Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Ege denizinde depremsellik güney yönlü göçüne devam ediyor!

Son üç yıl içerisinde, Ege Denizinde, kuzeyden güneye doğru göç eden bir seri orta büyüklükte depremler oluşmuştur.

Bunlar sırasıyla 2014 M6,5 Saros depremi, 12 Şubat 2017 M5,5 Çanakkale-Ayvacık depremi, 12 Haziran 2017 M6,3 İzmir-Karaburun depremi, 21 Temmuz 2017 M6,6 Bodrum depremidir.

1 Eylül 2017 tarihinde Rodos Adası yakınlarında oluşan M4,9 büyüklüğündeki depremde bu serinin güneye doğru bir devamıdır.

Rodos Adası-Fethiye Fayı üzerinde geliştiği düşünülen bu deprem 1956 Ege Denizi Amorgos Adası ve 1957 büyük Fethiye Depremlerini hatırlatmaktadır.

Başka deyişle Rodos Adasının doğusundan Fethiye doğru uzanan sismik hat Marmaris-Köyceğiz-Fethiye yöreleri için bir risk faktörüdür.

Öte yandan 2014-2017 yılları arasında Ege Denizinde kuzeyden güneye doğru gelişen deprem serisi alt kabuk-mantodaki viskoelastik akmaların deprem serisi oluşumundaki teorileri destekler niteliktedir.

Ege denizinde depremsellik güney yönlü göçüne devam ediyor!
 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR