Recep Ergenç

Recep Ergenç

Düsturumuz “çok laf az iş”

Sayın Cevdet Yılmaz

(Kalkınma Bakanı)

Sayın Trabzon Vekilleri’nin dikkatine

Karadeniz Teknik Üniversitesi “Merkezi Laboratuvar” kuruyor.

Hangi sanayi sektörlerine hizmet için merkezi bir laboratuvar kuruluyor?

Çok mu patent üretilmiş ki, eksikleri tamamlanacak?

Çok yazdık: Trabzon’un, hatta Bölgenin sahip olduğu pek çok endemik bitki türü başta ilaç hammaddesi olarak kullanılmak üzere “Bilgin” ailesi tarafından yıllardır doğadan toplanarak AB’ye ihraç ediliyor.

Bir üniversite her alanda çok çok öne çıkamaz. KTÜ’nün Merkezi Laboratuvar yerine; kurması gereken “Bitki merkezi” laboratuvarıdır.

KTÜ’nün; ilaç, kozmetik, kimya, vb. sektörlerde kullanılmak üzere ihraç ettiğimiz endemik bitki türlerimizi geliştirip; toplamacılıktan katma değerli işlenmiş ürüne/hammaddeye dönüştürülmesine katkı vermesi gerekmez mi?

KTÜ daha sonra bu laboratuvarda ihraç edilen bitkilerden hammadde elde eder, mamül maddeye dönüştüreceğimiz, Ülkemizin ilk silikon vadisine giden yolu açar, Bölgede yüksek katma değerli sanayinin gelişmesinde ilk desteği verebilir.

Önerdiğimiz bitki laboratuvarı, DOKA Bölgesinin “Yapısal Dönüşüm” hedeflerinin yedi ve sekizinci hedeflerine katkı vereceği kesindir.

Hükümetin açıkladığı bu yapısal dönüşümü, Marmara Bölgesi ve birkaç Anadolu ile yaparız diyorsanız, zaten geçmiş olsun hepimize.

Yok biz tüm illerde katma değerli üretim istiyoruz derseniz eğer, Trabzon’un elinde potansiyel var ancak bunu açığa çıkarak yeterli kaynak yok. Zaten sanayisi bir elin parmağı olan bir şehirde, “ sorun, Üniversite - sanayi işbirliği”nin  de yetersizliği var…

Hükümet yapısal dönüşümün dokuz maddesini açıkladı.

Artık sıcak paraya ve inşaata dayalı büyümenin kalkınma getirmediğini, ayrıca bu devrin kapanmak üzere olduğunu herkes benimsedi. Bunun yerine verimlilik ve katma değerli üretim artışı ile kalkınmanın sürekliliği amaçlanıyor. Hedefler çok büyük. Bazıları şimdiden eleştiri konusu oldu bile. Ama ayağı yere basan ve bizim de çok uzun zamandır tartıştığımız maddeler de var.  Örneğin

  • 7. Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı,
  • 8. Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı

Trabzon’un KTÜ ile yetersiz ilişkileri nedeniyle, İlde yüksek katma değerli ürün ya da ürünler için gerekli olan yeni ya da yenilikçilik (ARGE- İnovasyon) konularında çalışma yapılamamaktadır.

Yedi, sekizinci maddeler için “yüksek katma değer”li ürünleri, hizmetleri üretebilmesi;

 üniversite ile ilişkilerin işbirliğine dönüşmesi için tarafların beklentilerini ortaya koyması elzemdir.

Şehir iradesi

* Trabzon endemik türleri toplamak yerine ölçek büyüklüğünde üretmek istiyor (KTÜ-Tarım il müdürlüğü …)

* Üretilecek “tıbbi ve aromatik” bitkilerin etken maddelerini (izalasyon ya da ekstrasyon yöntemeleri ile) Trabzon’da çıkarmak için bitki laboratuvarı kurulmasını destekliyor (KTÜ- STKlar ve Özel Sektör)

* Çıkarılan bu etken maddeleri, kurulacak tesislerde mamul maddelere dönüştürecek tesisler kurulmasını ise şiddetle destekliyor. (Kamu, Özel sektör, STKlar)

Kalkınma Bakanlığı KTÜ’ye istediğin para olsun dedi ve musluğu açtı.

KTü şehrin iradesini sahiplenmelidir

Hükümetin açıkladığı Yapısal Dönüşümün 7. ve 8. Maddelerinde belirtilenleri Trabzon ve KTÜ doğru okumalıdır.

KTÜ tıbbi ve aromatik “bitki” laboratuvarı yerine merkezi laboratuvar kuruyor; gerekçesi ise Ankara istemiyor.

Artık bu bahane geçerli değildir.

Yapısal Dönüşümün 7. Ve 8.  Maddeyi tekrar herkes okumalı.

KTÜ, “Sağlık Turizmi” çalışmalarına da destek vermeli ve “Trabzon İpekyolu Sağlık Turizmi Deneği” ile yakın çalışma başlatmalıdır. Bu konuda da Trabzon çok avantajlıdır.

Çok laf az iş dönemini sona erdirecek bir hamle yapılmasının tam zamanıdır.

Bu işler için “Güdümlü Proje” ile DOKA doğru adrestir.

Yapısal dönüşümün bu iki başlığı için KTÜ’nün alt yapısı uygundur.

Saygılarımla

 

3-009-001-002-001.jpg

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.