Bitcoin Nedir? Bitcoin Fiyatı Neden Yükseliyor?

2017 yılında yaşanan büyük yükselişi ile popülerliği artan Bitcoin (BTC), 2021 yılında da yukarı yönlü trendini sürdürüyor ve yaklaşık olarak 4 aydır rekor üzerine rekor kırıyor.

Bitcoin Nedir? Bitcoin Fiyatı Neden Yükseliyor?

Bu noktada özellikle Bitcoin’i yeni tanımaya başlayanlar, “Bitcoin nedir, Bitcoin fiyatı neden yükseliyor” sorularını sıklıkla soruyor.

Bitcoin Nedir?

Bitcoin bir kripto para birimidir ve bireylere finansal özgürlük vermek için tasarlanmıştır. 2009 yılında piyasaya sürülen ve teknik dokümanı 2008 yılında paylaşılan Bitcoin’in arkasında Satoshi Nakamoto takma adı ile bilinen kişi ya da kişiler bulunuyor. Ama ortaya çıktığından bu yana Bitcoin’in yaratıcısının ya da yaratıcılarının gerçek kimlikleri bilinmiyor.

Bitcoin’in temel özellikleri arasında; arkasında herhangi bir merkez bankası/finansal kurum/ hükümet bulunmaması, herhangi bir merkeze bağlı olmaması, işlemlerin anonim bir şekilde gerçekleşebilmesi, tüm işlemlerin herkes tarafından görünebilmesi ve geleneksel sistemlere göre çok daha hızlı ve ucuz olması sayılabilir.

Bunlara ek olarak Bitcoin arzı sınırlı bir varlık olarak tasarlandı ve tüm BTC’ler piyasaya sürüldüğünde toplamda 21 milyon adet Bitcoin olacak. 21 milyonuncu Bitcoin’in ise 2140 yılında piyasaya sürülmesi planlanıyor. Bitcoin’in fiyatının sürekli artması da aslında temelde arzının sınırlı olmasına dayanıyor.

Öte yandan Bitcoin’de herhangi bir merkezi kuruluş olmadığı için işlemler çok hızlı ve çok düşük ücretlere gerçekleşiyor. Çünkü geleneksel sistemlerde bulunan üçüncü taraf onayı ve üçüncü tarafların aldığı ekstra ücretler Bitcoin’de bulunmuyor.

Geleneksel sistemlerde bir para transfer işlemi yapılmak istendiğinde banka ya da finansal kurum bu işlemi onaylıyor ve güvenliği sağladığı için ekstra ücret alıyor. Bitcoin’de ise işlemler madencilik adı verilen bir sistemle onaylanıyor. Herhangi bir merkez olmadığı için de ücretler çok daha düşük oluyor.

Ayrıca geleneksel sistemlerde gönderilen miktar üzerinden oransal bir ücret alınıyor ve dolayısıyla miktar ne kadar artarsa alınan ücret de o kadar artıyor. Ama Bitcoin’de 1.000 TL’lik bir işlemde de 100.000 TL’lik bir işlemde de aynı ücret alınıyor. Bu özellikle sınır ötesi ve büyük miktarlarda gerçekleştirilen transferlerde oldukça önmeli bir nokta olarak karşımıza çıkıyor.

Ayrıca sınır ötesi ödemelerde işlemlerin gerçekleşmesi 3 gün gibi uzun sayılabilecek süreleri alıyor. Bitcoin işlemleri ise iş günü ve tatil sınırlamaları olmadan 10 dakika gibi kısa bir süre içinde gerçekleşebiliyor.

Öte yandan Bitcoin’in kullandığı ve dağıtık muhasebe defteri olarak tanımlanabilecek Blockchain teknolojisi, Bitcoin işlemlerinin geleneksel işlemlere kıyasla çok daha güvenilir olmasını sağlıyor. Çünkü geleneksel sistemlerde kontrol tek bir merkezden sağlanıyor ve bu merkeze bir saldırı düzenlemek tüm sisteme müdahale edebilmek için yeterli oluyor. Ama Blockchain, dünya üzerinde dağıtık halde binlerce bilgisayarda çalışıyor ve Bitcoin ile gerçekleşen bir işleme müdahale edebilmek için tüm sistemlere aynı anda müdahale etmek gerekiyor. Bu da her ne kadar imkansız olmasa da geleneksel sistemlere kıyasla çok daha zor.

Bitcoin Fiyatı Neden Artıyor?

Yukarıda da bahsedildiği gibi ve sıklıklar Bitcoin haberleri ve kripto para haberlerinde dile getirildiği üzere temelde BTC fiyatı arzı sınırlı olduğu için artıyor.

Altında da olduğu gibi bir varlığın arzı azsa ve o varlığa olan talep sürekli artıyorsa varlığın fiyatı artar. Bitcoin’de de benzer durum geçerli. Ayrıca bu duruma ek olarak Bitcoin, son zamanlarda bir değer saklama ve enflasyondan korunma aracı olarak da görülüyor ve bu bağlamda hem bireylerin hem kurumların Bitcoin'e olan ilgisi artıyor.

Öte yandan Bitcoin’in piyasaya sürülen miktarı da her dört yılda bir yarı yarıya azaltılıyor. Bu da talep aynı kalsa bile arz azaldığı için fiyatın artmasını sağlıyor.

Ancak tabii ki BTC’nin fiyatının artmasının tek sebebi arz kıtlığı değil. CoinTürk adlı kripto haber sitesinde bahsedildiği gibi hükümetlerin Bitcoin ile ilgili attığı pozitif adımlar, dünyaca büyük şirketlerin Bitcoin yatırımı yapması, küresel anlamda önemli isimlerin Bitcoin aldıklarını açıklaması, Bitcoin haberleri ya da kripto para haberlerinde pozitif bir duyurunun yapılması gibi etkenler de Bitcoin fiyatını yukarı yönlü etkiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler