ABD Afganistan'ı 'en büyük bombayla' vurdu!

ABD Hava Kuvvetlerinin, Afghanistan’ın Nangahar şehrinde bir DEAŞ-Horosan kompleksine 'tüm bombaların anası' lakaplı 11 tonluk nükleer olmayan en büyük bombasını fırlattı.

ABD Afganistan'ı 'en büyük bombayla' vurdu!

ABD ordusu, "tüm bombaların anası" lakabıyla tanınan 11 tonluk dev GBU-43 bombasını, Afganistan'ın doğusunda IŞİD'e karşı kullandı. Bu silah, ABD'nin envanterindeki nükleer olmayan en güçlü bomba.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Adam Stump, GBU-43 bombasının ilk kez sıcak çatışmada kullanıldığını ve MC-130 uçaklarından atıldığını açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Spicer da konuyla ilgili olarak günlük basın toplantısında konuşarak, bombanın IŞİD'in tünellerini yok etmek için kullanıldığını söyledi.

ABD Merkez Kuvvetler komutanlığı (CENTCOM), bombayı bölgede bulunan ABD ve Afgan güçlerine en az risk oluşturacak biçimde planlayarak kullandıklarını vurguladı. CENTCOM, sivillerin zarar görmemesi için gerekli tüm önlemlerin alındığını belirtti.

GBU-43/B bombasının Afganistan'ın doğusundaki Nangarhar bölgesindeki IŞİD'li militanlara karşı kullanıldığı açıklandı.

Orijinal ismi 'Massive Ordnance Air Blast' (Havada Patlamalı Dev Mühimmat) olan, ancak "Mother of all bombs" yani "tüm bombaların anası" ifadesiyle aynı baş harflere sahip olduğu için bu lakabı alan GBU-13 tipi patlayıcılar, Amerikan ordusunun elindeki nükleer olmayan en güçlü bomba olma özelliğini de taşıyor.


ABD İLK KEZ ÇATIŞMA ALANINDA KULLANDI

ABD ordusunda MOAP (Massive Ordianance Ariblast Bomb) kısaltması ile de bilinen bombaya “tüm bombaların anası” da deniliyor. ABD'nin söz konusu bombayı ilk kez çatışma alanında kullandığı belirtiliyor.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya