Putin'in kararına tepki yağdı

Putin'in Doğu Ukrayna'daki iki devleti tanımasına dünyadan tepki yağdı.

Putin'in kararına tepki yağdı

Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasının ardından dünyadan art arda tepkiler geldi. Ukrayna lideri Zelensky, ABD Başkanı Biden'la telefonda konuştu. İngiltere Başbakanı Johnson, Ukrayna lideri Zelensky'le konuşacağını ve İngiltere'nin desteğini teklif edeceğini söyledi. Avrupa Birliği, Ukrayna'nın ayrılıkçı bölgelerini bağımsız olarak tanımaya dahil olanlara yaptırım uygulayacağını söyledi.

Rusya lideri Putin'in Doğu Ukrayna'daki sözde iki devleti tanıma kararı almasının ve Kiev'i savaş istemekle itham ederek uyarmasının ardından dünya siyasetçilerinden tepkiler geldi.

AB'DEN KINAMA VE YAPTIRIM

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, aynı anda sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarla Rusya'nın sözde Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin tanınmasıyla ilgili kararını tepkiyle karşıladı.

Putin'in kararına tepki yağdı

AB Konseyi Başkanı Michel, "Ayrılıkçı bölgelerin tanınması açık bir ihlal. AB ve ortakları birlik ve dayanışma içinde tepki verecektir" ifadesini kullanırken, AB Yüksek Temsilcisi Borrell de "Ayrılıkçıları tanıma kararı yaptırımları masaya getirir" dedi. Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen de, "Rusya'nın bu hamlesi, Minsk Anlaşmalarının yanı sıra uluslararası hukukun da açık bir ihlalidir" diye konuştu.

Von der Leyen ve Michel daha sonra ortak yazılı açıklama yayımlayarak, Putin'in kararını "mümkün olan en güçlü şekilde kınadıklarını" bildirdiler.

NATO RUSYA'YI KINADI

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg şu açıklamayı yaptı: "Rusya'nın Ukrayna'da Donetsk/Luhansk'ı tanımasını kınıyorum. Bu karar, çatışmayı çözme çabalarını aşındırır ve Minsk Anlaşmaları'nı ihlal eder. NATO, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekliyor. Moskova'yı çatışmayı körüklemeye son vermeye ve diplomasiyi seçmeye çağırıyoruz."

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna'daki gelişmelerle ilgili olarak Ulusal Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı. Almanya Başbakanı Scholz, Rusya'yı kınadığını duyurdu.

İngiliz Başbakan Johnson, Ukrayna'nın yanında olduğunu ve İngiltere'nin yardım teklifini Ukrayna'ya sunacağını açıklarken, İngiltere Dışişleri Bakanı, "Rusya'nın Donetsk ve Luhansk'ı tanıması, Rusya'nın Minsk Anlaşmaları kapsamındaki taahhütlerini açıkça göz ardı ettiğini gösteriyor" dedi.

Letonya Dışişleri Bakanı, Avrupa Birliği'nin Ukrayna'nın ayrılıkçı bölgelerini ülke olarak tanımasının hemen ardından Rusya'ya yaptırım uygulaması gerektiğini söyledi.

Polonya da Rusya'ya en kısa süre içinde yaptırım uygulanması gerektiğini açıkladı.

PUTİN'İN KONUŞMASI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarihi bir ulusa sesleniş konuşması gerçekleştirdi. Donbas'ın Rusya'nın tarihsel bir parçası olduğunu söyleyen Putin, Ukrayna ekonomisinin çöktüğünü ifade etti. Ukrayna halkının soyulduğunu belirten Putin, "Ukrayna dış güçler tarafından yönetiliyor. Önemli kararları Batı alıyor" dedi. Kiev'in barış istemediğini söyleyen Putin, 'Uyarıyorum, ateşi kesin' dedi. Putin ayrıca Almanya ve Fransa liderlerine açıkladığı Doğu Ukrayna kararını canlı yayında tekrarlayarak, Doğu Ukrayna'daki iki cumhuriyeti de tanıdığını duyurdu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya