Gümüşhane'de bankalara kredi tepkisi

KOSGEB'in onayladığı kredi bankaların esnafın önüne koyduğu prosedürler nedeniyle alınamıyor.

Gümüşhane'de bankalara kredi tepkisi

Gümüşhane Bakkallar ve Manifaturacılar Odası Başkanı Leyla Bostancı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından onaylanan kredinin, bankaların esnafın önüne koyduğu prosedürler nedeniyle alınamadığını söyledi.

Bostancı, Bakkallar Odası’nda yaptığı basın toplantısında esnafın bankadaki hazır krediye ulaşamadığını, ulusal markalara yenilerek bitme noktasına gelen esnafa bir darbenin de bankalar tarafından vurulduğunu iddia etti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın Gümüşhane’yi ziyaretinde sicilinde sorun olmayan herkese kredi verileceği açıklamasından sonra esnafların başvuruda bulunduğunu hatırlatan Bostancı, şunları kaydetti:

“Birçok esnafımız başvuru yaptı. Yapılan başvuruların yüzde 80’i kredi almaya hak kazandı. Ama ne yazık ki bu rakamın yüzde 10 bile krediye ulaşamadı. Gönül isterdi ki her başvuran esnafımız bu verilen kredilerden faydalansın, ekonomi canlansın, ticaret artsın, yaşanan ekonomik kriz bir nebze de olsun hafiflesin. Devletimiz, ekonominin olmasa olmazı olan esnafımıza ödeme imkanları güzel olan bir yıl ödemesiz faizsiz kredi temin etmiştir ama her nedense bankalar ‘sen çıkarttın ama ben vermiyorum’ dercesine meydan mı okuyor. Devlet vermiş, KOSGEB onaylamış, iş bankaya gelince ‘banka sen bunu alamasın’ diyor.”

Bankadan kredi almamış, kredi kartı kullanmamış, SSK’sını ödemiş olan esnafa bile kredi verilmediğini savunan Bostancı, “Neden olarak da kredi notunun düşük olduğu gerekçesi ileriye sürülüyor. Devletimiz 460 bin 167 kişiye sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteğinden faydalandırmıştır. Yaklaşık 11 milyar lira piyasaya para girişi söz konusudur. Can çekişmekte olan esnafa can suyu olacaktı ama ne yazık ki bankalar esnafa siz gidin can çekişin demektedir. Oysaki bu paranın piyasaya girmesi bankaları da hareketlendirecektir. Mümkün mertebe geri çevirmemelerini, ne olursa olsun krediden bir şekilde istifade etmeye yönelik alternatifler sunmalarını bekliyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler