Haber61'in Ajandası 26.01.2016

CEZAEVLERİNDEKİ ACI GERÇEK! 2000 yılındaki ‘’Rahşan affı’’ sonrası, cezaevlerindeki mahkum sayısı 70 binden 49 bine düşmüştü. Şimdi ise 13 Ocak 2016 tarihi itibarıyla tutuklu ve hükümlü sayısı 179 bin 611 kişi oldu. Cezaevlerinde toplam 180 bin 176 kişili

Haber61'in Ajandası 26.01.2016

CEZAEVLERİNDEKİ ACI GERÇEK!

2000 yılındaki ‘’Rahşan affı’’ sonrası, cezaevlerindeki mahkum sayısı 70 binden 49 bine düşmüştü. Şimdi ise 13 Ocak 2016 tarihi itibarıyla tutuklu ve hükümlü sayısı 179 bin 611 kişi oldu. Cezaevlerinde toplam 180 bin 176 kişilik kapasite bulunuyor. 565 kişi daha tutuklanırsa, bu kapasite de dolacak.Türkiye’nin nüfusu 15 yılda yüzde 15, cezaevlerindeki mahkum sayısı ise yüzde 250 arttığı belirlendi. Hükümet önümüzdeki 4 yıllık süreçte 165 yeni cezaevi daha yapılmasını kararlaştırıldı. 131 adet küçük ilçe cezaevleri ise aynı süreçte kapatılacak.

Halen cezaevinde bulunan hükümlü ve tutukluların 6 bin 468′i kadın, 170 bin 759′u erkek, 2 bin 384′ü de çocuk… Mahkumların 8 bin 44′ü terör, 169 bin 400′ü adli ve 2 bin 167′si ise örgütlü suçlardan cezaevinde bulunuyor.TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyelerine verilen bilgiye göre Türkiye’de halen 290 kapalı, 59 açık, 3 çocuk kapalı ceza infaz kurumu, 2 çocuk eğitim-evi, 4 kadın açık ceza infaz kurumu ve 5 kadın kapalı ceza infaz kurum bulunuyor. Cezaevlerinde 51 bin 109 personel görev yapıyor.Tutuklu ve hükümlülerin yanı sıra 56 bin 772 kişi de denetimli serbestlik kapsamında takip ediliyor. 2 bin 492 kişi ise elektronik kelepçeyle izleniyor.

TRABZON’DA GRİP ALDI BAŞINI GİDİYOR!

TRABZON’DA GRİP ALDI BAŞINI GİDİYOR!

Eş-dost-tanıdık kime sorsak herkes gripten şikayetçi.Trabzon’da hastanelerin acilleri soğuk algınlığı ve grip şikayeti ile dolup-taşıyor.Özellikle çocuklar bu anlamda risk altında.

Vatandaş hastalıkla boğuşurken ilaca gelen zamda ayrı bir tartışma konusu oldu. ilaçlarda yüzde 20, bir ile iki lira arasındakilerde 18, beş ile altı lira arasındaki ilaçlardaysa yüzde 10 zam yapılmasına karar verildi. Bazı ilaçlara uygulanan kamu kurum iskontosu da düşürülecek.Eczacılar, piyasada bulunmayan ilaçlar için döviz kurunun güncellenmesi gerektiğini savunuyorlardı. İlaçlar daha ucuza satıldığından, ilaç firmaları kar etmedikleri ürünleri Türkiye’ye getirmemeye başlamıştı. Bu da bulunamayan ilaçlar listesinin kabarmasına neden olmuştu.Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ilacın bulunabilir olmasının ucuz olmasından daha da önemli olduğunu vurgulayarak, “İlaç fiyatları, yeni düzenlemeye rağmen hala olması gerektiğinden ucuz. Bulunamayan ilaç sorununa bu yeni düzenleme de maalesef bir çözüm olmayacak” dedi.

TRABZON İLK ON ARASINDA YOK!

TRABZON İLK ON ARASINDA YOK!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ilk defa hazırladığı ‘İllerde Yaşam Endeksi 2015’ araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Endekste tüm illerde konut, çalışma hayatı, gelir/servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam ve yaşam memnuniyeti olmak üzere 11 alan incelendi.

Buna göre, ‘bireylerin topluma ve ekonomiye verimli bir şekilde katılması için gerekli bilgi, beceri ve yeterliliklerin sağlanmasında büyük öneme sahip’ olan eğitim endeksinde ilk sıraya Tunceli yerleşti. Bu şehri ikinci sıra ile Isparta ve üçüncü sıra ile Amasya takip etti. Hakkari ise son sırada yer aldı.Başarılı ilk on il arasında bölgemizde sadece Giresun oldu.İşte ilk on il 1-Tunceli*2-Isparta*3-Amasya* 4-Kırşehir* 5-Yalova *6-Burdur 7*-Giresun8-Çanakkale* 9-Karabük-* 10- Edirne

KADINLARIN YAŞAMASI İÇİN GEREKEN EN İYİ ÜLKE?

KADINLARIN YAŞAMASI İÇİN GEREKEN EN İYİ ÜLKE?

News and World Report adlı Amerikan medya şirketinin yaptığı araştırmada ‘dünyada kadınların yaşaması için en iyi ülkeler’ belirlendi.

Birinci sırada yer alan Danimarka’yı İsveç ve Kanada takip etti.Liste, dünya genelinde 7 bin kadına insan haklarına bakış, toplumsal cinsiyet eşitliği, gelir eşitliği, güvenlik ve ülkesinin bu konudaki ilerleme seviyesinden oluşan 5 soruya verdiği puanlarla oluşturuldu.Türkiye kadınların yaşamı için ideal ülkeler listesinde 39’uncu sırada.60 ülkeli listenin son iki sırasında Pakistan ve Cezayir yer alırken, ABD 13’üncü, Rusya 29’uncu, Suudi Arabistan 28’inci, Yunanistan 21’inci sırada oldu

MUHTAR OLMAK VARMIŞ!

MUHTAR OLMAK VARMIŞ!

Sosyal Güvenlik Destek Primi kalkınca, hangi statüden emekli olursa olsun, emekli olduktan sonra Bağ- Kur'a tabi çalışmaya devam edenlerin aylıklarından yapılan yüzde 10'luk kesinti kaldırılacak. Yani SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinden halen Bağ-Kur'a tabi çalışanların maaşlarından yapılan kesinti bitecek. Kesintinin bitmesiyle emeklinin eline geçen para artacak. SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olup kendi işini kuran emekliler, 87 lira ile 381 lira arasında gelir artışı elde edecek. TBMM Genel Kurulu'nda bu hafta görüşülecek torba tasarı, sadece çalışan emeklilere değil, muhtarlara, polislere, uzman erbaş ve uzman jandarmalara da zam getirecek. Muhtarların net 940 lira olan ödenekleri, bin 300 lira olacak. Böylece muhtarlar 360 lira artış elde etmiş olacak. Emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda olanların yararlandığı emniyet hizmetleri tazminat oranları yüzde 25 oranında artırılacak. Emniyet hizmetleri sınıfına dahil personelden yükseköğrenimli olanların ek göstergeleri de yükseltilecek.

650 BİN ÖĞRETMEN MERCEK ALTINDA!

650 BİN ÖĞRETMEN MERCEK ALTINDA!

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) sahte diploma nedeniyle 76 öğretmeni görevden almasının ardından, soruşturma genişletiliyor. Sahte diploma skandalı kapsamında; öğretmenlerin öğrenim bilgileri de dahil tüm kişisel verilerinin işlendiği MEB Bilişim Sistemi’nde (MEBBİS)yapılan taramada “Kişisel Bilgiler Modülü Öğrenim Bilgileri” ekranına girilmesi gereken belgelerde de eksiklikler bulunduğu belirlenince, bakanlık harekete geçti.

Habertürk gazetesinden Lütfi Erdoğan'ın haberine göre Bakanlık, il milli eğitim müdürlüklerine talimat vererek MEBBİS’teki bilgilerin güncellenmesini istedi.Bakanlık talimatında, 1998 yılından bu yana ataması yapılan 650 bine yakın öğretmenin atamaya esas diploma, geçici mezuniyet belgesi, tezsiz yüksek lisans diploması veya pedagojik formasyon sertifikası gibi belgelerinin MEBBİS’e tam ve doğru olarak girişinin yapılması gerektiği kaydedildi. Belgelerin yapılacak atamalarda, halihazırda öğretmen olanların tayin ve görevde yükselme işlemlerinde önem arz ettiği vurgulandı.

DOĞALGAZ NEDEN PAHALI?

DOĞALGAZ NEDEN PAHALI?

Gaz fiyatlarında belirleyici olan petrolün fiyatı son 3 yılda 116 dolardan 28 dolara geriledi. Benzin ve motorinde olduğu gibi doğalgazdan yüksek vergi alınmıyor. Buna rağmen kamu şirketi BOTAŞ, ısrarla gazda indirim yapmıyor.

.200 dolar civarı fiyatla alınan doğalgaz, abonelere 340 dolar gibi fahiş fiyatla satılıyor. Doğalgaz fiyatlarında belirleyici olan petrolün fiyatı son 3 yılda 116 dolardan 28 dolara geriledi. En fazla doğalgaz alınan Gazprom, bu yılın ilk yarısı için ortalama doğalgaz fiyatını bin metreküp için 184 dolar olarak açıkladı. Ancak petrolün rekor oranda düşmesine rağmen benzin ve motorinde olduğu gibi, doğalgaz da ucuzlamıyor. Bu nedenle havaların soğuduğu bu aylarda abonelerin faturaları daha da şişecek. Oysa anlaşmalarda yer alan formüle göre doğalgaz fiyatı, ham petrol fiyatlarındaki değişimler dikkate alınarak 3 ayda bir yeniden belirleniyor. Anlaşmalar gereği ithal edilen doğalgazın fiyatı, her yıl üçer aylık dönemler halinde yeniden belirleniyor. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) bilgilendirmesine gaz fiyatları, geçmiş 6 ve 9 aylık petrol ve petrol ürünleri fiyat ortalaması baz alınarak fiyat hesaplanıyor. Fiyat formülünde; doğalgazın güncel alım fiyatı, doğalgaz anlaşmasının sağlandığı dönemdeki alım fiyatı (Baz fiyat), formülde kullanılan ürünlerin geçmiş 6 ya da 9 aylık ortalamaları ve formülde kullanılan ürünlerin anlaşma sağlandığı dönemdeki sabit fiyatlar yer alıyor. Buna göre gaz fiyatları her yıl 1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz, 1 Ekim'de yeniden açıklanıyor. Ham petrol etkili olsa da dövizdeki artış da iç pazar fiyatlarını belirliyor. Türkiye'nin yaptığı pahalı doğalgaz alım anlaşmalarının yanı sıra, son yıllarda sürekli artan döviz kuru da gazın ucuzlamasını engelleyen diğer etkenler arasında ilk sırada yer alıyor. Diğer ülkelerin doğalgaz anlaşmalarında da fiyat için benzer formül kullanılıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem