Netflix, Puhu ve BluTV izleyicilerini ilgilendiren karar! RTÜK'e bağlandılar mı?

Son dönemde internet ortamında dizi, film ve belgesel gibi içerik platformalarının artması ile beraber Radyo ve Televizyon Üst Kurulu internet ortamında yayın yapan platformlarında kendilerine bağlandığını resmen açıkladı. İşte Netflix, Puhu ve BluTV izleyicilerini ilgilendiren karar! RTÜK ne açıklama yaptı?

Netflix, Puhu ve BluTV izleyicilerini ilgilendiren karar! RTÜK'e bağlandılar mı?

Resmi Gazetede yayınlarak yürürlüğe giren internet ortamında dizi, film gibi içeriklerin yayınlandığı platformların RTÜK'e bağlanması konusu izleyicileri ikiye böldü. Bir kısım izleyenler bu kararı doğru bulurken, bazıları da içeriklerin sansürlenmesi konusunda tedirginliklerini ilettiler.

24 maddeden oluşan yönetmelikle ilgili RTÜK aşağıdaki yazılı açıklamayı yaptı:

Netflix, Puhu ve BluTV izleyicilerini ilgilendiren karar! RTÜK'e bağlandılar mı?

“Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik” Yürürlüğe Girdi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından müştereken hazırlanan “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik”, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik ile yayın hizmetleri alanında ifade ve haber alma özgürlüğünün, düşünce çeşitliliğinin, rekabet ortamının ve çoğulculuğun güvence altına alınması, yoğunlaşmanın önlenmesi, kamu menfaatinin korunması amaçlandı. 

Radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin internet ortamından sunumu esnasında; çocukların ve gençlerin, fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimine zarar verebilecek medya içeriklerine ilişkin ebeveyn kontrolü sağlanması gibi tedbirler alındı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından, bu yönetmelikte belirtilen şartları sağlayıp internet ortamından yayın hizmeti sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcı kuruluşlardan radyo yayını sunmak için talepte bulunanlara İNTERNET-RD yayın lisansı, televizyon yayını sunmak için talepte bulunanlara İNTERNET-TV yayın lisansı, isteğe bağlı yayın hizmeti sunmak için talepte bulunanlara İNTERNET-İBYH yayın lisansı, internet ortamından yayın iletim hizmeti sunmak isteyen platform işletmecisi kuruluşlara ise “İNTERNET ORTAMINDAN YAYIN İLETİM YETKİSİ” verilebilecektir.

Medya hizmet sağlayıcı kuruluşların Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndan alacakları internet ortamından yayın lisansları kapsamında sadece internet ortamından sundukları yayınlarını kablo, uydu ve benzeri ortamlardan da sunmak istemeleri halinde her bir yayın tekniği ve ortamına ilişkin olarak ayrı ayrı yayın lisansı almaları gerekecektir.

Karasal, uydu, kablolu vb. ortamlara ilişkin lisansı ve/veya geçici yayın hakkı bulunan medya hizmet sağlayıcı kuruluşların, internet ortamına ilişkin ücretsiz lisans alarak, yayınlarını sunacakları URL adresi ve/veya yayınlarının iletimini gerçekleştirecek platform işletmecisini Üst Kurula bildirmek ve Üst Kurulca kayıt altına alınmak kaydıyla mevcut yayın lisanslarının süreleri ile sınırlı olacak şekilde internet ortamından yayınlarını iletebilmelerine imkan tanındı. Bu şekilde internet ortamından yayın yapma hakkı elde etmiş olan kuruluşların, internet ortamından iletecekleri yayınlarında değişiklik yapmadan diğer ortamlarla eş zamanlı olarak yayın yapmaları gerekecektir.

Sunacakları URL adresleri üzerinde isteğe bağlı yayın hizmeti de sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcı kuruluşların İNTERNET-İBYH (İnternet İsteğe Bağlı Yayın Hizmeti) lisansı almaları gerekecek.

İnternet ortamından yayın lisansı münhasıran radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmeti sunmak amacıyla Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulan anonim şirketlere, internet ortamından yayın iletim yetkisi Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulan limited veya anonim şirketlere verilebilecek. Bu kapsamda; gerçek kişilerin Üst Kurulca lisanslandırılması/yetkilendirilmesi söz konusu olmayacak.

Yayın lisansı bulunmaksızın internet ortamından yayın hizmeti sunulduğunun tespiti durumunda, ilgili medya hizmet sağlayıcı kuruluşun URL adresi Üst Kurul’un internet sitesinde duyurularak 72 saatlik süre içerisinde  başvuru dilekçesi ve eki taahhütname ile 3 aya tekabül eden lisans ücretinin  yatırılması halinde internet ortamındaki yayınlara 3 ay süre ile RTÜK tarafından izin verilecek. Bu süre içerisinde lisanslama işlemlerinin tamamlanmaması halindeyse yine 3 aya tekabül eden lisans ücretinin yatırılması şartıyla yayınlarına bir 3 ay daha devam edebilmesi için izin verilecek. 

 Yayın iletim yetkisi bulunmaksızın internet ortamından yayın hizmeti sunulduğunun tespiti durumunda, ilgili medya hizmet sağlayıcı kuruluşun ve internet platform işletmecisinin URL adresi Üst Kurul’un internet sitesinde duyurularak 72 saatlik süre içerisinde  başvuru dilekçesi ve eki taahhütname ile 3 aya tekabül eden lisans ücretinin  yatırılması halinde internet ortamındaki yayınlara 3 ay süre ile RTÜK tarafından izin verilecek. Bu süre içerisinde lisanslama işlemlerinin tamamlanmaması halindeyse yine 3 aya tekabül eden lisans ücretinin  yatırılması şartıyla yayınlarına bir 3 ay daha devam edebilmesi için izin verilecek. 

Verilen sürelerin sonunda internet yayın lisansı ve internet ortamından yayın iletim yetkisi bulunmayanlar, başvuru talebini içeren dilekçe ile birlikte taahhütname sunmaz ve 3 aya tekabül eden lisans ücretini yatırmaz, ilgili içerik çıkarılmaz ise içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi süreci ile birlikte ilgili kuruluşların yetkilileri hakkında yasal işlemler başlatılacak.

 Kuruluşlara on yıl süreyle verilecek olan internet ortamından yayın lisanslarının ücretleri; İNTERNET-RD yayın lisansı için 10.000,00 Türk Lirası; İNTERNET-TV yayın lisansı ücreti 100.000,00 Türk Lirası; İNTERNET-İBYH yayın lisansı ücreti 100.000,00 Türk Lirası şeklinde belirlendi. İnternet ortamından tele alışveriş konulu tematik yayın lisans ücretleri ise bu tutarların beş katı olarak hesaplanacak.

Yayın hizmetlerini abone ve/veya kullanıcılara ücret karşılığında ve koşullu erişim yoluyla sunan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar yıllık net satışlarının binde beşini izleyen yılın Nisan ayı sonuna kadar Üst Kurula ödeyecekler.

İnternet ortamından yayın iletim yetkilendirme ücreti ise yıllık 100.000,00 Türk lirası olarak belirlendi. Koşullu erişim sağlayan internet yayın platform işletmecileri bu ücrete ilave olarak, yıllık net satışlarının binde beşini, izleyen yılın Nisan ayı sonuna kadar Üst Kurula ödeyecekler.

Yayın lisans ve yayın iletim yetkilendirme ücretleri peşin veya taksitle ödenebilecek.

Bireysel yayın ve iletişim hizmetlerini internet ortamından iletmeye özgülenmiş platformlar (haber, film ve dizi yayınları hariç)  ile gerçek ve tüzel kişiler söz konusu düzenlemenin kapsamı dışında tutuldu.

Kuruluşların internet ortamından lisanslama/yetkilendirme işlemlerine ilişkin başvurularını bugünden itibaren bir ay içerisinde gerekli bilgi ve belgelerle Üst Kurula yapmaları, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun resmi internet sitesi olan “www.rtuk.gov.tr” adresinden yapılacak duyuruları ve yayınlanacak olan kılavuz niteliğindeki yayınları takip etmeleri önem arz etmektedir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dizi - Film - Tv