Türkler benzine müptela olmuş !

Benzinin satış fiyatı yapılan son zamların ardından 5 lirayı aştı. Fiyatlar 1 yılda yüzde 11 artarken, benzin satışları buna rağmen arttı. Benzin satışları yüzde 1.7 oranında artarak 2 milyon 525 bin metreküpe ulaştı.Vatan'dan Ufuk Şanlı'nın haberine göre

Türkler benzine müptela olmuş !

Benzinin satış fiyatı yapılan son zamların ardından 5 lirayı aştı. Fiyatlar 1 yılda yüzde 11 artarken, benzin satışları buna rağmen arttı. Benzin satışları yüzde 1.7 oranında artarak 2 milyon 525 bin metreküpe ulaştı.

Vatan'dan Ufuk Şanlı'nın haberine göre akaryakıt sektörü geçtiğimiz yıl yüzde 5.5 büyüdü. Büyümenin ana lokomotifi motorin olurken, LPG piyasası beklendiği gibi gelişimini sürdürdü. Ancak asıl şaşırtıcı olan benzin satışlarının 7 yıl aradan sonra ilk kez artış göstermesi oldu. 2013 yılında benzin satışları yüzde 1.7 oranında artış kaydetti.

Toplam benzin satışları 2 milyon 525 bin metreküpe ulaştı. Son yıllarda hızla büyüyen dizel pazarı bu yılda büyümesini sürdürdü. Dizel satışları yüzde 6.5’lık artışla 19 milyon 500 bin metreküpe ulaştı. Büyüme trendini koruyan bir diğer ürün de LPG oldu. LPG satışları yüzde 4 artarken toplam satışlar 2.9 milyon tona ulaştı.

Vergi yükü çok ağır

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, “Yaşanan büyümenin çok önemli bir bölümü kaçak akaryakıtla mücadele stratejisinden kaynaklandı. 10 numara yağ ve solvent bazlı ürünlerde uygulanan sıkı denetim sayesinde kaçak azaldı. Maliye’nin kasasına bu yıl ekstradan milyon 350-400 milyon lira gelir girmiş oldu” bilgisini verdi.

Türkiye’de akaryakıttan alınan vergiler son derece yüksek. Örneğin pompa fiyatı 5 lira 8 kuruştan satılan benzinin satış fiyatının yüzde 61’i yani 3 lira 7 kuruşu ÖTV ve KDV olarak Maliye’nin kasasına giriyor. Motorinde vergi yükü yüzde 52 seviyesinde. 4 lira 57 kuruştan satılan 1 litre motorinden devlet 2 lira 37 kuruş vergi alıyor. Otogazda vergi yükü biraz daha düşük. Litresi 3 lira 13 kuruş olan otogazdan devlet 1 lira 46 kuruş yani yüzde 46.7 oranında vergi toplanıyor. 2012 yılında 99 milyar liralık satış gerçekleştiren akaryakıt sektörü bu gelirin 50 milyar 500 milyon lirasını vergi olarak devlete aktardı.

‘Bu sene büyüme yavaşlar’

Turcas Holding CEO’su Batu Aksoy, akaryakıt sektörünün yüzde 4’lük ülke büyümesinin üzerinde bir büyümeye imza attığına dikkat çekti. Aksoy, “Ancak bu yıl gerek dolar yüzünden akaryakıt fiyatlarına gelen ve gelecek olası zamlarla tüketimde bir miktar düşüş yaşanacaktır. Dolayısıyla 2015’te çok yüksek bir büyüme beklemiyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler