İran'da seçimden ilk sonuçlar açıklandı!

İran'da Ruhani seçimleri farklı kazanarak, reformlar ve ülkeyi dışarıya açma konusunda halktan güvenoyu aldı.

İran'da seçimden ilk sonuçlar açıklandı!

4 yıl önceki seçimlerde büyük bir farkla kazanan Hasan Ruhani ile muhafazakar aday Reisi arasındaki yarışın çekişmeli geçmesi bekleniyordu ancak ilk sonuçlara göre Ruhani seçimleri hatrı sayılır bir farkla kazanarak, reformlar ve ülkeyi dışarıya açma konusunda halktan güvenoyu aldı.


İran'da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk sonuçlarına göre, mevcut cumhurbaşkanı Hasan Ruhani açık ara birinci sırada bulunuyor.

İçişleri Bakanlığı'nda yapılan açıklamaya göre, 2'si muhafazakar 2'si reformcu toplam 4 aday yarıştığı seçimlerde, Hasan Ruhani oyların yaklaşık yüzde 58'ini alarak birinci sırada bulunuyor.

Muhafazakâr kanadın desteklediği eski başsavcı İbrahim Reisi yüzde 40 oy oranıyla ikinci sırada bulunuyor. Açılan sandıklardan elde edilen ilk sonuçlara göre, Ruhani geçerli 25.182.310 oydan 14.619.848 oyla ilk sırada yer alırken, Reisi 10.125.855 oyla ikinci sırada yer aldı.

Diğer adaylar Mustafa Mir Selim 297.276 oyla 3'üncü ve Mustafa Haşimi Taba 139.331 oy oranıyla son sırana bulunuyor. Sayılan toplam 25,966,729 oydan, 784.419 oy geçersiz olduğu kaydedildi. Kesin seçim sonuçların gün içinde açıklanacağı belirtildi.

İran'da seçimden ilk sonuçlar açıklandı!

HASAN RUHANİ KİMDİR?

Hasan Ruhani (68), 2013 yılında yaptığı “daha fazla özgürlük, siyasi tutukluların serbest bırakılması ve kadınlara daha fazla eşitlik tanınması” şeklindeki vaatlerini tümüyle yerine getiremedi. Ancak öncelikle eğitimli kentliler olmak üzere İran gençliği onu destekliyor. Gençler İran’ın Batı ile barışma yolunu tutmasından memnun. BM daimi üyeleri ve Almanya (5+1) ile varılan nükleer anlaşma, İran’a uygulanan ambargoların kaldırılmasının yolunu açmıştı. Ruhani, ılımlı ve reformcu kanada güveniyor. Ruhani’nin ılımlı muhafazakâr aday listesi, 2016’da başkent Tahran’ın 30 milletvekilliğini de kazanmıştı. Ruhani, nükleer anlaşmaya bağlı kalınmasını istiyor.

İBRAHİM REİSİ KİMDİR?

İbrahim Reisi, 57 yaşında ve İran’ın ruhani lideri Ayetullah Hamaney’e yakınlığıyla tanınıyor. 2016 yılından bu yana İmam Rıza Türbesi’nin bakımıyla görevli Razavi Vakfı’nı yöneten muhafazakâr kanadın adayı Reisi, Ruhani’nin en güçlü rakibi sayılıyor. Reisi, işsizlik ve yolsuzlukla mücadele, fakirlerle ise yardım vaat ediyor. İran’ın en fakir bölgelerini ziyaret ediyor, sıkıntı içindeki halkla resim çektiriyor ve İmam Rıza adına un ve şeker dağıtıyor. Reisi, 2016 yılına kadar başsavcılık görevinde bulundu. Son 30 yılda suçluların en ağır şekilde cezalandırılmasını isteyen Reisi, zina yapanların taşlanmasını talep etmişti. Muhafazakârlar, Reisi’ye 77 yaşındaki Hamaney’in muhtemel halefi gözüyle bakıyor.


İran'da seçimden ilk sonuçlar açıklandı!

İran'da seçimden ilk sonuçlar açıklandı!

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya