Lys-2'de Bir Soru İptal Edildi

ÖSYM'nin, geçen ay düzenlediği Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçları açıklandı.

Lys-2'de Bir Soru İptal Edildi

ÖSYM'nin, geçen ay düzenlediği Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçları açıklandı. LYS-2'de yer alan Kimya testindeki 16. soru hatalı olduğu gerekçesiyle iptal edilirken, puanlar bu soruya verilen yanıt doğru kabul edilerek hesaplandı.

LYS'ye başvuran 2 milyon 19 bin 865 adaydan 1 milyon 934 bin 919'u sınava girdi. Bu adaylardan 1 milyon 934 446'sının sınavı geçerli sayılırken, 473 kişinin sınavı geçersiz kabul edildi.

ÖSYM'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, 18-19 ve 25-26 Haziran 2011 tarihlerinde yapılan 2011-LYS sonuçlarının bugün saat 14. 00 itibarıyla açıklandığı belirtildi.

Adayların sınav sonuçlarını http: //sonuc. osym. gov. tr internet adresinden T. C. kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecekleri bildirildi.

Sınav sonuç belgesi basılmayacağı ve adayların adreslerine gönderilmeyeceği kaydedilen açıklamada, sonuç bilgilerinde 2011-LYS sonuçları ile birlikte 2011-YGS sonuçlarının da yer alacağı belirtildi.

-LYS BİRİNCİLERİ-

Sonuçlara göre, MF-1 ve MF-2 puan türünde Kırşehir Prof. Dr. İlhan Kılıçözlü Fen Lisesinden Murat Kaan Erdal; MF-3 ve MF-4 puan türünden Ankara Fen Lisesinden Aycan Doğa Hakyemez; TM-1, TM-2, TM-3 puan türünde Özel Yamanlar Anadolu Lisesinden Deniz Çağlın, TS-1 ve TS-2 puan türünde İstanbul Lisesinden Utku Evci birinci oldu.

LYS sonuçlarına göre, DİL-1, DİL-2 puan türünde İstanbul Kabataş Lisesinden Can Berk Özşen, İstanbul Galatasaray Lisesinden Evrim Bilal Engin, İstanbul Lisesinden Zeynep Gizem Topçak; DİL-3 puan türünde Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinden Arda Çınar, İstanbul Galatasaray Lisesinden Evrim Bilal Engin birinci oldu.

Adayların, sonuç bilgilerine eriştikleri sayfanın örnek görüntüsü de internete konuldu. Açıklamada, 26 Haziran 2011'de yapılan Fen Bilimleri Sınavının

(2011 LYS-2) Kimya testinin ana soru kitapçığındaki 16. soruda yazım hatası bulunduğunun tespit edildiği belirtilerek, "Bu nedenle, bu soru ÖSYM Yönetim Kurulu kararı ile iptal edilmiştir. Bu sınava giren ve Kimya Testinde cevabı bulunan tüm adayların bu soruyu doğru cevapladıkları kabul edilerek değerlendirme işlemi yapılmıştır" denildi.

Sınava ilişkin bilgilere yer verilen açıklamada, YÖK tarafından 2008 yılında başlatılan çalışmalar ile yenilenen ve 2010 yılında uygulamaya konulan yükseköğretime geçiş sistemiyle, üniversitelerde eğitim-öğretim görmek isteyen öğrencilerin, iki aşamalı sınavdan geçmeye başladıkları anımsatıldı.

ÖSYS olarak adlandırılan yeni sistemin ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS), 27 Mart 2011 tarihinde gerçekleştirildiği ve sınavı geçerli kabul edilen 1 milyon 648 bin 244 adaydan 1 milyon 311 bin 954'ünün (yaklaşık yüzde 80) 180 ve üzeri puan alarak LYS olarak bilinen ikinci aşama sınavlarına girmeye hak kazandıkları ifade edilen açıklamada, bu adayların 18-19 ve 25-26 Haziran 2011 tarihlerinde, farklı alanlarda öğrenim görmek isteyen adaylara yönelik olarak düzenlenmiş 5 ayrı oturumdan oluşan LYS sınavlarından en az iki tanesine girdikleri anlatıldı.

LYS-1'in Matematik ve Geometri, LYS-2'nin Fizik, Kimya ve Biyoloji alanlarından oluşan ve bu alanlarda meslek edinmek isteyen öğrencilere, Türk Dili ve Edebiyatı ile Coğrafya testlerinden oluşan LYS-3 ve Tarih, Coğrafya ve Felsefe alanlarını kapsayan LYS-4 sınavlarının da sosyal mesleklerde eğitim verecek üniversite bölümlerine girmek isteyen öğrencilere yönelik olarak hazırlandığı belirtilen açıklamada, ayrıca Öğrencilerin yabancı dil bilgilerinin ölçülmesi ve üniversitelerin yabancı dil bölümlerinde okumak isteyen adayların seçilmesi için de LYS-5 oturumu yapıldığı ifade edildi.

Açıklamada, LYS-1 oturumunda 625 bin 204, LYS-2 oturumunda 293 bin 791, LYS-3 oturumunda 681 bin 91, LYS-4 oturumunda 378 bin 48, LYS-5 oturumunda ise 41 bin 731 adayın sınava girdiği, böylece LYS'ye toplam 2 milyon 19 bin 865 adayın katıldığı bildirildi.

-"NORMAL DIŞI BİR DURUMA RASTLANMADI"-

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ortaya atılan asılsız birçok iddiaya rağmen, LYS sınavlarının hazırlanmasında ve uygulanmasında tedbirler en üst düzeye çıkarılmış ve sınav süreci yakından izlenmiştir. Bu kapsamda süreci sabote etmeye yönelik birkaç girişim, alınan önlemler sayesinde önceden fark edilmiş ve süreç herhangi bir sorun yaşanmadan tamamlanmıştır. Soru kitapçıklarının basım ve sevkiyat çalışmaları yakından izlenmiş ve sınavlar sırasında basım hatalarının olmaması için sürecin her anı yakın takip altında tutulmuştur. Alınan önlemler sayesinde, basım hatasından kaynaklanan hiçbir yedek kitapçık kullanılmadan LYS tamamlanmıştır.

Adayların sınav sonuçları, YGS puanları, lise diploma notları ve LYS puanları dikkate alınarak hesaplanmış ve duyurulmuştur. Üniversitelerin kontenjanlarına göre tüm alanlarda 759 bin 638 öğrencimiz üniversitelerimizde eğitim görme şansı bulacaktır. Bunlardan 657 bin 347'si devlet üniversitelerine, 81 bin 345'i vakıf üniversitelerine, 18 bin 672'si KKTC üniversitelerine ve 2 bin 304'ü de yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilecektir. İkinci aşama sınavlarında elde edilen sonuçlarda normal dışı bir duruma rastlanmamıştır.

-EN BAŞARILI LİSELER FEN LİSELERİ-

Bazı testler geçen yıla oranla daha zor olmasına rağmen genel olarak geçen yıl yapılan sınavlar ile uyumlu bir sonuç dağılımı elde edilmiştir. Bununla birlikte, 2011-LYS'lerin ortalamalar ve standart sapmalar açısından daha güvenilir (seçici) sınavlar oldukları görülmüştür. Fen liseleri, diğer liselere göre daha başarılı olmuşlardır. Fen liselerini ise askeri liseler ve Anadolu liseleri izlemiştir. Meslek liseleri arasında en başarılı öğretmen liseleri ondan sonra da imam hatip liseleri olmuştur. İmam hatip liselerinin genel lise düzeyine oldukça yakın puanlar alabildikleri dikkati çekmiştir. Endüstri meslek liseleri en az başarılı liseler arasında yer almıştır. En başarılı olan illerimiz; Kilis, Kırşehir, Karabük, Kastamonu, Niğde, Bitlis, Bartın ve Aydın iken en az başarılı illerimizin ise Tunceli, Hakkari, Ağrı, Şırnak, Ardahan ve Artvin olduğu görülmüştür. "

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler