Güney Kıb(Rus) pazarlığı!

Güney Kıbrıs, 5 milyar Euro’luk yeni kredi ve eski kredilere de faiz indirimi için Moskova’nın kapısını çaldı. Rus yetkililer ise destek karşılığı banka ve liman istedi. İlk görüşmeler sonuçsuz kaldı. AB gelişmeleri kaygıyla izlerken Çin ve İran da masaya

Güney Kıb(Rus) pazarlığı!

Güney Kıbrıs, 5 milyar Euro’luk yeni kredi ve eski kredilere de faiz indirimi için Moskova’nın kapısını çaldı. Rus yetkililer ise destek karşılığı banka ve liman istedi. İlk görüşmeler sonuçsuz kaldı. AB gelişmeleri kaygıyla izlerken Çin ve İran da masaya oturmaya hazırlanıyor

Güney Kıbrıs’ta AB’den gelen mevduata vergi talebinin üzerine başlayan görüşme trafiği bütün hızıyla devam ediyor. Dün Rusya’nın başkenti Moskova’ya giden Güney Kıbrıs Maliye Bakanı Michael Sarris, Rus meslektaşı Anton Siluanov ile bir araya geldi. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Rum Bakan Sarris görüşmelerin ilk gününde bir anlaşmaya varılamadığını belirterek temasların devam edeceğini söyledi. Sarris tarafların anlaşabileceği ortak bir çözüm üzerinde görüşmelerin yürütüldüğüne işaret ederek, “Durumun ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Bugün ne bir teklifte bulunduk ne de bir teklif aldık. Henüz somut bir çözüm olmamasına rağmen temaslarımız sürecek” dedi.

BANKALAR GİDİCİ
Gelen bilgilere göre Rum yetkililer Moskova’dan 5 milyar Euro’luk kredi talebinde bulunacak. Ayrıca Rusya’nın daha önce Rum Kesimi’ne yaptığı 2.5 milyar Euro’luk kredinin faizinin düşürülmesi ve ödemenin de 2021’e kadar ertelenmesini isteyecek. Rusya ise öncelikli olarak adada bulunan Rus yatırımlarını ve sermayesini korumak için Güney Kıbrıs’ta bulunan bankaların hayatta kalmasını istiyor. Ancak Rusya da aynı AB gibi yardım karşılığı bazı isteklerde bulunacak. Bu taleplerin başında adanın en büyük bankalarından Cyprus Popular Bank veya Laiki Bank bulunuyor. Moskova’nın bu bankalardan birini mutlaka alacağı veya kontrolünü büyük ölçüde ele alacağı belirtiliyor.

GAZPROM DEVREDE
Diğer yandan Akdeniz’de sadece Suriye’de bir limana sahip olan Rusya’nın bu limanı devam eden iç savaş nedeniyle kaybetme riski bulunuyor. Bu nedenle Rusya’nın bankaların yanı sıra Rumlardan bir de askeri üs olarak kullanmak için liman isteyeceği belirtiliyor. Ayrıca görüşmelere katılan dünyanın en büyük gaz şirketi Rus Gazprom’un da pazarlıklara katıldığı duyuruldu. Gelen bilgilere göre Rumlar krizden çıkış yolu olarak Rusya’nın yanı sıra Çin ve İran’a da yönelmiş durumda. Euro Bölgesi ülkeleri ise Rumları tamamen Ruslara kaptırmamak için Güney Kıbrıs’la bağları tamamen koparmış değil. Ancak Brüksel, geri adım atmaları halinde bunun Yunanistan, İrlanda, Portekiz ve İspanya için kötü örnek olmasından endişe ediyor.

‘İşler çok daha kötüye gidecek’

ABD’li yatırımcı Jim Rogers, AB’li yetkililerin ekonomiye yönelik aldıkları kararların hem bölge hem de dünya ekonomisi için uzun vadede domino etkisi tehlikesi yarattığını söyledi. Rogers, “Seçim sonrası Alman hükümeti 'Biz bu insanları kurtarmak istemiyoruz’ diyecek. İşte o zaman işler kötüleşecek'' şeklinde konuştu.

Ruslar adayı terk ediyor!

AB’nin kredi karşılığı Rum bankalarındaki mevduattan vergi alma planı adada yaşayan Rusları korkuttu. AB ve Rum yetkililer arasında süren pazarlıkların kendi mevduatları üzerinden yapılmasından rahatsız olduklarını dile getiren Ruslar, "Bu ülkeye ve bankalarına güvendik ama birdenbire paramızı almaya kalkıyorlar" diye tepki gösterdi. Rusların adadaki toplam nakit birikimi 31 milyar Euro seviyesinde.

Sermaye transferleri kısıtlanacak

Rum yetkililer yaptıkları açıklamalarda bankalarda bulunan mevduatlara yönelik bazı yeni uygulamaların gelebileceğini, bunlar arasında sermaye transferlerine kısıtlamalarının da olabileceğini söyledi. Rum Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı teknokratları tarafından hazırlanan ilgili yasa tasarılarına yönelik detayların tamamlandığı belirtildi.

Putin, Rus sermayesi için endişeli

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kıbrıs Rum Kesimi Lideri Nicos Anastasiades'le yaptığı telefon görüşmesinde, Rus iş dünyası ya da bireylerinin çıkarlarına zarar verecek şekilde alınacak önlemlerle ilgili endişelerini dile getirdi. Gerçekleşen görüşmede, Anastasiades gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Putin de Rusya'nın kurtarma paketine karşı olan pozisyonunu yineledi.

RUSYA DEVLET BAŞKANI Vladimir Putin
I Akdeniz’de askeri üs olarak kullanacağı bir limana ihtiyacı var.
I Rumlardan başta banka olmak üzere birkaç şirket alabilir.
I Rusya’dan vergi kaçıran şirketlerin listesini isteyecek.
I Olası doğalgaz kaynaklarının kullanım hakkını alacak.

ALMANYA BAŞBAKANI Angela Merkel
I Mali disiplin konusunda geri adım atmak istemeyecek.
I Borç ödemelerinde taşın altına mutlaka Rusların elini sokacak.
I G. Kıbrıs’ı tamamen Ruslara bırakmayacak.
I Yaklaşan Almanya seçimleri için siyasi yatırım yapacak.

İRAN DEVLET BAŞKANI Mahmud Ahmedinejad
I Doğalgaz kaynaklarından pay kapmak isteyecek.
I ABD ambargosunu kırmak için fırsat kollayacak.
I Sağlayacağı olası destekle sempati puanı alacak.

ÇİN DEVLET BAŞKANI Şi Jinping
I Çin daha önce borçlu AB’lilere destek işareti vermişti.
I Pekin yardım karşılığı şirket veya liman isteyebilir.
I Doğalgaz kaynaklarının işletilmesi için bastıracak.

G. KIBRIS DEVLET BAŞKANI Nicos Anastasiades
I AB’nin talep ettiği mevduata vergiyi kabul etmiyor.
I Rusya veya Çin’den acil kaynak bulmak zorunda.
I Ne Rusya ne de AB ile ters düşmek istiyor.
I Ülkenin kaynaklarını ipotekten korumak zorunda.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya