Ev sahiplerine kötü haber !

Hazine Müsteşarlığı’nın “Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimat Tebliği” Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.Tebliğe göre, sigorta bedelinin tespitinde, sigorta edilen meskenin yapı tarzı için meskenin brüt yüzölçümünün çarpılacağı metrekare

Ev sahiplerine kötü haber !

Hazine Müsteşarlığı’nın “Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimat Tebliği” Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Tebliğe göre, sigorta bedelinin tespitinde, sigorta edilen meskenin yapı tarzı için meskenin brüt yüzölçümünün çarpılacağı metrekare bedelleri; çelik, betonarme, karkas yapılar için 700, yığma kagir yapılar için 500, diğer yapılar için 260 lira olarak belirledi.
 
Zorunlu deprem sigortası kapsamında, bir mesken için verilebilecek azami teminat tutarı değişmedi. Azami teminat tutarı yapı tarzı ayırımı yapılmaksızın 150 bin lira olarak kaldı.
 
Bu tebliğin söz konusu maddesi 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girecek.
 
SİGORTA DIŞINDA KALANLAR…
 
Hazine Müsteşarlığı’nın “Zorunlu Deprem Sigortası Genel Şartlarında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Genel Şartlar” Tebliği de Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.
 
Buna göre, sigorta kapsamı dışında kalan binalar şöyle:
 
“Kamu Konutları Kanununa tabi olan veya kamu hizmet binası olarak kullanılan binalar ve bağımsız bölümler, köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca köy yerleşik alanları ve civarında ve mezralarda yapılan binalar, tamamı ticari veya sınai amaçla kullanılan binalar, projesi bulunmayan ve mühendislik hizmeti görmemiş binalar, taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek şekilde tadil edildiği veya zayıflatıldığı tespit edilen binalar, taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek şekilde ilgili mevzuata ve projeye aykırı olarak inşa edilen binalar, yetkili kamu kurumları tarafından yıkılmasına karar verilen binalar ile mesken olarak kullanıma uygun olmayan, bakımsız, harap veya metruk binalar.”
 
Yapılan bir diğer değişiklikle de sigorta edilmiş binalarda meydana gelen zararın nedeni, niteliği ve miktarı DASK’ın veya yetkili kıldığı kimselerin belirlemelerine göre taraflar arasında yapılacak anlaşmayla tespit edilecek. Büyük ölçekli bir hasar meydana gelmesi durumunda DASK, hasar tespitlerinin süratle yapılabilmesini teminen teknolojik olanaklardan da yararlanarak basitleştirilmiş hasar tespit uygulamaları geliştirebilecek.
 
Sigorta ettirenin, sigorta süresi içinde sigortalı meskende mevzuata aykırı değişiklik yapması halinde DASK sözleşmeyi feshedebilecek.
 
Sigorta sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklarla ilgili olarak, uyuşmazlık konusu olayın üyelik tarihinden sonra meydana gelmiş olması halinde, Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurulabilecek.
 
Bu genel şartlar 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi