Türkiye genelinde yapılan projeye Trabzon’da İMKB MTAL seçildi

Türkiye genelinde başlatılan proje için 81 ilde seçilen okullar arasına Trabzon’da İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi girdi.

Türkiye genelinde yapılan projeye Trabzon’da İMKB MTAL seçildi

Haber61 – Haber Servisi – Türkiye genelinde başlatılan proje ile Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar Borsalar Birliği, Ekonomi ve Teknoloji üniversitesi arasında gerçekleştirilen “Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü” kapsamında 81 ilde belirlenen okullar arasına Trabzon’da İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi seçildi.

Mesleki eğitimle reel sektörü bir araya getirmek, okul yönetimine katkıları sağlamak, okulda hem atölye donanımı hem öğrencilerin istihdamı konusunda katkılarını sağlamanın amaçlandığı proje ile ilgili olarak Haber61’e açıklamalarda bulunan İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Lütfiye Kul, “Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar Borsalar Birliği, Ekonomi ve Teknoloji üniversitesi arasında gerçekleştirilen mesleki eğitim iş birliği protokolü kapsamına alınmış olduk. 81 ilde 81 okul seçildi biz de buna dahil olduk, bu okullar farklı okullardan seçildi bir ilde denizcilik lisesi varken bir ilden kız meslek lisesi oldu” dedi.

Okul Müdürü Lütfiye Kul şöyle konuştu;

“Projenin amacı mesleki eğitimle reel sektörü bir araya getirmek, okul yönetiminde katkıları sağlamak, okulda hem atölye donanımı hem öğrencilerin istihdamı konusunda katkılarını sağlamak. Projeyle birlikte hem öğrencilerin eğitimi hem öğretmen eğitimi hem atölyelerin yenilenmesi, hem de mezun olan öğrencilerin takibi anlamında katkı bekliyoruz. Bu projede bir proje yürütme kurulumuz var bir de bakanlıkça kurulan proje üst yürütme kurulu var. Biz ilimizde yapacak olduğumuz çalışmalarda alacağımız kararları Ticaret Sanayi Oda Başkanımız, Ticaret Borsası Başkanımız ve Meclis Üyesi ile birlikte aynı zamanda İl Milli Eğitim Müdür Yardımcımızın da İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün de içerisinde olduğu bir proje yürütme kurulumuz var. Okulla ilgili bütün kararları bu kurul kararı olarak alıp önümüzdeki yıl içerisinde uygulayacağız, okulumuza avantaj sağlayacak katkı sağlayacak gerek eğitimci olarak destek, üniversitelerden olabilir hem öğretmenlerimize hem öğrencilerimize yönelik katkılarını sürdürecekler. Yine bu projede gerçekten Ticaret Sanayi Odası Başkanımız bizlere çok destek oluyor Ticaret Borsası Başkanımız ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzde de verdikleri desteklerden dolayı çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bakanlığımıza da Trabzon’da bizi tercih ettikleri seçtikleri için de teşekkür etmek istiyorum.”

“3 BELGE ALARAK MEZUN OLACAKLAR”

Proje ile öğrencilerin mezun olurken 3 belge alacağını belirten Lütfiye Kul, “Biz bu yıl bu proje kapsamında proje uygulayan okullar arasına dahil olmuş olduk ve bu yıl ilk kez sınavla öğrenci alıyoruz. Merkezi sistem sınavı ile öğrenci alıyoruz. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanımıza 30 öğrencimiz gelmiş olacak. Bunun dışında öğrencilerimiz diğer alanları seçmek için okulumuza gelebilir. Öğrencilerimiz okulumuzdan mezun olduğu zaman ustalık belgelerini alacaklar. Aynı zamanda diplomalarını alacaklar. Aynı zamanda Avrupa geçerliliği olan Europass belgelerini alacaklar ve böyle mezun olmuş olacaklar. Üniversiteye de devam edebilecekler okulumuzda” dedi.

İKİ AVRUPA PROJESİ

Okulda iki önemli Avrupa projesi yürüttüklerine değinen Kul, “Okulumuz hem ulusal hem uluslararası birçok projede yer almakta. Bu yıl yürüttüğümüz iki Avrupa birliği projemiz var. Bir tanesi “Bir resim yap adı barış olsun” burada beş ortak projeyi yürütmekteyiz koordinatör okuluz İspanya, İtalya, Litvanya ve Almanya ortağımız var bu şekilde zaman zaman bir araya gelerek öğrencilerimizle barış resmi oluşturuyoruz, diğer projemizde de “Kahve sanatının inceliklerinin AB evinde öğrenilmesi” projemizin adı Almanya ve İtalya ortaklığında yürüttük. Bu proje kapsamında da 18 öğrencimiz Almanya ve İtalya da butik otellerde staj yapma fırsatı buldu. Aynı zamanda da barista belgelerini aldılar. Şu anda mezun oldukları gibi iş bulabilecek seviyedeler.” şeklinde konuştu.

“TRABZON’A UZUN ZAMAN SONRA GELEN İLK ÖDÜL”

Okul Müdürü Lütfiye Kul okulda sanata, kültüre ve spora çok önem verdiklerini sözlerine ekleyerek, “Çünkü eğitim öğretim yanında ruhu besleyen aktivitelerin olması gerekiyor. Bu kapsamda da çeşitli çalışmalarımız var. Bu konuda ilk size Fair-Play ödülümüzü söyleyeyim. En çok guru duyduğumuz ödüllerimizden biri çünkü. Bir grup olarak Trabzon’a uzun zamandır ilk gelen bir ödül. Türkiye Olimpiyat Komitesi tarafından bize takdir edilen, öğrencilerimize takdir edilen, Kız Futsal takımıza takdir edilen bir ödül. Bu anlamda gururluyuz. Aynı zamanda hentbolda il birincisi olduk. Bu yıl basketbol da ikinci olduk. Futsal takımımız aynı şeklide başarılı bir takım. Bu yıl karate de yiyecek içecek alanı öğrencimiz Keydanur Çolak bir balkan iki Avrupa şampiyonluğu karate kata dalında aldı. Okula da katkı sağlayan, çok hanımefendi, işini iyi yapan, mesleğini iyi yapan öğrencilerimizden biri. Şuanda dünya şampiyonasına gidecek dünya şampiyonluğu da bekliyoruz.” dedi.

“BOŞ BİR LİSE MEZUNU KALMAKTANSA MESLEKLİ BİR LİSE MEZUNU OLMAK TERCİH SEBEBİ OLMALI”

Okuldan mezun olan öğrencilerin bir meslek sahibi olarak mezun olduklarına dikkat çeken Lütfiye Kul, “Ben herkese mesleki eğitimi öneriyorum. Bunu burada olduğum için söylemiyorum. Hangi ülkede mesleki eğitim gelişmişse o ülke gelişmiştir. Biz üretken gençler yetiştirmek istiyoruz. Okulumuzda da dışardaki öğrencilerin de bu konuda farkındalık oluşturmasını istiyoruz. Aynı zamanda gençlerimizi üretken yapmak için elimizden geleni gerçekten yapıyoruz. Buradan yetişen her öğrenci üniversite kazanamasa dahil elinde bir mesleği olarak mezun olacak. Ustalık belgesini, iş yeri açma belgesini ve mezuniyet belgesini alacak. Öğrencilerimiz isterse alanda kariyer yapabilir. Aynı zamanda üniversitede de kariyer yapma şansı bulmakta. Boş bir lise mezunu kalmaktansa meslekli bir lise mezunu olmak tabi ki tercih sebebi olmalı. Velilerimiz öncelikle kendine başarı nedir sorusunu sorsunlar. Başarı gerçekten sadece üniversiteye gitmek mi ya da bir meslekte güzel bir şey ortaya koymak mı? Aslında her ikisi de başarıdır. Buradan yola çıkarak doğru tercih yapacaklarını düşünüyorum. Her meslek önemli, her meslek anlamlı. Biz her zaman şunu söylüyoruz “insanlar var olduğu sürece yiyecek, var olduğu sürece giyecek, var olduğu sürece de süslenecek. Bu üç alanda bizde mevcut ve öğrencilerimizi başarıya yönlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Eğitim