Marka Tescil Nedir? Nasıl Yapılır?

Bir tasarımın bütün hak ve sorumluluklarını almak için marka tescili yaptırmak gerekiyor.

Marka Tescil Nedir? Nasıl Yapılır?

Marka Tescili Nedir?

Markalaşmış her tasarım ve ürünün öncelikli ihtiyaçlarından biri markanın korunması durumudur. Bir markaya sahip kişi ve işletmeler, o markanın tüm hak ve sorumluluklarını üzerlerine almalıdır. Bunun yasal yolu da o markayı tescil etmekten geçer. Marka tescil nedir? Sorusunun cevabı aşağıda detaylı olarak anlatılmaktadır.

Bir firmanın ürettiği mal ya da hizmeti diğer firmalara ait mal ya da hizmetlerden ayırmasını sağlayan ve farklılık kılan işarete marka denmektedir. Bu işaretin yasal olarak korunması haline ise marka tescil ismi verilmektedir. Bu anlatılandan anlaşılan şudur ki; marka tescili, işletmeler için avantaj sağlayan önemli bir faktördür.

Markanızı tescil ettirmeniz başka firmaların veya bireylerin marka isminizi kullanarak bir kazanç ve fayda sağlamasını önler. Bu şekilde marka tescili ile size ait markanın tüm haklarını üzerinize almış olursunuz. Aynı zamanda, markanız tescil ederek sonrasında lisans verme, miras bırakma ya da devretme hakkına da sahip olursunuz.

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Markanızı tescil ettirmeniz için öncelik olarak Türk Patent Enstitüsü’nün talep ettiği belgeleri eksiksiz olarak hazırlamanız gerekir. Marka tescil nasıl yapılır? Enstitü, belgelerinizde bir eksik bulursa size iki aylık ek bir süre tanımaktadır. Eğer size tanınan ek süre içerisinde belgelerinizi tamamlarsanız başvurunuz iptal edilebilir. Marka tescili en iyi şekilde yapılması için destekpatent.com titizlikle ve sorunsuz bir şekilde bu eylemi sizin için gerçekleştirir. Destek Patent sayesinde tüm belgeleriniz ve tüm izinleriniz hallolmuş bir şekilde marka tescil başvurunuz doğru bir şekilde yapılmış olur.

Marka tescil başvurunuz gerektiği şekilde yapılmış ise Türk Patent Enstitüsü esasa uygun olarak inceleme başlatılır. Başvurunuz usule uygun görülürse, Resmi Marka Bülteni’nde yayınlanır. Sonraki aşamada üçüncü kişilerin görüş ve itirazları ile yeniden inceleme süreci başlamış olur. İtiraza uğramamış olan başvurulara ait marka tescil işlemi tamamlanarak sicil kaydı oluşturulmaktadır. En son aşamada ise sicil kaydı ile beraber Marka Tescil Belgesi, başvuru sahibine teslim edilerek süreç tamamlanmaktadır. Marka tescil belgenizi en rahat ve problemsiz şekilde Destek Patent sayesinde alabilirsiniz.

Marka Tescil Aşamaları

Marka tescil başvuru sürecinin aşamalarını maddeleyecek olacaksak. Marka tescil aşamalarında şunlar yer almaktadır;
● Şekli inceleme
● Başvurunun mutlak ret nedenleri
● Karara ve yayıma itiraz
● Üçüncü kişilerin görüş ve itirazlarının değerlendirilmesi
● Başvurunun tescil edilmesi

Yukarıda belirttiğimiz aşamalardan oluşmaktadır. Aynı zamanda marka tescil nasıl alınır?

Aşamasında talep edilen belgeler ise;
● Faaliyet Belgesi
● Vergi Levhası
● Marka Örneği (logo ya da işaret)
● Başvuru ücretinin ödendiğini gösteren belge

Başvuru sahibi gerçek ise;
● T.C. Kimlik Numarası
● Varsa Vekâletname
● Marka Örneği
● Başvuru Ücretinin Ödendiğini Gösteren Belge

Marka tescili için sizden talep edilen evrakları doğru bir şekilde doldurup eksiksiz bir hale dönüştürdükten sonra Türk Patent Enstitüsü’ne başvurarak belgelerinizi teslim edebilmeniz mümkün. Başvurunuzu dilerseniz vekil atayarak gerçekleştirebilirsiniz. Yabancı uyruklu vatandaşlar için marka tescil başvurusunu yalnızca vekilleri yapabilir.

Marka Tescil Sorgulama

Marka tecili öncesinde benzerlik ve tescil edilebilirlik kriterlerine uygunluk konusunda araştırma yapılması oldukça önemlidir. Halk arasında bu araştırma sürecine verilen genel isimler, marka tescil sorgulama ve marka ön araştırması olarak bilinir. Tescil başvurusu öncesinde yapılacak ön araştırma marka sahibin zaman ve para kaybını önlemektedir. Güvenilir bir marka tescil süreci yaşanmasını da sağlamış olur. Marka sorgulama işlemlerinin deneyimli- tecrübeli ve marka hukuku konusunda uzman marka danışmanları ve marka vekilleri tarafından yapılması oldukça önem taşır.

Destek Patent, uzun yıllardır faaliyet gösteren başarılı tecrübeleri ile hareket eden bir firmadır. Destek Patenti tercih ettiğinizde ücretsiz marka sorgulama talebinde bulunabilir ve her türlü problemin giderileceğinden de emin olabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem