Macron'dan acil ateşkes çağrısı

Macron ve Putin Arasında Ukrayna Savaşı Üzerine Kritik Telefon Görüşmesi

Macron'dan acil ateşkes çağrısı

Elysee Sarayı'ndan yapılan bir açıklamaya göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşme sırasında, devam eden Rusya-Ukrayna savaşı ve bölgedeki durum ele alındı.

Macron, Putin'e Ukrayna'da sürmekte olan çatışmalara acil bir ateşkes getirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu talep, uluslararası toplumun da Ukrayna'ya yönelik saldırıların sona erdirilmesi yönündeki beklentilerini yansıtıyor. Fransa Cumhurbaşkanı, görüşmede Putin'den sivillere ve yerleşim yerlerine yönelik saldırıların durdurulmasını, sivil altyapının korunmasını ve özellikle Ukrayna'nın başkenti Kiev'in güneyindeki araç yolunun güvenliğinin sağlanmasını talep etti.

Putin, bu üç konuda "angaje olma iradesini" dile getirirken, Macron sivil nüfusun korunması, uluslararası insani hukuka saygı gösterilmesi ve insani yardımların ulaşımının sağlanması yönünde çağrıda bulundu. İki lider, gelecek günlerde temas halinde kalmayı kararlaştırdı.

Bu görüşme, Macron'un Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı birçok telefon görüşmesinin ardından gerçekleşti. Macron, Putin ile yaptığı görüşmeyi takiben Zelenskiy'yi de bilgilendirdi.

Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Putin’in Ukrayna'daki savaşın durması için bazı şartlarını ilettiği belirtildi. Putin, bu şartlar arasında Rusya'nın Kırım üzerindeki egemenliğinin tanınması, Ukrayna'nın militarizm ve Nazizm'den arındırılması ve tarafsız bir statü kazanmasının gerekliliğini vurguladı. Ayrıca, Rus tarafının Ukrayna temsilcileriyle müzakerelere açık olduğu ve istenen sonuçlara ulaşmayı beklediği kaydedildi.

Putin, Macron'a, Rus Silahlı Kuvvetlerinin sivilleri tehdit etmediğini ve askeri olmayan yerlere özellikle dikkat ettiklerini belirtti. Ayrıca, tehdidin sivil nüfusu canlı kalkan olarak kullanan ve yerleşim bölgelerine saldırı silah sistemleri yerleştiren Ukraynalı milliyetçilerden geldiğini iddia etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya