parayı alıp sistemden çıkabilmek için ise 3 yıl beklemek gerekiyor.
 
BİNAYA DOKTOR
Binalara doktor ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmanın yanı sıra kapıcılara da eğitim zorunluluğu geliyor. Apartman görevlilerine, temizlikte kullandığı deterjandan, kazan dairesi bakımına kadar birçok dersin yer aldığı iş güvenliği eğitimi verilecek.
 
REÇETELER TARİH OLUYOR
Artık okunmayan el yazısı ile yazılan reçeteler tarih oluyor. Doktorlar ilaç reçetelerini elektronik ortamda yazacak. Vatandaşlar ilaçlarını başvuru numarasıyla eczanelerden alabilecek.
 
ÇİPLİ KARTLAR CEPTE
İlk etapta 2 milyon kişiye çipli kimlik kartı verilecek. Türkiye genelinde üç yılda çipli kimliği olmayan kalmayacak. Bu kartlar para çekmekten sağlık hizmeti almaya kadar bütün hizmetlerde kullanılabilecek.
 
KGS'DE SÜRE UZATILDI
Köprü ve otoyollardan KGS ile geçiş süresi 31 Ocak 2013'e kadar uzatıldı. Buna göre 1 Şubat'tan itibaren Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) kullanılacak. HGS, PTT şubeleri, PTTmatikler ve otoyol ana istasyonlarındaki gişelerin yanı sıra bankalardan da alınabiliyor.
 
HURDA ARACI OLANLAR
Maliye Bakanlığı hurda araç model yılını 1985'ten 1990'a çekerken, hurdaya çıkan araçlar da bu yıl teslim edilmeye başlayacak.
 
AKARYAKITTA YENİ DÖNEM
Akaryakıtta yerli katkı dönemi resmen başlayacak. Benzin türlerine yerli tarım ürünlerinden etanol harmanlanması yapılacak.
 
EMEKLİLERİN YÜZÜ GÜLDÜ
Toplam 2 milyon emeklinin maaş adaletsizliği son bulacak. İntibak düzenlemesi farkları maaşlara yansıtılacak. Emeklilerin hesabına 50-350 TL kadar yansıma olacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler