Öğretmen olabilmek için 50 kriteri başarıyla aşmak gerekecek

Geçtiğimiz eylül ve şubat aylarında atanan yaklaşık 55 bin aday öğretmen ile bundan sonra atanacak öğretmenler, 50 performans kriterine göre değerlendirilecek. Bu kriterlere göre başarılı bulunanlar sözlü ve yazılı sınava girme hakkı kazanacak. Ancak daha

Öğretmen olabilmek için 50 kriteri başarıyla aşmak gerekecek

Geçtiğimiz eylül ve şubat aylarında atanan yaklaşık 55 bin aday öğretmen ile bundan sonra atanacak öğretmenler, 50 performans kriterine göre değerlendirilecek. Bu kriterlere göre başarılı bulunanlar sözlü ve yazılı sınava girme hakkı kazanacak. Ancak daha ilk yıl performans kriterlerinde başarız olanlar öğretmenlikten çıkarılacak. Performans kriterlerine göre başarılı olup yazılı ve sözlü sınavda başarısız olanlar ise bir yıl daha aday öğretmen olarak kalacak. İkinci yılın sonunda tekrar başarısız olanlar da yine öğretmenlikten çıkarılacak. Başarılı olamayanlar ayrıca memurluktan da atılacak ve 3 yıl memurluk başvurusu yapamayacak.

PERFORMANS VE SINAV

Resmi Gazete'de yayımlanan "Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği" nde, adaylıktan öğretmenliğe geçiş için getirilen performans kriterlerinden öğretmenlerin rotasyonuna kadar birçok düzenleme yer aldı. Aday öğretmenler; maarif müfettişi, okul müdürü ve danışman öğretmen tarafından 3 kez 50 kritere göre değerlendirilecek. Her kriter için öğretmene 0-4 arası puan verilecek. İlk değerlendirme yüzde 10, ikincisi yüzde 30, üçüncüsü ise yüzde 60 etkili olacak. 3 değerlendirme sonucunda 100 üzerinden en az 50 puan alan aday başarılı sayılacak, yazılı ve sözlü sınava girme hakkı elde edebilecek.

60 ALAN ÖĞRETMEN

Yazılı ve sözlü puanın aritmetik ortalamasından 60 ve üzeri alan adaylar başarılı sayılacak. Yazılı sınav zorunlu. Sözlü sınav yapılmazsa yazılı sınavdan 60 alan geçecek. Yönetmelik ve kanunlarla ilgili soruların yer alacağı yazılı sınavda öğretmenlik uygulamaları yüzde 50 etkili olacak. Sonuçta adaylar valiliklerce öğretmen olarak atanacak. Performansta başarılı olup yazılı ve sözlü sınavda başarısız olan öğretmen adayının bir yıl daha çalışma hakkı var. Yıl sonunda tekrar önce performans değerlendirmesine ve sonra diğer sınavlara girilecek. Başarısız olanların öğretmenlikle ilişiği kesilecek ve 657 sayılı kanuna göre 3 yıl memurluk başvurusu yapamayacak.

8 YILA ROTASYON AYNI

kurumda 30 Eylül itibarıyla 8 yılını dolduran öğretmenler, kademeli olarak rotasyona girecek. Atamalar hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak.

ESKİ SİSTEM NASILDI?

ADAY öğretmenler bir yıl temel, genel ve uygulamalı 240 saat eğitim alıyordu. Temel ve genel eğitimden yıl sonunda yazılı sınava giriyordu. Bu sürecin ardından adaylığı kaldırılıyordu.

İŞTE O KRİTERLERDEN BAZILARI

SAĞLIKLI İLETİŞİM:

Planları, öğrenme ortamlarını ve öğrencilerin hazır bulunmuşluklarını dikkate alarak hazırlar. TÜRKÇE'Yİ

AKICI KULLANIR:

Türkçe'yi kurallarına uygun, akıcı ve anlaşılır konuşur. Beden dilini, ses tonunu doğru kullanır.

BAŞARIYI TATTIRIR:

Her öğrencinin başarma duygusunu tadacağı etkinlikler uygular.

AİLEYİ KATAR:

Eğitimöğretim kalitesini artırmak için kişi, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar, aile katılımı sağlar.

SAATLERE SADIK:

Görev ve sorumluluklarını zamanında yerine getirir. Ders giriş-çıkış saatlerine uyar, zamanı etkin kullanır.

TEKNOLOJİDEN FAYDALANIR:

Öğrenmeyi destekleyen teknolojik araçları kullanır.

GÜNLÜK HAYAT:

Öğrencinin yeteneklerini keşfeder. Öğrenme sürecinde günlük yaşantılardan örnek sunar. Öğrencilerin yaparak, yaşayarak öğrenmelerini sağlar.

ADİL VE ŞEFFAF:

Ölçme değerlendirme sürecini adil ve şeffaf biçimde yürütür. PROJE ÜRETİR: Projeler üretir, projelere katılır.

YENİLİKÇİDİR VE İYİ GEÇİNIR:

Kalitenin artırılması için yenilikçi anlayış sergiler, meslektaşları ile işbirliği yapar. Çevresine karşı saygılı davranır. Yönetici, meslektaş, veli ve öğrenciyle sağlıklı iletişim kurar.

KILIK KIYAFETE ÖZEN GÖSTERİR:

Kılık kıyafetine özen gösterir. Çocuk ve insan haklarını gözetir.

MANEVİ DEĞERLERİ KORUR:

Milli, manevi, ahlaki, evrensel değerleri korur.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler