Nurbengü Yılmaz

Nurbengü Yılmaz

Dişlerinin görünümünden rahatsız olan hastalar tel takmadan da düzgün dişlere sahip olabilirler mi?

Diş çapraşıklıklarını düzeltmek için uygulanan yeni teknoloji “İnvasilign” yöntemi ile tel kullanılmadan, ağızda belirgin olarak görünmeyen, ergonomik şeffaf plakalar ile hastalarımız düzgün ve sağlıklı dişlere kavuşabilmektedir.

Ortodonti alanında son yıllarda ortaya çıkan en güncel tedavi yaklaşımları nelerdir?

Teknolojik gelişmelere paralel olarak, diş hekimliğinde her geçen gün ortaya çıkan yeni tedavi yöntemleri, hastalara tedavi sürecinde farklı seçenekler sunuyor. Son birkaç yıldır çapraşık dişlerin düzeltilmesinde uygulanan telsiz tedavi yöntemi de bunlardan biri. Tedavi süresince takılan tellerden estetik olarak rahatsız olanlar bu yöntemle; aile, iş ve sosyal yaşamlarına hiçbir kaygı duymadan devam edebiliyor.

İnvisalign yöntemi nedir? Hastalar görünmeyen şeffaf plaklarla nasıl tedavi olur?

İnvisalign yöntemi; dişlere takılıp, çıkarılabilen ağızda belirgin olarak gözükmeyen bir seri şeffaf düzeltici plaklarla, braket ve teller kullanılmadan çapraşık dişlerin düzeltilebilmesini sağlayan bir sistemdir.

Kişiye özel “şeffaf düzeltici plaklar" nasıl hazırlanır?

Dişlerin özel silikonlar ile ölçüleri alındıktan sonra, üç boyutlu özel bilgisayarlı sistemler yardımıyla hastanın diş yapısına birebir uygun olarak modellenir.” Ortaya çıkan hasta modellerine gore laboraturda kişiye özel şeffa plaklar hazırlanır.

“Kişiye özel gülümseme tasarımı”nasıl yapılır?

Bilgisayar ortamında oluşturulan bu modeller üzerinde dişlere istenilen hareketler verilerek kişinin isteğine göre bitim hali bilgisayar üzerinde belirlenir. Böylece kişiye özel gülümseme tasarımı da yapılmış olur. Bu yöntemle hasta ve hekimin tedavi sonucunda dişlerin nasıl görüneceğine üç boyutlu modellerde görerek karar verilir.

Şeffaf plaklar ile tedavi hangi hastalarda uygulanır?

Şeffaf plaklar ile tedavi genellikle iskeletsel çene problemi olmayan, dişsel çapraşıklık vakalarında uygulanır.

Plaklar kaç hafta kulllanılır?

Her bir düzeltici plak yaklaşık 2 hafta boyunca kullanılır. İki hafta sonra yeni bir düzeltici takılır. Ortalama altı hafta arayla ortodonti uzmanının yapacağı muayene ile tedavi süreci yönlendirilir.

Şeffaf plaklar ile tedavi süresi ne kadardır? Kaç adet şeffaf plak kullanılır?

Tedavi süresi, dişlerdeki çapraşıklık oranına göre 9-15 ay arasında değişir. Bu dönemde yaklaşık 18-30 adet şeffaf düzeltici plak kullanılır. Dişlerin çapraşıklıklarına ve istenilen diş hareket miktarına göre tedavi süresi ve kullanılacak plak sayısı değişmektedir.

Şeffaf plaklar nasıl kullanılır?

Plaklar sadece yemek yerken, bir şey içerken ya da diş fırçalarken çıkarılır.Yemekler ve özel durumlar haricinde hastalarımızın plaklarını sürekli kullanması tavsiye edilir.

İnvisalign tedavi yönteminin geleneksel tel ve braket yöntemine göre avantajları nelerdir?

Klasik tel ve braketlere göre en önemli avantajı estetik ve konforlu olmasıdır. Özellikle ortodontik tedavi yaptırmak isteyen, ancak braket ve tellerin görüntüsü sebebiyle tedaviyi erteleyen yetişkinler bu yöntemi seçmektedir.

İnvisalign tedavi yönteminde hastanın dişlerinde ağrı ya da ağız ve çevre dokularda yaralar oluşur mu?

Şeffaf plaklar ile tedavi (invisalign tedaviyöntemi )geleneksel tel tedavisine göre daha ağrısızdır. Ağız içinde herhangi bir tel veya metal parçası olmadığı için batma ve yara oluşumu da yaşanmaz.

Şeffaf plaklar hijyenik midir ?

Şeffaf plaklar ile tedavi gören hastalarımız ağız hijyenini daha kolay sağlamaktadır. Hastalarımız yemeğini rahatça yiyip dişlerini fırçaladıktan sonra şeffaf plaklarını da fırçalayıp temizleyerek tekrar ağızlarına takarlar.

İnvisalign tedavi yöntemi sırasında hastalar neler yiyip içebilir?

Şeffaf plak tedavilerinde hastaların yeme-içme konusunda klasik ortodontik tedavide olan kısıtlamaları olmaz, Çünkü hastalarımız şeffaf plaklarını istedikleri zaman ağızdan çıkarılabilir ve fırçaladıktan sonra tekrar takabilmektedir.

Yoğun iş temposuna sahip ve sosyal hayatı olan hastalar için ne gibi olumlu etkileri, avantajları vardır?

Şeffaf plakların konuşmaya olumsuz bir etkisi yoktur, hastalarımız sunumlarda ya da toplantılarda şeffaf plaklarını çıkartmaya genellikle ihtiyaç duymamaktadır.

İnvisalign tedavi yönteminin kontrol seansları nasıl olmaktadır?

Kontrol seansları geleneksel tedavi yöntemlerine göre daha azdır, Kontrol sıklıkları tedavi başlangıcında yaptığımız tedavi planlamasında da az çok belli olmaktadır.

İnvisalign tedavi yöntemini şehir dışından ve hatta yurtdışından gelen hastalara tavsiye eder misiniz?

Şeffaf plak tedavisinde control seansları diğer yöntemlere gore daha az olduğundan özellikle şehir dışından yurtdışından gelen hastalar için büyük avantaj oluşturmaktadır.

‘İnvasilign Tedavi Yöntemi’nin avantajları nelerdir?

Şeffaf plak tedavileri geleneksel sabit tel tedavilerine göre; daha estetik ve konforludur, batma ve yara oluşumu yaşanmaz daha ağrısızdır. Hastalar ağız hijyenini daha kolay sağlar ve yeme içmede kısıtlamaları olmadığı gibi konuşmaya da olumsuz etkisi yoktur.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR