Rüyalanmak orucu bozar mı? Cünüpken oruç tutulur mu?

Ramazan ayında en çok merak edilen soruların başında rüyalanmanın orucu bozup bozmayacağı gelir. Rüyalanmak (ihtilam) orucu bozar mı? Cünüp olarak oruç tutulur mu? İşte detaylar…

Rüyalanmak orucu bozar mı? Cünüpken oruç tutulur mu?

Ramazan ayının gelmesi İslam’ın 5 şartından biri olan Oruç Müslümanlar tarafından tutulmaya başladı. Müslümanların aklında ise birçok soru oluştu. Bunlardan biri ise rüyalanmanın orucu bozup bozmayacağı. Rüyalanmak (ihtilam) orucu bozar mı? - Cünüp olarak oruç tutulur mu? Bütün ayrıntılar haberimizde…

Rüyalanmak (ihtilam) orucu bozar mı? - Cünüpken oruç tutulur mu?

Rüyalanmak (ihtilam) konusunda Diyanet İşleri Başkanlığının sorulan bir soruya verdiği cevapta rüyalanmanın orucu bozmayacağı ancak gusül abdestinin sabah namazı vaktinin çıkmasına kadar alınması gerektiğine yer verildi.

Oruçlu iken rüyada ihtilam olmak orucu bozmaz, gusletmeyi geciktirerek cünüp olarak sabahlamak da oruca bir zarar vermez (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Ancak guslü sabah namazı vaktinin çıkmasına kadar ertelemek günahtır. Çünkü bu durumda namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 372). Nitekim Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazanda imsaktan sonra sabah namazı vakti içinde yıkandıkları bilinmektedir (Buhârî, Savm, 25).

CÜNÜP İKEN TUTULAN ORUÇ GEÇERLİ MİDİR?

Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. İster cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olsun, ister ihtilam olma gibi orucu bozmayan bir sebeple oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir. Guslün bir namaz vaktinden daha fazla süreyle ertelenmesi günahtır. Çünkü geciktirilirse namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 372).

Rüyalanmak (ihtilam) orucu bozar mı? - Cünüp olarak sabahlamak caiz mi?

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem