İsveç'ten geri adım! "Türkiye ile sorunları çözmeye hazırız"

İsveç Başbakanı Andersson, "NATO üyeliği konusunda Türkiye ile sorunları çözmeye hazırız" dedi.

İsveç'ten geri adım! "Türkiye ile sorunları çözmeye hazırız"

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bu iki ülkenin NATO'ya girmelerine 'Evet' demeyiz" resti üzerine geri adım attı.

Daha önce FETÖ ve PKK üyesi 33 teröristi iade etmeyeceklerini duyuran İsveç'in Başbakanı Andersson, "NATO üyesi olarak Türkiye ile işbirliği yapmak istiyoruz. Türkiye ile konuşarak her türlü sorunu çözmeye hazırız" açıklamalarında bulundu.

Rusya'nın Ukrayna topraklarını işgal etmesinin ardından İsveç ve Finlandiya, geçtiğimiz hafta NATO'ya üye olmak için harekete geçti. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. İskandinav ülkeleri terör örgütü misafirhanesi gibi" demesi ve hemen ardından iki ülkenin FETÖ ve PKK üyesi 33 teröristi iade etmeyeceklerini duyurması sonucu Finlandiya ve İsveç, iki Dışişleri Bakanını Ankara'ya göndermeye karar verdi.

Bunun üzerine Erdoğan ise "Türkiye'ye geleceklermiş, zahmet etmesinler. Türkiye'ye yaptırım uygulayanların bir güvenlik örgütüne katılımına biz evet demeyiz." şeklinde konuştu. Gelişmelerin ardından İsveç'ten geri adım geldi.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA BAŞBAKANLARI GÖRÜŞTÜ

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, resmi temaslarda bulunmak üzere İsveç'in başkenti Stockholm'e gelen Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile görüştü. İki lider daha sonra basın toplantısı düzenledi.

"İSVEÇ, TERÖRÜN HER TÜRLÜSÜNE KARŞI MÜCADELENİN ARKASINDA"

Türkiye ile NATO için müzakere yapmayı önemsediklerini ifade eden Andersson, "İsveç'in NATO içinde Türkiye ile iş birliğini artırmasını istiyoruz. İsveç, NATO ve AB gibi terörün her türlüsüne karşı mücadelenin arkasında duruyor. Mevcut soru işaretlerini tartışmaya ve çözmeye Türkiye ile diyalog için hazırız." dedi.

"TÜRKİYE'Yİ ZİYARET ETMEYE HAZIRIZ"

Türkiye'yi ziyaret etmeye de hazır olduklarını dile getiren Andersson, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için çarşamba günü ortak başvuruda bulunacaklarını sözlerine ekledi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö de Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine karşı çıkmasına şaşırdığını belirterek Ankara ile müzakerelere hazır olduklarını vurguladı.

ABD BAŞKANI BİDEN İLE GÖRÜŞECEK

Öte yandan, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'nün 19 Mayıs'ta ABD'ye gideceği bildirildi. İsveç hükümetinin açıklamasına göre, iki lider de Washington'da ABD Başkanı Joe Biden ile görüşecek.

FİNLANDİYA PARLAMENTOSU NATO'YA GİRİŞ KARARINA ONAY VERDİ

Tüm dünyanın gözü iki ülkenin adımlarına odaklanmışken, Finlandiya parlamentosu bugün NATO üyeliği başvurusu için oylama yaptı. Başvuru yapılması, 8'e karşı 188 oyla onaylandı. Bu kararın ardından Finlandiya'nın yarın Brüksel'de NATO üyeliğine İsveç ile beraber başvurması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler