İnsülin iğnesi orucu bozar mı?

Ramazan ayının gelmesi ile insanların aklında bir çok soru oluştu. Bunlardan biri de Şeker hastalarının kullandığı insülin iğnesinin orucu bozup bozmayacağı. İnsilün iğnesi orucu bozar mı? – Şeker hastalarının insilün iğnesi olması orucu etkiler mi? İşte detaylar…

İnsülin iğnesi orucu bozar mı?

Ramazan ayında İslamin beş şartından biri olan oruç, Müslümanlar tarafından tutulmaya başlandı. Oruç tutmaya başlanılması ile birlikte insanların akıllarında çok sayıda soru oluştu. Bunlardan biri de şeker hastaları tarafından kullanılan insülin iğnesinin orucu bozup bozmayacağı. Peki insülin iğnesi orucu bozar mı? İşte ayrıntılar

Diyanet İşleri Bakanlığının İnsülin iğnesinin orucu bozup bozmayacağı konusunda sorulan sorulara verdiği cevapta, insülin iğnesinin yeme içme ve keyif verici anlama gelen iğnelerden olmadığı için orucu bozmayacağı belirtildi.

İNSÜLİN İĞNESİ ORUCU BOZAR MI?

İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar). Şeker hastalarının kullandıkları insülin iğnesi bu nitelikte olmadığı için orucu bozmaz.

Diğer yandan ehil doktorların, oruç tutmasının sağlık açısından zararlı olacağı teşhisini koyduğu bir hasta, Ramazan’da oruç tutmayabilir. Böyle bir kişi, eğer iyileşme ihtimali varsa orucunu daha sonra kaza etmek üzere bırakır; böyle bir ihtimal yoksa Ramazan ayının her günü için birer fidye verir. İnsüline bağımlı olarak yaşayan hastaların da oruç tutmaları sağlıklarına zarar veriyorsa oruç tutmayabilirler. Tutamadıkları oruçlarının sayısınca her gün için bir fidye verirler.

İnsilün iğnesi orucu bozar mı? – Şeker hastalarının insilün iğnesi olması orucu etkiler mi?

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler