Yazın Kedinizi Tıraş Etmek Onların Serinlemesini Sağlar Mı?

Kediler uzun ve sık kürkleri ile tanınmaktadır. Bir kedinin tüylerini tıraş etmek hem zor hem de bir zorunluluktur.

Yazın Kedinizi Tıraş Etmek Onların Serinlemesini Sağlar Mı?

Kedinizi dönem dönem tıraş etmeniz onun temizliği için yardımcı olmaktadır. Ayrıca bazı yaralanmalarda ve cilt hastalıklarında sorunlu olan bölgeye ulaşmak için de tıraş etmek fayda sağlayabilmektedir. Özellikle kediniz ameliyat olacaksa ameliyattan önce tıraş edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda kedinizin tüy bakımı ile yeteri kadar ilgilenmediğinizde tüyleri keçe gibi olabilir ve bu durumda da tıraş edilmesi gerekmektedir. Yazın kedinizi tıraş etmek iyi bir fikir mi?

Kediler ayrıca yaz mevsiminde de tüylerinden dolayı aşırı rahatsız olabilmektedir. Peki, kediler sıcaklarda kalın ve koyu renkleri tüylerinden dolayı bunalırlar mı? Yaz mevsiminde kedinizin sıcaklardan bunalmaması için onu tıraş etmenin iyi bir fikir olup olmadığına birlikte bakalım.

Kedi Kürkünün İşlevi Nedir?

Kedilerin kürkleri belirli bir amaca hizmet etmektedir. Öncelikli olarak soğuk havalarda kendilerini korumaktadırlar. Aynı zamanda derilerinin dış etkenlerden kaynaklı olarak yaralanmasını veya hastalıkların bulaşmasını engeller. Aynı zamanda kediler kürklerini birbirleri ile iletişim için de sıklıkla kullanmaktadır.

Sinirlenmiş bir kedi hemen tüylerini kaldırarak bunu çok çabuk bir şekilde belli edecektir. Yağmurlu havalarda tüyleri onun ıslanmasının önüne geçerek kuru kalmasına da yardımcı olur. Aynı şekilde aşırı sıcaklarda da kedilerin kürkleri kedilerin serin kalmasını da sağlamaktadır. Kalın kürkleri onlar için bir tampon görevi görerek güneşten etkilenmemelerini sağlamaktadır.

Ancak her kedi cinsi yoğun ve sık kürke sahip değildir. Bazı kedi cinslerinde çok az tüy yapısı bulunduğu gibi kimi kedi ırklarında da hiç tüy bulunamayabilir. Bu gibi durumlarda özellikle yaz mevsiminde güneşten derileri etkilenerek güneş yanığı gibi sorunlar ile karşı karşıya kalabilmektedirler.

Güneş yanıkları ise kediler için sadece ağrılı bir probleme oluşturmaz. Kedilerde yanık oluşumu başta skuamöz hücreli karsinom olmak üzere pek çok kanser türüne yakalanması için de risk oluşturmaktadır. Kedilerde özellikle burun köprüleri, göz kapakları ve kulak uçları vücutlarında en ince tüy yapısına sahip olan bölgeleridir. Aynı zamanda beyaz renkli kediler daha fazla risk grubu içerisinde yer almaktadır. Çünkü kedilerin kürkleri güneş ışınlarının zararlı etkilerini engellerken bunu en başarılı şekilde koyu renkli kediler yapabilmektedir.

Kedilerin kürkleri kediler için pek çok avantaj sunmakta ve fayda sağlamaktadır. Ancak tıbbi sorunlar veya diğer nedenlerden dolayı kedinizin belirli yerleri tıraş edilmek zorunda kalıyorsa kedi kıyafetlerini tercih ederek onun korunmasına yardımcı olabilirsiniz.

Kapalı Ve Açık Alanlarda Yaşayan Kedilerin Tıraşını Yapmak

Kediniz sadece evinizde veya kapalı bir ortamda yaşıyor olsa da yine de dönem dönem kedi tıraşı yapmanız gerekebilir. Aynı şekilde koyu renkli kürklere sahip olan kedilerin de tıraş olmaları gerekmektedir. Evinizin sıcaklığından kaynaklı olarak kedinizde rahat edecek bir yer bulmayabilir. Pencereden gelen veya doğrudan maruz kalacağı güneş ışığından muhtemelen kaçacaktır. Evlerde beslenen evcil kediler genellikle evin serin köşelerini tercih ederek orada daha rahat edebilmektedirler. Aynı zamanda su içmeyi de çok sevdikleri için yatağına yakın yerlere ve erişebileceği şekilde suyunu da yanına koymanız yararlı olacaktır.

Ancak kediniz biraz daha sosyal bir karaktere sahip ve sürekli olarak dışarı çıkıyorsa daha fazla güneş ışığına maruz kalabilir. Bunun için de iç mekanlarda yaşayarak hiç dışarı çıkmayan kedilere oranla dışarıdaki kedilerin korunmaya daha fazla ihtiyacı vardır. Dışarıda yaşayan bir kediyi tıraş etmek ise onların güneş ışığından direkt olarak etkilenmesine neden olacaktır. Ve bu durumda onların cilt yanıklarına ve ayrıca yaralanmalarına da neden olacaktır.

Kediniz ıslandığında veya sıcaklık düşmesine maruz kaldığında kürkü onu koruyamadığı için hipotermi de geçirebilecektir. Uzun ve koyu renkli kürklü kedinizin güvende kalması için onu tıraş etmekten ziyade sıcak havalarda iç mekanlarda kalmasını sağlamanız daha etkili bir çözüm yöntemi olacaktır.

Kedilerde Kürk Bakımının Önemi

Kedinizin kürkünün sağlıklı bir şekilde kalabilmesi için düzenli olarak taranması ve tımar edilmesi gerekmektedir. Bu sayede tüyler sağlıklı olacağı için işlevlerini de yerine getirebilecektir. Kedinizin tüylerini fırçalamanız aynı zamanda dökülen tüylerinden de daha kolay bir şekilde kurtulmasını sağlayacaktır. Rahatsız edici tüy toplarının oluşmasının da önüne geçebilirsiniz.

Özellikle uzun tüylü kedi cinslerinde temizlik sorununun oluşmaması için de tüy bakımına ayrı bir önem vermelisiniz. Aşır tüylü kedilerde kedinizi tıraş etmek yerine tüylerini kısaltmanız da bir çözüm yöntemi olabilir. Bu sayede hem kediniz kendini güvende hissedecek hem de tüylerinin bakımını daha kolay bir şekilde yapabileceksiniz.

Petibom.com'un kendi müşterilerine kolay sunması açısından İstanbul / Ataşehir Pet kuaför hizmetini vermeye başladı, sizde kedi ve köpek traş fiyatları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler