Şifre varsa yenilensin!

LYS sonuçları açıklandı. TM-1-2-3 puan türünde birinci olan Özel Yamanlar Lisesi’nden Deniz Çağlın “Şifre skandalına fazla kafa yormadım. Ama birilerinin hakkı yendiyse sınavın yeniden yapılmasından yanayım” dediŞifre iddialarıyla gündeme gelen ve kamuoyu

Şifre varsa yenilensin!

LYS sonuçları açıklandı. TM-1-2-3 puan türünde birinci olan Özel Yamanlar Lisesi’nden Deniz Çağlın “Şifre skandalına fazla kafa yormadım. Ama birilerinin hakkı yendiyse sınavın yeniden yapılmasından yanayım” dedi

Şifre iddialarıyla gündeme gelen ve kamuoyunu günlerce meşgul eden Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçları açıklandı. TM-1, TM-2, TM-3 puan türünde birinci olan İzmir Özel Yamanlar Anadolu Lisesi’nden Deniz Çağlın şifre iddiaları hakkında “Sınava çalışma sürecinde şifre skandalına çok fazla kafa yormadım. Ama birilerinin hakkı yendiyse sınavın yeniden yapılması taraftarıydım” dedi.
 
Bitlis de birinci oldu

ÖSYM’nin internet sitesinden dün öğleden sonra yapılan açıklamaya göre sınavda Kırşehir’den Murat Kaan Erdal, Ankara’dan Doğa Hakyemez ve İzmir’den Deniz Çağlın birinci oldu. Sınavlara giren iki milyon 19 bin 865 adaydan toplam 473’ünün sınavı geçersiz sayıldı. Ayrıca LYS-2’de bulunan Kimya Testi’nin ana soru kitapçığındaki 16. sorusunda yazım hatası bulunduğu için iptal edildi. LYS’de en başarılı olan iller Kilis, Kırşehir, Karabük, Kastamonu, Niğde, Bitlis, Bartın ve Aydın, en başarısız iller ise Tunceli, Hakkari, Ağrı, Şırnak, Ardahan ve Artvin olarak sıralandı.
 
Savcılık soruşturması sürüyor

Binlerce öğrencinin mağdur olduğu sınavda matematik testinde cevap şıklarının belli bir şifre ile sıralandığı ortaya çıktı. Bunun ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı inceleme başlattı. İddialar üzerine ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir hakkında soruşturma açılması istemiyle Danıştay’a başvuruldu. ÖSYM tarafından dün yapılan açıklamada ise “Ortaya atılan asılsız birçok iddiaya rağmen, LYS sınavlarının hazırlanmasında ve uygulanmasında tedbirler en üst düzeye çıkarılmış ve sınav süreci yakından izlenmiştir. Alınan önlemler sayesinde basım hatasından kaynaklanan hiç bir yedek kitapçık kullanılmadan LYS tamamlanmıştır” denildi.
 
Dil birincisi mühendislik istiyor

TM bölümünde Türkiye genelinde derece alan Deniz Çağlın Taraf’a yaptığı açıklamada “Şaşkın, mutlu ve heyecanlıyım. Sabah kalktığımda Türkiye birincisi olacağımı düşünmemiştim. Sevinç ve şükran duygusu hakim. İlerde diplomat olup ülkemi temsil etmek istiyorum, bunun için Uluslararası İlişkiler ya da Hukuk Fakültesi’ni tercih edeceğim. Ama kafamda hangi üniversite olacağı net değil. Sınava çalışma sürecinde şifre skandalına çok fazla kafa yormadım. Ama birilerinin hakkı yendiyse sınavın yeniden yapılması taraftarıydım. Bu sistem zor bir sistem. Bir senede beş ayrı sınava hazırlanıyorsunuz ve hepsinde ayrı ayrı heyecanlanıyorsunuz” dedi.

LYS Dil-3 puan türünde Türkiye birincisi olan Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinden Arda Çınar, dilde birincilik beklediğini ancak sayısal tercih yapacağını belirterek, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde okumak istediğini söyledi.
 
İşte şampiyonlar

» MF-1 ve MF-2 puan türünde Kırşehir Prof. Dr. İlhan Kılıçözlü Fen Lisesinden Murat Kaan Erdal.

» MF-3 ve MF-4 puan türünden Ankara Fen Lisesinden Aycan Doğa Hakyemez.

» TM-1, TM-2, TM-3 puan türünde Özel Yamanlar Anadolu Lisesinden Deniz Çağlın

» TS-1 ve TS-2 puan türünde İstanbul Lisesi’nden Utku Evci.

» LYS sonuçlarına göre, DİL-1, DİL-2 puan türünde İstanbul Kabataş Lisesinden Can Berk Özşen, İstanbul Galatasaray Lisesi’nden Evrim Bilal Engin, İstanbul Lisesi’nden Zeynep Gizem Topçak.

» DİL-3 puan türünde Özel Bahçeşehir Fen-ve Teknoloji Lisesinden Arda Çınar, İstanbul Galatasaray Lisesi’nden Evrim Bilal Engin.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Eğitim