Milli Savunma Üniversitesi Harp Okulları sınav başvurusu ne zaman ve aday şartları neler?

Milli Savunma Üniversitesi Harp Okulları'nın başvuru süreci başladı. Peki başvuru nasıl yapılır ve sınavı ne zaman?

Milli Savunma Üniversitesi Harp Okulları sınav başvurusu ne zaman ve aday şartları neler?

Geçen yıl faaliyete başlayan Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı olan Milli Savunma Üniversitesi Harp Okulları'nın başvuru süreci başladı. 15 Şubat'ta sona erecek olan süreçte Kara, Hava ve Deniz Harp Okulları ile Astsubay Meslek Yüksekokulları'na başvurular yapılabilecek. Peki Milli Savunma Üniversitesi Harp Okulları başvurusu nasıl yapılır? İşte bu sorunun yanıtı ve diğer detaylar

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ BAŞVURU İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

20 Aralık 2017'de
Milli Savunma Bakanlığı ile ÖSYM arasında imzalanan protokol gereğince, gelecek yılın eğitim öğretim sezonunda Milli Savunma Üniversitesince 2’nci Seçim Aşamalarına çağrılacak olan öğrenci adaylarının tespiti için ÖSYM tarafından sınav yapılacak. Sınava başvurular bugün yani 9 Ocak'ta başladı ve 15 Şubat'ta sona erecek.


MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

Sınav, 18 Mart 2018 Pazar günü tüm il merkezlerinde yapılacak, saat 10.15'te başlayacak ve 135 dakika sürecektir.

* Sınav sonuçları yalnızca sınavın yapıldığı yıl için geçerlidir. * Bu sınavın sonuçları diğer yükseköğretim kurumlarına yerleştirme/yatay, dikey geçiş vb. işlemlerde kullanılamaz.

BAŞVURU ŞARTLARI NELER OLACAK?

Sınava katılacak adaylarda aranan şartlar ise şöyle;


*Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

* Harp Okullarına (HO) bayan ve erkek, Astsubay Meslek Yüksekokullarına (Asb. MYO) sadece erkek öğrenci alınacaktır.

* Gün ve aya bakılmaksızın Harp Okulları için en fazla 20 (yirmi) yaşında olmak (1998 ve sonrası doğumlu), Astsubay Meslek Yüksekokulları için en fazla 21 (yirmibir) yaşında olmak (1997 ve sonrası doğumlu),

* Lise ve dengi okullarda öğrenciliği devam edenler için 2018 yılında Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokullarının kesin kayıt işlemlerinin son tarihine kadar mezun olmak veya dönemine bakılmaksızın 2016 ve 2017 yılında mezun olmak (daha önceki yıllarda mezun olanlar başvuramazlar),

Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokullarına başvuru için ÖSYM Başkanlığınca 18 Mart 2018 tarihinde yapılacak 2018-MSÜ Sınavına katılmış ve Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek çağrı taban puanı almış olmak,

TERCİHLER NE ZAMAN OLACAK?

Sınav sonrasında adayların tercih işlemlerinin detayları ise şöyle;


* ÖSYM Başkanlığınca 18 Mart 2018 tarihinde yapılacak 2018 MSÜ Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavına (2018-MSÜ) katılacak adaylar Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları tercihlerini 24 Nisan 2018 - 11 Mayıs 2018 tarihleri arasında www.msb.gov.tr internet adresine girerek yapmaları gerekmektedir.

Belirtilen süre içerisinde internet sitesi üzerinden tercihini yapmayan adaylar 2’nci seçim aşamalarına çağrılmayacaktır.

YERLEŞTİRME KOŞULLARI

Aday yerleştirme işlemlerine esas olmak üzere;

- Astsubay Meslek Yüksekokulları için ÖSYM Başkanlığınca 23 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Temel Yeterlilik Testinden (TYT) 150 ve üzerinde puan almış ve MSÜ’nün teklifi doğrultusunda Milli Savunma Bakanlığınca belirlenmesi halinde TYT yerleştirme taban puanı ve üzeri puan almış olmak,

- Harp Okulları için ÖSYM Başkanlığınca 23 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Temel Yeterlilik Testinden (TYT) 150 ve üzerinde puan almış olmak; 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı Alan Yeterlilik Testlerinden (AYT) tercih ettiği harp okulu yerleştirme puan türünden 180 ve üzerinde puan almış olmak, MSÜ’nün teklifi doğrultusunda Milli Savunma Bakanlığınca belirlenmesi halinde ilgili puan türünde yerleştirme taban puanı ve üzerinde puan almış olmak,

- Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nde belirtilen askerî okullara girecek öğrenci adaylarına ilişkin sağlık kriterlerine sahip olmak,

- Harp Okulları Kanunu ve Yönetmeliği ile Astsubay Meslek Yüksekokulları Kanunu ve yönetmeliğinde belirtilen “Giriş Şartlarını” taşımak,

- Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları için yapılacak olan sınav, mülakat ve diğer seçim işlemleri sonundaki değerlendirme sıralamasında önceden belirlenen kontenjan içinde bulunmak.

SINAVDA SORULACAK KONULAR

Sınavda adaylara, ortaöğretim düzeyinde, beş seçenekli çoktan seçmeli 120 sorudan oluşan bir test uygulanacaktır.

Milli Savunma Üniversitesi Harp Okulları başvurusu nasıl yapılır

* Her aday için Ağırlıklı puanlar kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek adayların;

- MSÜ-SAYISAL (SA),

- MSÜ-EŞİT AĞIRLIK (EA),

- MSÜ-SÖZEL (SÖ),

- MSÜ-GENEL (GN) puanları oluşturulacaktır.

İşte Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı ile ilgili Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli'nin açıklaması.

"Bu sene Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda yapılan değişiklik nedeniyle bu yıldan itibaren geçerli olmak üzere Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokullarının öğrenci alım faaliyetlerine yönelik yeni bir düzenleme yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu çerçevede ve bu kapsamda, ÖSYM ile Milli Savunma Bakanlığımız arasında bir protokol imzalanmıştır. Bu protokol ile Harp Okullarında ve Astsubay Meslek Yüksekokullarında eğitim ve öğretime zamanında başlayabilmek amacıyla 18 Mart 2018 tarihinde, 81 il merkezinde Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı yapılması planlanmıştır. Yapılacak bu sınav sonrası adaylar, fiziki değerlendirme, fiziki yeterlilik testi ve mülakat sınavlarından oluşan ikinci aşama sınavına çağırılacaktır. Bir başka ifadeyle bu sınav, sadece ikinci aşama sınava çağırılacakların belirlenmesi amacıyla yapılacaktır."

"120 çoktan seçmeli soru sorulacak"
Canikli, ikinci seçim aşamalarında başarılı olan ve olumlu sağlık raporu alan adayların, fiziki yeterlilik testleri ve mülakattan aldıkları puanlar ile üniversite sınavı puanları dikkate alınarak, aday değerlendirme puanının tespit edileceğini ve buna göre asil ve yedek listelerin belirleneceğini söyledi.

İkinci aşama sınav sistemine çağrılacakları belirlemek amacıyla ÖSYM tarafından 18 Mart'ta yapılacak sınavın, temel yeterlilik testi ağırlığında olacağını, Türkçe, temel matematik, sosyal bilgiler ve fen bilgisi konularında toplam 120 çoktan seçmeli soru sorulacağını belirten Canikli, eğitim ve öğretime süresinde başlayabilmek için böyle bir düzenleme yaptıklarını kaydetti.

Sınav başvuralarının yarından başlayarak, 15 Şubat'a kadar devam edeceğini bildiren Canikli, sınav başvurularının ÖSYM tarafından alınacağını ifade etti. Canikli, "Biz, Milli Savunma Bakanlığı ve Milli Savunma Üniversitesi olarak gençlerimize sesleniyoruz. Onları bu şerefli ordunun bir mensubu olmaya, geleceğin komutanı olmaya çağırıyoruz. Gelin bu şerefli ordunun sizler de bir mensubu olmak için başvurunuzu yapın. Kapımız bütün gençlerimize açık. Gelin, tarihi şanlı zaferlerle dolu, dünyanın en güçlü ordularından biri olan TSK'da subay ve astsubay olarak sizler de yerinizi alın." diye konuştu.

"TSK'nın caydırıcılığı arttı"
TSK'nın bölgesinde ve küresel ölçekte dünyanın en güçlü ordularından bir tanesi olduğunu hatırlatan Canikli, özellikle son yıllarda kazandığı birtakım özelliklerin, bu gücünü daha da pekiştirdiğini söyledi.

Canikli, Türkiye'de savunma sanayi ve silah sistemi üretimi alanında kendi kendine yeterlilik oranlarının yükselmiş olmasının ve dünyada çok sınırlı sayıda ülkenin üretebildiği sofistike ürünlerin üretilmesinin TSK'nın caydırıcılık gücünü çok büyük oranda artırdığını vurguladı.

Bu sofistike silah sistemlerinin son derece iyi eğitilmiş, kaliteli, millete ve devlete sonuna kadar bağlı, iyi yetişmiş gençler tarafından kullanılacağına işaret eden Canikli, "Bu çağrımızı gençlerimize yapıyoruz. Bu toprakların, ülkenin, milletin özgürlüğünün sağlanmasında onların da en üst seviyede görev almalarını sağlayacak olan TSK'nın bir mensubu olma imkanını kendilerine sunuyoruz." dedi.

Canikli, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Astsubaylar ve subaylar için tek sınav mı yapılacak?" sorusunu Canikli, "Tek sınav yapılacak. Birinci sınav, yerleştirmede kullanılacak puanları belirleyecek olan sınav değil. Sadece zaman kazanmak amacıyla, ikinci sınava çağrılacak olan adayların seçimi ve belirlenmesi amacıyla kullanılacaktır. İkinci aşamada, birinci sınav sonuçları kullanılmayacaktır." diye yanıtladı.

"Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, meslek yüksekokulu mezunlarına kısa dönem askerliğin gündemde olduğunu söyledi. Bu konu sizin gündeminizde midir?" sorusu üzerine Canikli, Özlü'nün bu konuyla ilgili bir açıklama yapacağını söyledi. Canikli, "Bu konu, Sayın Bakanımızın açıklamasından sonra daha net bir şekilde kamuoyu tarafından öğrenilmiş olacak." dedi.

"Harp okullarına ve astsubay meslek yüksekokullarına başvurular beklenen düzeyde olmadı mı?" sorusuna Canikli, "Başvurularda hiçbir problem yok. Tarihi rekorlar söz konusu. Tarihin en büyük başvuruları yapılmıştır geçtiğimiz yıl. O anlamda herhangi bir problem yok. Tam tersine gençlerimizin, milletimizin bu konudaki teveccühü bizi ziyadesiyle memnun etmektedir." yanıtını verdi.

Canikli, geçen yıl sınavlara müracaatla ilgili yeteri kadar bilgi sahibi olmaya bir çok insanın başvuramama gibi bir durumla karşılaştığını hatırlatarak, bu gibi durumların ortaya çıkmasını engellemek amacıyla bu toplantıyı yaptıklarını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler