YKS'de birinci kim oldu? YKS nedir? Kimler katılabilir? İşte detaylar...

2019 yılında düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı açıklandı. Peki 2019 YKS'de kim birinci oldu? İddialara göre sınavda birinci olan Emre Polat kimdir, nerelidir? Twitter'da Emre Polat Türkiye Gündemi'nde birinci sıraya yerleşti. YKS nedir? Kimler katılabilir? 2019 üniversite taban puanları, YKS tercih kılavuzu yayınlandı mı? İşte tüm detaylar...

YKS'de birinci kim oldu? YKS nedir? Kimler katılabilir? İşte detaylar...

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda sonuçlar açıklandı. Herkes birincinin kim olduğunu merak ediyor. Peki YKS'de birinci kim olmuştur? YKS'ye dair tüm detaylar...

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'nda birinci kim oldu?

İki oturum olarak gerçekleştirilen sınav ÖSYM, sınavın 18 Temmuz'da açıklayacağını açıklamıştı. Ancak sınav sonuçları 17 Temmuz 2019 günü yani bugün açıklandı. Herkes sonuçlarını merak ederken adaylar ÖSYM'nin internet sitesine akın etti.

YKS'de sınav sonuçlarını merak edenler dışında bir soru da 'Yüksek Öğretim Kurumları' sınavında kimin birinci olduğu sorusu oldu. Peki Yüksek Öğretim Kurumları Sınavında kim birinci oldu?

Şuana kadar ÖSYM bir açıklama yapmadı. Resmi bilgilere göre sayfa güncellenecektir?

İddialara göre Emre Polat...

Henüz ÖSYM net bir açıklama yapmasa da sosyalmedya dan elde edilen bilgilere göre Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'nda birinci olanlardan biri de çobanlık yapan Emre Polat oldu.

Herkes Emre Polat'ı konuşuyor. Çünkü Emre, iddialara göre dershane parasının denkleştirebilmek için kurbanda topladığı derileri sattı.

Erzurum'un köyünde çobanlık yapan Emre Polat'ın bu başarısı sosyal medyada olay oldu. Herkes Emre Polat'ı tebrik etti. Hatta Emre Polat Twitter Türkiye gündeminde 1. sıraya yerleşti.

YKS'de birinci kim oldu? YKS nedir? Kimler katılabilir? İşte detaylar...

İşte o paylaşımlar:

Birincilerden biri Ankara'dan

YKS'nin ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi'ndeki (AYT) tüm sorulara doğru cevap vererek EA puan türünde 500 tam puan alan Ankara Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi Cuma Taş, Türkiye birinciliğini elde etti.

Taş, yaptığı açıklamada, sınava düzenli ve planlı çalışarak hazırlandığını belirterek, "Çok çalışmak her zaman başarı getirmiyor. Benim başarımın arkasındaki en önemli etken doğru şekilde, planlı çalışmak oldu." dedi. Sınava hazırlanırken sosyal aktivitelere de vakit ayırdığını ifade eden Taş, "Sınava hazırlanırken yoğun çalışmak insanı bunaltıyor. Bu yüzden insan dinlenmeye ihtiyaç duyuyor. Ben boş zamanlarımda ailemle vakit geçirdim, arkadaşlarımla gezdim, okulda sosyal faaliyetlere katıldım." diye konuştu.

Başarılı olmak için öğrencilerin sınava hazırlık sürecinde kaygı yaşamamalarının önemini vurgulayan Taş, şöyle konuştu:

"Öğrencilerin heyecan yapmadan, sakin şekilde, kendilerine güvenerek sınava girmeleri gerekiyor. Ailemin ve çevremdekilerin bana güvendiğini hissetmek, benim de kendime olan güvenimi artırdı. Sınavda da sakin şekilde soruları cevapladım ve başarıya ulaştım." 

Birinciliğin kendisi için sürpriz olduğunu ifade eden Taş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birincilik hiç beklemiyordum. Çünkü daha önce girdiğim ve tüm sorulara doğru cevap verdiğimi düşündüğüm deneme sınavlarından kötü sonuçlar aldıklarım oldu. Daha önce girdiğim sınavlarda da YKS'deki kadar yüksek başarı elde edememiştim."

- "Diplomat olmak istiyorum" 

Taş, gelecekte diplomat olmak istediğini ifade ederek, "Yıllardır hayalim, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde okumak. Oradan mezun olunca da devletin önemli kademelerinde çalışmak, diplomat olmak istiyorum. Umarım hayallerim gerçekleşir." dedi.

Cuma Taş'ın annesi Hacer Taş da oğlunun istikrarlı ve kararlı bir yapısı olduğunu dile getirerek, "Oğlumdan birincilik olmasa da iyi bir derece bekliyorduk. Oğlum gerektiği zaman gerektiği kadar çalışıyordu. Biz de ona elimizden geldiği kadar destek olduk. Oğlumun başarısından dolayı çok mutluyum ve heyecanlıyım. Vatanına, milletine hayırlı bir evlat olmasını diliyorum." şeklinde konuştu.

YKS Sınavı nedir?

Milyonlarca kişinin girdiği YKS'nin açılımı 'Yükseköğretim Kurumları Sınavı'dır. İki ayrı oturuma adaylar katılarak sınav sonucunu belirlemektedir. İlk oturumda adaylar temel yeterlilik testini çözerken; bu testte adaylar 'muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme, odaklı sözel ve sayısal becerileri yani Türkçeyi doğru kullanma, okuma, anlama, kavrama ve dil hakimiyetiyle temel matematiksel ilişkilerden yararlanmasının ölçülmesi amaçlanır.

Birinci oturumda TYT yani Temel Yeterlilik Testi'nde 150 baraj puanını geçen adaylar, ikinci oturumda AYT yani Alan Yeterlilik Testi'ne girmeye hak kazanacaklar. TYT Sınavıyla 2 yıllık bölümler, AYT Sınavıyla 4 yıllık lisans bölümlerine girilirken, 3. oturumda dil bölümleri de YDT ile belirlemektedir.

YKS'ye girebilmek için şu yeterlilikler göz önüne alınmaktadır:

- 2018-2019 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında okumakta olan öğrenciler

- Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar

- Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar

- Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar YKS’ye girebilirler.

ÖSYM'DEN YKS İLE YAPILAN AÇIKLAMALARDAN BAZILARI: (2019)

2019-YKS Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2019-YKS) Sonuçları Açıklandı

15-16 Haziran 2019 tarihlerinde uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavına (2019-YKS) ait değerlendirme işlemleri tamamlanmıştır. 2019-YKS'ye ait madde analizleri incelenmiş, cevap anahtarlarının kontrolleri tamamlanmış, itirazlar bilimsel açıdan değerlendirilmiş olup, 16 Haziran 2019 tarihinde uygulanan 2019-YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) Temel Soru Kitapçığındaki Türk Dili ve Edebiyatı  Sosyal Bilimler -1 Testinin 33 numaralı sorusunun iptal edilerek değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilmiştir.

Adaylar, sınav sonuçlarına 17 Temmuz 2019 tarihinde saat 01.15'ten itibaren ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden T.C. Kimlik numaraları ve şifreleri ile erişebilirler.


Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

ÖSYM BAŞKANLIĞI

YKS'de birinci kim oldu? YKS nedir? Kimler katılabilir? İşte detaylar...

200 ve Üzeri 2018-TYT Sınav Puanının 2019-YKS’de Kullanılması

Bu duyuru; 2018-TYT’de 200 ve üzeri sınav puanı olan adayların, 2019-YKS’de bu puanlarının nasıl kullanılacağına ilişkin olarak adayları ve kamuoyunu bilgilendirme amacıyla yapılmıştır.

2018-TYT sınav puanı 200 ve üzeri olan adayların, 2019-TYT nihai sınav puanlarının belirlenmesi ve bütün adayların 2019-TYT nihai başarı sıralarının oluşmasında aşağıdaki yol izlenecektir:

1.      2018-TYT sınav puanı 200 ve üzeri olan adayların, sınavdaki başarı sıraları dikkate alınarak yüzdelik dilim değerleri* hesaplanacaktır. 2019-TYT sınav puanı 200 ve üzeri olan adayların başarı sıraları dikkate alınarak yüzdelik dilim değerleri aynı şekilde hesaplanacaktır.

2.      2018-TYT sınav puanı 200 ve üzeri olan adayların yüzdelik dilim değerleri referans alınarak, 2019-TYT’de bu yüzdelik dilim değerlerine karşılık gelen 200-500 puan aralığındaki puanlara dönüştürülecektir. Bu puan, “Dönüştürülmüş Puan” olarak adlandırılacaktır. Dönüştürülmüş Puanlar, 200-500 puan aralığında olmak üzere, adayların 2018-TYT sınav puanlarından daha yüksek veya daha düşük olabilecektir.

3.      Hem 2018-TYT sınavına girerek Dönüştürülmüş Puanı olan, hem de 2019-TYT sınav puanı bulunan bir adayın yüksek olan puanı, adayın 2019-TYT nihai Sınav Puanı olacaktır.

4.      2018-TYT sınav puanı 200 ve üzeri olup 2019-TYT sınav puanı olmayan bir adayın Dönüştürülmüş Puanı, adayın 2019-TYT nihai Sınav Puanı olacaktır.

5.      Bütün adayların başarı sıraları, 2019-TYT nihai Sınav Puanı kullanılarak belirlenecektir.

*   Adayın ilgili yıldaki başarı sırasının, aynı yıldaki TYT puanı 200 ve üzeri olan aday sayısına oranının 100 ile çarpılmasıyla elde edilen sayısal değer, adayın “yüzdelik dilim değeri” olarak adlandırılır.
2019-TYT nihai Sınav Puanı, 2019-YKS Kılavuzunda belirlenen baraj puanları ve diğer kılavuz kurallarına göre değerlendirmeye alınacaktır.

Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.

2019- YKS Cevap Kağıtları ve Aday Cevapları Erişime Açıldı

15 Haziran 2019 tarihinde uygulanan 2019-YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik (TYT), 16 Haziran 2019 tarihinde uygulanan 2019-YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve 2019-YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) adaylarının cevap kağıtlarının görüntüleri ve cevap kağıtlarına yapmış oldukları işaretlemelerin optik okuyucular tarafından okunması sonucu elde edilen aday cevapları ve soruların doğru cevapları,  sınava giren adayların sorulara verdikleri yanıtlarını ve değerlendirme sonuçlarını inceliyebilmeleri amacıyla ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden 17 Temmuz 2019 tarihinde saat 11.35'ten itibaren 10 gün süreyle erişime açılmıştır.

Adaylar, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr  adresine T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaptıktan sonra ilgili sınavı ve "Cevap Kağıdı Görüntüleme" ekranını seçerek sınavda kullandıkları cevap kağıdı görüntüsünü, cevap kağıdına yaptıkları işaretlemeleri, bu işaretlemelerin optik okuyucularla okunması sonucu elde edilen aday cevaplarını ve soruların doğru cevaplarını görebileceklerdir. Ayrıca adaylar, aday cevaplarının ve cevap anahtarının yayınlandığı form üzerindeki soru numaralarını tıkladıklarında, her soru için açılan yeni pencerede soru kökünü, cevap seçeneklerini ve sorunun doğru cevabı ile ilgili soruya kendilerinin vermiş olduğu cevabı görebileceklerdir. Sorular, adayın sınavda kullandığı kitapçığın soru ve seçenek diziliminde görüntülenmektedir. İlgili sayfada, adayların testlerdeki toplam doğru, yanlış ve boş cevap sayıları ile birlikte ham puanları da gösterilmektedir.

Bu uygulama, adayı bilgilendirme amacıyla yapılmaktadır. Görüntülenen sayfa belge niteliği taşımaz. Her türlü değerlendirmede ÖSYM sisteminde kayıtlı bilgiler esas alınır. 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

YKS'de birinci kim oldu? YKS nedir? Kimler katılabilir? İşte detaylar...

TARTIŞMALAR ALEVLENDİ!

Milyonlarca adayın ter döktüğü YKS'de adaylar puan adaletsizliğinden şikayetçi oldular. Bunun yanı sıra bazı velillerde bazı soruların yanlış olduğunu savundular. ÖSYM'den konu ile ilgili henüz bir açıklama gelmezdi.

2019 YKS tercih kılavuzu açıklandı

Yüksek Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayımlandı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, adayların tercih işlemlerini 23-29 Temmuz tarihleri arasında yapacaklarını duyururken, YKS’de 9 şampiyonun olduğu belirtildi.

2019 YKS sonuçlarının 17 Temmuz’da açıklanmasının ardından adayların tercihlerini yapacakları YKS Kılavuzu da ÖSYM’nin internet sitesinden erişime açıldı. ÖSYM’den yapılan yazılı açıklamada adayların tercihlerini, kılavuzda yer alan kurallara göre internet üzerinden yapacakları bildirildi. 23 Temmuz tarihinde başlayacak tercih işlemleri, 29 Temmuz tarihinde saat 23.59'da sona erecek. Açıklamada, "'Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları Bölümü' mutlaka okunmalı, bu koşul ve açıklamalar dikkatle incelendikten sonra tercihler sonlandırılmalıdır" denildi. Açıklamada, Temel Yetenek Testi (TYT) ile Sayısal, Sözel, Eşit Ağırlıktan 1'er, Yabancı Dil'den 5 birinci olmak üzere 2019 YKS’de toplam 9 şampiyonun çıktığı belirtildi.

TERCİH SIRASINA DİKKAT

2019 YKS Tercih Kılavuzu’nda yer alan bilgilere göre adaylar, YKS puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyecek. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla, girmek istedikleri yükseköğretim programlarının kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacak. Merkezî yerleştirme, adayların yerleştirme puanlarına, tercihlerine ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarına göre bilgisayar ortamında yapılacak. Yerleştirme işlemi ile ilgili dikkat edilmesi gereken esaslar ise şöyle sıralandı:

- Her yükseköğretim programına kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilecek. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecek.

- Bir adayın, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı olacak. Bu program, adayın yerleştirme puanlarıyla girebildiği en üst tercihi olurken, bunun altında kalan tercihler işleme konmayacak.

- Merkezi yerleştirme sisteminde bir adayın kayıt hakkı kazandığı programı sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün olmayacak.

- Bir adayın kayıt hakkı kazandığı programın bağlı olduğu yükseköğretim kurumuna gönderilecek bilgilerde, kayıt hakkı kazanan bütün adayların açık kimlikleri, fotoğrafları, puanları, ortaöğretim alan/dalı ve ek puandan yararlanıp yararlanmadığı bilgisi yer alacak.

- Adaylar tercihlerini yaparken kaydolmayı en çok istediği programı en üst tercihine, daha sonra istediği programı ikinci tercihine yazacak ve bütün tercihlerini bu şekilde sıralayacak.

EK YERLEŞTİRME

Tercih kılavuzunda ek yerleştirmenin nasıl yapılacağına ilişkin bilgi de verildi. Buna göre yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecek. Genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlara ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak. Ek yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecek. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak. Ek yerleştirme tercih ücreti 20 lira olarak belirlenirken, ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacak.

SONUÇLAR İNTERNET ADRESİNDEN DUYURULACAK

Yerleştirme sonuçları internet üzerinden adaylara duyurulacak. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmünde olacak. YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 19-23 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos tarihleri arasında olacak.

ÖZEL YETENEK PROGRAMLARI

Özel yetenek gerektiren programların sınavları ile seçme ve yerleştirme işlemlerini ÖSYM değil, bağlı oldukları yükseköğretim kurumları tarafından yapılacak. Başvurular doğrudan programın bağlı bulunduğu yükseköğretim kurumuna yapılırken, bu yükseköğretim programlarına 2019-TYT puanı en az 150 olan adaylar başvurabilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem