Dudaklarınız yaz kış kuru ve çatlaksa dikkat!

Kuruyan, çatlayan ve yara olan dudaklar, son derece acı verici olabilir ve görüntü açısından da hoş durmaz.

Dudaklarınız yaz kış kuru ve çatlaksa dikkat!

 Fakat, dudakların çatlamasının nedeni tabi ki sadece soğuk hava değildir. Sürekli dudaklarınız çatlıyorsa bunun altında yatan bir sağlık sorununuz olabilir. Genellikle dudaklar, dehidrasyon (vücuttan atılan sıvı miktarının alınan sıvı miktarından fazla olması), rüzgar, güneş ve düşük nem gibi koşullardan dolayı çatlar. Kuruyan dudaklar için her zaman mevsimleri suçlamak doğru değildir. İşte, “Dudaklarım neden her zaman kuruyor ve çatlıyor?” sorusunun cevabı…

Özellikle kuru cildi olanların dudakları kışın soğuk havalardan oldukça kolay etkilenir. Devamlı dudak nemlendiricisi kullanmak oldukça sıkıcı olabilmektedir. Bazen sadece kışın değil, bazı insanların dudakları devamlı kuru ve çatlaktır. Bunun için kullanılan kremler ve nemlendiriciler fayda göstermeyebilirler. Çünkü bunun nedeni sandığınız gibi mevsimlerden kaynaklanmamaktadır. Dudak kuruluğu ve çatlağına sebep olan başka ciddi etkenler de vardır. Bunların sebep olduğu dudak kuruluğu/çatlağı ise ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. 

DUDAK KURUMASI/ÇATLAMASI NEDEN OLUR?
1.İLAÇLARA TEPKİ

Bazı ilaçlara alerjiniz olduğunda cildiniz kuruyabilir. Dudaklarınızdaki kuruluk ve çatlaklarda artış, ilaçlardan kaynaklanabildiği için bu durumda doktorunuza görünmeniz gerekmektedir.

2. SJÖNGEN SENDROMU

Sjögren sendromuya ya da hastalığı gibi otoimmün hastalıkları da dudak kuruluğuna neden olabilmektedir. Sjögren sendromu; sıklıkla gözde veya ağızda kuruluk ile kendini gösterir.

 3. AKTİNİK KEİLİT

Güneşe uzun süre maruz kalma sonucunda “Aktinik keilit” adı verilen hastalık yaşanabilir. Bu hastalığın belirtileri arasında yine dudaklarda kuruluk ve çatlaklık ile pullanma görülür. Sıklıkla üst dudakta ya da her iki dudakta da görülen, epitel hücrelerde yaşanan hasar sonucunda meydana gelir. UV ışınlarına uzun süre maruz kalmak cilt kanseri riskini de artırmaktadır.

DUDAK KURULUĞU VE ÇATLAĞI İÇİN NE YAPILMALI?

Kuru dudaklar için yapılabilecek en iyi şey, gün boyunca bol miktarda sıvı almak ve dehidrate edici kahve ve gazlı içecekler yerine su tüketmektir. Yatağınızın yanında biraz su bulundurmak her zaman iyidir. Elma, salatalık, domates, kabak, karpuz, limon, havuç ve kereviz gibi lifli sebzeler, tükürük üretimini uyarır. Zencefil ve rezene gibi otlar ve baharatlar da dudaklarınız için faydalıdır. Ayrıca tuzlu işlenmiş gıdalardan da uzak durmak gereklidir. Çünkü tuzlu yiyecekler, tüm hücrelerdeki sıvı dengesini koruyan minerallerin yerine geçer.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler