Katar'dan yeni hamle

Katar, üç ülke tarafından uygulanan ablukadan mağdur olanlara tazminat ödenmesi için dava açmaya hazırlanıyor.

Katar'dan yeni hamle
Katar'ın, Suudi arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)  ve Bahreyn'in uyguladığı abluka kararından mağdur olanlara tazminat ödenmesi için  dava açmaya hazırlandığı bildirildi. 

 Hükümete bağlı Ulusal İnsan Hakları Komitesi Başkanı Ali bin Damir  el-Merri, düzenlediği basın toplantısında, Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn'in  ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatması ve uyguladığı ablukadan etkilenen  Katar ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri vatandaşlarına tazminat  ödenmesini sağlamak için Uluslararası Hukuk Bürosu ile sözleşme yapılacağını  duyurdu.  Merri, Uluslararası Hukuk Bürosu'nun dava açarak bu ülkelerden, ulusal  mahkemeleri aracılığıyla mevcut zararların giderilmesini talep edeceğini ifade  ederek bu ülkelerdeki mahkemelerin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda  ise uluslararası sözleşmelerde geçen "zararın giderilmesi" ilkesi çerçevesinde  uluslararası mahkemelere başvurulacağını dile getirdi.

 Söz konusu kararları "toplu cezalandırma ve uluslararası suç" olarak  nitelendiren Merri, komitenin Körfez'deki krizin ardından 700 şikayet aldığını ve  trajik aile sorunlarıyla karşılaşıldığını aktararak bu durumu kabullenme ve  susmanın mümkün olmadığını söyledi. Merri, Katar Ulusal İnsan Hakları Komitesi olarak Suudi Arabistan, BAE  ve Bahreyn'deki insan hakları kuruluşlarıyla telefonla görüşerek abluka nedeniyle  Katar ve bu üç ülke vatandaşlarının maruz kaldığı ihlallerin çözülmesi için bir  an önce harekete geçilmesini talep ettiklerini kaydetti. Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen, 5 Haziran'da Katar'la  tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu.    Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve  Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti.  Suudi Arabistan ayrıca Katar'ın tek kara sınırını da kapatmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya