Turgay Beşyıldız

Turgay Beşyıldız

Doha'da sıcak bir gece

Memleketlerinin nüfusu  bizim bir kentimiz kadar 2,5 milyon.
Bu nüfusun 350 bini Katarlı, diğerleri birleşmiş milletler gibi, dünyanın her yerinden insan var ve neredeyse hepsi çalışıyor. Katarlıların çoğu haliyle, hali vakti yerinde.
Katar, çok modern bir yer, bazı gördüğüm kareler, müslüman bir ülke ama çok az camiye rastladım. Yani bizimki gibi her mahallede cami yok. Niye mi ? Her binada mescit bulmak mümkün. Yani namaz kılanlar her yerde kılabiliyorlar.
Yeni Doha ihtişamlı gökdelenlerle dolu, çok fazla sayamadım, üzerinize, üzerinize geliyorlar adeta. Şapka ile başınızı kaldırıp baksanız, şapkanız kesin düşer.
Basra Körfezi’nin hemen kıyısında, Allah’tan denizi var. Ama sokak ve caddeler meydan hamamı gibi, sıcak üflüyor.
Caddeler çok geniş ve trafik sorunu yok. Katarlılar genelde büyük jeeplere  biniyor. Nasıl olsa yakıt çok ucuz, gez babam gez. Yabancılar ise normal otomobillerle günlük yaşamlarını sürdürüyorlar. Eski Doha kenti bozulmamış , görünecek tek yeri orası Doha’nın, antik kent gibi. Krem rengi ağırlıklı taş ve mermer çok kullanılmış.
                                                                            *
Parası Katar Riyali, Türk Lirası ile aynı, Saat farkı da yok, zamanda aynı, lüks kara çarşaflısını da gördük, mini eteklisini de. Doha’da halkın eğlence akşamı Perşembe’nin gecesi, yani bizim cuma akşamı dediğimiz gece!...
Sokak ve caddeler tertemiz bir tek dahi çöp bulamazsınız. Kötü bir yönü ise kapalı yerlerde bile gösterilen bölümlerde sigara içilebiliniyor. Trabzonspor kafilesiyle gelen ilçe belediye başkanları, bu kent için kendileri açısından örnek taşıyabilecek, bazı fotolar ve notlar almıştır sanırım.
Burada Cuma ve cumartesi günleri tatil, diğer günler mesai var.
Dışarılarda alkol satılmıyor. İsteyen için sadece otellerde var ve eğlence yerleri disko ve barlarda bu dev gökdelen otellerde var.
Lüksün her türlüsü var, giyim kuşamında, kara çarşaf giyinen bile en gösterişlisinde giyiniyor. İnsanlar bakımlı.
Erkeklerin bazıları istediği gibi giyinirken, bazıları da yöresel  kıyafetlerini tercih ediyor. Beyazlar içindeki bu elbisenin adı da: Thob…
                                                                            *
Bu özel karşılaşmaya gelince, adı üstünde özel maç.
Abdullah Bin Khalıfa  8 bin kişilik bir stadyum. Trabzon’dan gelenlerle birlikte, Doha’da yaşayan Galatasaray ve Fenerbahçe forması giymiş,  600 civarında futbolsever vardı tribünde.
Bu karşılaşma Jassem Bin Hamad Stadyumu’nda oynanacaktı aslında ama her nedense sonradan stadyum değişti.
Doha’da 40 dereceye yakın bir sıcak var, nem oranı da yüzde 65 civarında olunca, futbol oynamak zordur. Tüm bunlara rağmen Katar Liginin önemli bir kulübü olan  Al Sadd SC ve Trabzonspor iyi bir hazırlık maçı oynadılar diye yazabiliriz.
Kendi liginde 9 puanla 2.sırada bulunan Al Sadd takımının, en önemli ismi yılda 7 milyon Euro’ya oynayan, Barcelona’nın eski oyuncusu ve aynı zamanda takım kaptanı Xavıer Hernandez Creus 
(Çavi)…
                                                                           *
Trabzonspor 11 oyuncusunu milli takım kamplarında bırakarak, özel bir uçakla Al Sadd SC takımının misafiri olarak  geldiği Katar’da, geri kalan 16 oyuncusuna alt yapıdan Ebrar’ı ekledi.
Oyuna Pereıra ve Olcay’ı dinlendirerek yerlerine Bondogna ve Kamil Ahmet ile başlayan Ersun Yanal, Castillo, N’ Doye, Uğur, Bero ve Mustafa’yı da yeniden sahada bir görme imkanı buldu.
İlk yarısında Castillo’nun nerdeyse sıfır çizgisinden  ayağının tersiyle vurduğu meşin yuvarlak ilk yarının tek golü oldu.
                                                                           *
İlk 45 dakikayı rakibine oranla daha üstün oynayan bordo maviler, ikinci yarıya Onur, Kamil Ahmet, Bongonda ve N Doye’yi, soyunma odasında bırakarak çıktı. Yerlerine Esteban, Olcay, Batuhan ve Pereıra, oyuna dahil olan isimler oldu.
Her zaman oynamasına taraf olduğum, yan toplarda gol şansı yüksek olan Uğur, kornerden gelen topu kafa ile filelerle gönderince fark ikiye çıktı.
Bu gece bir İspanyol, birde Afrikalı oyuncuyu kadrosunda yabancı olarak bulunduran ev sahibin, kadrodaki diğer tüm oyuncuları Katarlıydı.
Bitime 10 dakika kala, Boualem Ahmad’ın kafa golü Al Sadd’ın tek golü oldu.
Yine bu yarıda Sosa, yerini genç Ebrar’a bırakırken, Ebrar’da ilk kez A takım formasını giymiş oldu.
Her iki kulüp açısından hazırlık adına olumlu geçen bu 90 dakika, oturduğumuz yerde bizim için keyifli geçti. Nede olsa 3 puan derdi olmayınca rahat izledik. Sıfır stres.
İkinci yarıda da oyuna ağırlığını koyan bordo mavililer, Akhisar maçı öncesi bu güzel geçen özel karşılaşmadan, Castillo ve Uğur’un golleriyle 2-1 galip ayrıldı.
Yanal, eksik dakikaları olan oyuncularını da bu maçta görme imkanı bulurken, özellikle maç sayısı az olan Castillo ve Uğur’un ilk 11’e hazır olduğunu gördüm.
…Ve saha içinden ayrılırken, gecenin gerisinde şu ışıklı pano kaldı;
‘’Doha, Trabzonspor’u memnuniyetle karşıladı’’
 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR