Uyumak orucu bozar mı? Uyuyarak oruç tutulur mu?

Ramazan ayında insanların aklında orucun bozulması ile ilgili birçok soru oluşuyor. Bunlardan biri de uyumanın orucu bozup bozmayacağı. Uyumak oruç bozar mı? – Fazla uyumak orucu etkiler mi? İşte detaylar…

Uyumak orucu bozar mı? Uyuyarak oruç tutulur mu?

Ramazan ayının gelmesi ile insanlar orucun hangi hallerde bozulacağını araştırmaya başladı. En çok merak edilen sorulardan biri de uyumanın orucu bozup bozmayacağı. Uyumak oruç bozar mı? Fazla uyumak orucu etkiler mi? Konu ile ilgili bütün ayrıntılar haberimizde.

Uyumak orucu bozar mı? – Uyuyarak oruç tutulur mu?

Oruç tutarken kavurucu sıcaklarda çalışanların, mesai saatlerini ayarlamaları halinde, gece çalışıp gündüz uyumalarında dinen sakınca bulunmuyor. 

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Hüseyin Kayapınar, orucun bir "imtihan" olduğunu ve imtihanda da zorlukların olabileceğini belirtti. 

İnsanın zorluğa olabildiğince katlanması gerektiğini ifade eden Kayapınar, "Ama kişi çalışıyor, işi ağır ve işini gece yapma imkanı varsa ona da 'Niye böyle yapıyorsun?' diyemeyiz. Anadolu'da hasat mevsimi. İnsanlar sabah saat 05. 00'te-06. 00'da işe gidiyor, öğlene kadar çalışıyor, öğlen gelip yatıyor. Bu insanı, 'Oruç ibadet, bu sıkıntıya katlanacaksın' diyerek güç durumda bırakamayız. 'Sabah saat 08. 00'de gideceksin, akşam 18. 00'da geleceksin, değilse orucunun kıymeti olmaz' diyemeyiz. Oruç tutarken ağır işlerde çalışanların, mesailerini geceye aktarmalarının bir sıkıntısı olmaz. Bu, oruçtan kaçış olarak değerlendirilmemeli. (Gece çalışıp, gündüz uyuyunca) oruç olmaz mı olur. Eğer kişi o işte çalıştığı taktirde oruç tutamayacak durumda olursa mesaisini değiştirebiliyorsa, değiştirebilir, yıllık izni varsa izne çıkabilir" dedi. 

Kayapınar, orucun temelde nefis terbiyesi, aşırılıkları törpüleme ve aç insanların halini anlama ve muhtaç olanlara yardıma yöneltmeyi gözettiğini vurguladı. 

Mideyi aç ve susuz bırakmanın yeterli olmadığına dikkati çeken Kayapınar, "Bir kimse, yalanı ve kötülükleri terk etmese Allah'ın onun aç ve susuz kalmasına ihtiyacı yoktur" hadisini anımsattı. 

Kayapınar, insanların sadece midesine değil, tüm organlarına oruç tutturması ve haram işlemesine engel olması gerektiğini vurguladı.

Uyumak oruç bozar mı? – Fazla uyumak orucu etkiler mi?

NAMAZLARI VAKTİNDE KILARSANIZ SAKINCA YOK

Bir başka kaynakta ise şu ifadelere yer verildi;

“Oruçluyken uyumakta bir sakınca yoktur. Fakat uykuda olduğunuz zaman sabah, öğle ve ikindi namazlarını kılmazsanız büyük günah işlemiş olursunuz! Bu yüzden sahurdan sonra namazları kaçıracak şekilde kesintisiz uyumanız caiz değildir. Ama arada kalkar, namazları vaktinde kılarsanız günü uykuda geçirmenizde bir sakınca olmaz.”
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem