Doğu Karadenizli ihracatçılar Kazakistan'dan umutlu

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği tarafından Kazakistan’a yönelik düzenlenen Ticaret Heyeti Programı ile bölge ihracatçıları Kazakistan pazarına yoğunlaşacak.

Doğu Karadenizli ihracatçılar Kazakistan'dan umutlu

Ekonomi Bakanlığı Koordinasyonu ve Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği organizasyonunda 25-29 Ekim 2016 tarihleri arasında Kazakistan’ın Atyrau ve Aktau illerine yönelik “İnşaat ve Yapı Malzemeleri” sektöründe düzenlenen Sektörel Ticaret Heyeti Programına katılan firmalar yaptıkları ikili iş görüşmelerinden memnun kaldı. 

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan şunları söyledi;

“Kazakistan’ın son yıllarda Orta Asya Bölgesinin çok hızlı gelişen bir Ülkesi olması, bu gelişmelere paralel altyapı inşaat ve konut projelerine yönelik yatırımların artmış olması bu Ülkeyi ihracatçılarımız açısından cazip kılmaktadır. Bu kapsamda, Kazakistan’ın Bölgemize yakın Bölge illeri olan Atyrau ve Aktau illerine yönelik düzenlediğimiz inşaat ve yapı malzemeleri sektörel ticaret heyeti programımıza Bölgemiz illerinden 20 iş adamımız katılım sağlamıştır.  

Bilindiği üzere, Atyrau ve Aktau illerine Gürcistan üzerinden karayolu ile Hazar denizi Ro-Ro geçişleri ile ve yine Gürcistan üzerinden Rusya Federasyonu karayolu geçişi ile 2-3 günde ulaşma imkânımız vardır. Ayrıca, çok ekonomik olan demiryolu hattı ile Aktau’dan Gürcistan Batum’a yük getiren demiryolu vagonları, dönüşlerini boş olarak yapmaktadır. Bu durumda bize çok daha düşük nakliye maliyeti ile bu illere ve Kazakistan geneline ihraç malı sevk edebilme imkânını sağlamaktadır.  Bu imkânları yerinde gören iş adamlarımız yaptıkları ikili iş görüşmeleri sonucu bu pazarlara en kısa sürede ihracata başlayacakları görülecektir. Kazakistan Atyrau ve Aktau illerinde zengin petrol yataklarının bulunması ve işletilmesi, önümüzdeki yıllarda da bunun daha da artacak olmasından dolayı gelir kaynakları yönünden bu Bölgenin büyük bir potansiyel taşıdığını ve halen bakir bir Bölge olan Kazakistan’ın bu Bölgelerinin önümüzdeki dönemde çok cazip pazarlar olacağını açıkça gözler önüne sermektedir.   



Bu amaçla, Bölgemize yakınlığın verdiği bu fırsatları avantaja çevirmek ve Bölge ihracatçılarımızın faydasına sunmak amacıyla düzenlemiş olduğumuz bu program kapsamında yapılan ikili iş görüşmelerinden oldukça umutluyuz. İş adamlarımız yaptıkları ikili görüşmelerde aldıkları teklifleri en iyi şekilde değerlendirerek ihracat sevkiyatlarına başlayacak ve uzun vadeli olarak bu pazarda kalıcı olmak için gerekli planlamasını yapacaktır. 

Kazakistan tarafından anılan Bölgede yatırım yapmak isteyen iş adamlarına yönelik verilmekte olan yüksek miktardaki teşvikler de pazarın cazibesini artıran önemli unsurlardır. 
Heyete katılan iş adamalarımız bu fırsatları yerinde görerek değerlendirme yapmıştır. Bu değerlendirmeler neticesinde geliştirilecek ihracat planlarının fiiliyata dönüşeceği ve önümüzdeki dönemde bu pazara yönelik ihracat sevkiyatlarının başlatılacağı açıkça görülecektir.”


Halen Kazakistan’a yönelik Doğu Karadeniz Bölgesinden yaş meyve sebze ihracatının yapıldığına değinen Gürdoğan, ihracatçılarımız bu düzenlemiş olduğumuz program sonrasında inşaat malzemeleri ve tüketim ürünlerinin de sevkiyatına yakın zaman içinde başlayacaklarına değinerek, önümüzdeki yıllarda Kazakistan’ın Doğu Karadeniz Bölgesinin önemli pazarları arasına gireceğini söyledi.

DKİB Başkanı Gürdoğan Kazakistan’a yönelik ihraç sevkiyatlarında halen yüksek olan ve ortalama 6.000 $ – 6.500 $/TIR düzeyinde olan Aktau ve Atyrau Bölgesi varışlı nakliye ücretinin düşürülmesi konusunda gerekli olan girişimlerde bulunacaklarını, Azerbaycan tarafından alınan Hazar denizi Ro-Ro ücretlerinin daha da düşürülmesi konusunda yetkili makamlar nezdinde girişimlerde bulunacaklarını, daha düşük maliyetli olan Rusya Federasyonu üzerinden transit geçişlerin de Kasım ayı içinde yapılacak görüşmeler sonrası başlayacağını ve bu kapsamda da bu yol güzergâhında altyapısı bozuk olan yolların da düzeltilmesi konusunda gerekli girişimlerde bulunarak, Bölgemizden Kazakistan’a yapılacak ihraç taşımalarına ait navlun ücretlerinin daha uygun düzeylere düşürülmesi ile Kazakistan’ın önemli bir ihraç pazarı konumuna getirileceğini ifade etti. 


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi