Doğu Karadeniz'den 81 ülkeye gidiyor

Doğüu Karadeniz ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre artış gösterdiği bildirildi.

Doğu Karadeniz'den 81 ülkeye gidiyor

Doğu Karadeniz'de, bu yılın ocak ve şubat aylarındaki ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,7 artış yaşandığı bildirildi.


Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, sorumluluk alanlarındaki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2017 yılının ocak ve şubat aylarında 252 milyon 295 bin 170 dolarlık ihracat gerçekleştiğini belirtti.

Yörede geçen yıl aynı dönemde 240 milyon 953 bin 159 dolarlık ihracat yapıldığını anımsatan Gürdoğan, bu yıl ocak ve şubat aylarında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,7 arttığını vurguladı.

Gürdoğan, ocak ve şubat aylarında ihracatta ürün sıralamasında 161 milyon 110 bin 243 dolarla fındık ve fındık mamullerinin birinci, 39 milyon 168 bin 401 dolar tutarındaki ihracatla yaş meyve sebze ürünlerinin ikinci sırayı aldığını belirtti.

Gürdoğan, üçüncü sırada ise 26 milyon 49 bin 324 dolar tutarındaki ihracatla madencilik ürünlerinin yer aldığını kaydetti.

Doğu Karadeniz'den 2017'nin ilk iki ayında 81 farklı ülkeye ihracat yapıldığına değinen Gürdoğan, en fazla ihracatın sırasıyla İtalya, Almanya, Rusya Federasyonu, Fransa ve Gürcistan'a yapıldığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"En çok ihracatımızın yapıldığı İtalya, Fransa ve Gürcistan’a düşüş yaşanmasına karşın, Almanya’ya yüzde 18, Rusya’ya yüzde 106 oranında artış yaşanmıştır. Önceki aylarda da belirttiğimiz gibi, 2016 yılında küresel ölçekte yurtdışı piyasalarda yaşanan yoğun baskı ve sorunların, 2017 yılı ilk aylarından itibaren yavaş da olsa ortadan kalkmaya başlaması ve Rusya Federasyonu ile ilişkilerimizin normal seyrine girmesi ile ihracatımız artış trendine girerek hızla yükselecektir. Yakın komşu coğrafyamızdaki pazarlarda yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması ile bu artış trendinin çok daha üst noktalara ulaşması hiç de zor olmayacaktır."

İhracatta görülen performans artışının beraberinde istihdamı da artıracağını vurgulayan Gürdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın başlattığı istihdam seferberliğine büyük destek veren ihracatçılarımız, istihdam ettikleri personel sayılarını hızla artırarak bu artış trendine orantılı olarak katkı sağlayacaktır. Ülke ekonomisinin ana dinamosu olarak ihracatla ülke ekonomisini ayakta tutan ihracatçılarımız istihdama da en büyük katkıyı yapan sektör temsilcileri olacaktır." ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler