Khat yani yemen otu nedir? Khat bitkisi ne işe yarar?

Yemen otu olarak da bilinen Khat bitkisi ne işe yarar, sağlığa zarar mıdır? Ana vatanı nedeniyle diğer ismi Yemen otu olan Khat bitkisi hakkında bilinmeyenler

Khat yani yemen otu nedir?  Khat bitkisi ne işe yarar?

Khat bitkisi nedir?

Khat bitkisinin ana vatanının Yemen olduğu düşünülmektedir. Yemen'de yetiştiği ve tüketimi serbest olduğu için Yemen otu olarak da bilinmektedir. Gat olarak da ismi bilinen bitki Arap Yarımadası'nın bir bölümünde, Habeşistan, Somali, Kenya ve Madagaskar'da da yetişir. Khat bitkisinin yapraklarının çiğnenmesi uyuşturucu etki yaratır. Uyuşturucu niteliği olduğu için Khat (Gat) bitkisini kullanmak ve taşımak yasaktır. Türkiye'de yasak olan bu bitkiyi kullananlarda taşkınlık hali, bilinç bozukluğu, abartılı neşe gibi diğer uyuşturucu maddelere benzeyen etkiler gösterir. Bitkiyi kullanmanın psikolojik bağımlılık yaptığı da uzmanlarca belirtilirken yemen otunu uzun süre kullananlar kişilerde direnç artırımı, anımsama güçlüğü, algısal ve düşülsel zayıflama, toplumsal ilişkilerde düzensizlik görülür. Ayrıca bitkiyi uzun süre kullanmak fiziksel güçlük de yaratıyor.

Gat'ın literatürdeki ismi Catha edulis'tir ve Celastracea familyasına dahildir.

Afrika ülkelerinden Somaliland'da Khat bitkisi yüzde 90 oranında kullanılmaktadır. Yemen El - Kaidesi olarak bilinen Ensaru'ş-Şeria örgütü, 2015 yılında kontrolü altında tuttuğu Mukalla bölgesinde Khat bitkisinin satışını yasaklamıştı.


HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem