Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatında son durum - 16 Ağustos 2018

Özellikle Karadeniz'de vatandaşlar fındık fiyatlarını merakla takip ediyor. Yavaş yavaş açılmaya başlayan piyasada şuanlık fındık fiyatları üreticiyi memnun edecek seviyede değil

Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatında son durum - 16 Ağustos 2018

Ordu, Trabzon, Giresun ve Karadeniz'deki bir çok bölgede vatandaşları fındık hasadını yaparken fındık fiyatlarını da yakından takip ediyor. Rakamalrın ne seviyede olduğu an be an takip edilirken önceki yıllara göre daha iyi seviyelerde olması isteniyor. Bilindiği üzere son yıllarda fındık fiyatları az bulunmuş ve üreticisini zor durumda bırakmıştı. Bu duruma en büyük etken olarak piyasanın tekelleşmesi gösterilmişti. Geçen yıl devlet müdahale ederek TMO aracılığıyla fındık alırken bu yıl nasıl bir yöntem izleneceği merakla bekleniyor.

GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

Şehir En düşük En Yüksek
Trabzon 9,00 TL 11,50 TL
Zonguldak 9,85 TL 11,48 TL
Ordu 9,00 TL 11,09 TL
Giresun 11,38 TL 12,72 TL
Düzce 10,40 TL 11,06 TL
Samsun 9,90 TL 10,38 TL
Kocaeli 9,85 TL 11,48 TL
Sakarya 9,85 TL 11,48 TL

EN SON FINDIK HABERLERİ

GÖZLER FINDIK FİYATLARINDA

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu ve Arslan Soydan,"TMO, üretici harmana fındığını dökmeden alım kampanyası ve fiyatını açıklamalıdır” dedi.

2018 yılı fındık hasadı öncesi TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Kozoğlu ve Soydan, Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun Ziraat Odalarını ziyaret ederek istişarede bulundu.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan’ı da ziyaret eden Kozoğlu ve Soydan, ziraat odaları olarak ortak beklentilerinin iyi bir fiyat açıklanması olduğunu ifade ettiler. TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan yaptığı değerlendirmede, üreticinin aklının bahçede, kulağının ise TMO tarafından açıklanacak olan fiyatta olduğunu söyledi. Üretici için şu anda en önemli konunun fiyat olduğunu vurgulayan Soydan, “Bölge milletvekillerimiz konuyla ilgili Ankara’da görüşmelerini sürdürmekte. Önümüzdeki günlerde, üretici fındığını harmana getirene kadar, Toprak Mahsülleri Ofisi’nin alım kampanyasını ve fiyatını açıklamasını bekliyoruz. Şu anda serbest piyasa fiyatlarına baktığımız da, levant kalite fındık 8-9 lira bandında. Buda üreticilerimiz tarafından kabul görülen bir fiyat değil. TMO tarafından üreticiyi memnun edecek bir fiyatının acilen açıklanması zarurettir. İnşallah en kısa zamanda TMO alım kampanyası ve fiyatını kamuoyuyla paylaşacaktır” dedi.

Soydan, fındık rekoltesinin geçen yıla oranla düşük gerçekeleşeceğine dikkat çekerek, “Bu yıl sahil bandı başta olmak üzere rekolte ciddi oranda düşük. Bazı bölgelerde 700-800 rakımda fındık var, 400-500 rakım ve aşağısında ise geçen yıla orala nerdeyse yüzde 80 yok. Hatta bahçesine girmeyecek üreticilerimiz dahi var. Bu rekolte ve fiyatlar karşısında TMO fiyat açıklamazsa, üretici bugünkü yani 8-9 liradan ürününü satmak zorunda kalacaktr. Buda üreticinin aleyhine, alıcıların lehine olacaktır. Üreticiye bir mağduriyet yaşatılmaması lazım. TMO 20 Temmuz’a kadar Giresun kalite fndığı 13.25 liradan, levant kalite fındığı ise 12.25 liradan sattı. Bunun altında bir fiyat açıklanacak olması doğru olmaz” diye konuştu.

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu ise TMO bir an önce piyasaya girmezse fırsatçılara gün doğacağını ifade ederek “Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, fındık maliyet artı, enflasyon farkı ve üretici refah farkı hesaplanarak bir fındık fiyatı verilmesini istiyoruz. Geçen sene bir kilogram fındığın maliyeti 9.90 kuruş idi. Bu yıl rekoltenin de düşük olduğunu göz önünde bulundurursak maliyet daha da artacaktır. Eğer TMO bir an önce devreye girmezse bu durum fırsatçıların işine yaracaktır” şeklinde konuştu.

FINDIK FİYATLARI

fİSKOBİRLİK ALIMA BAŞLADI ANCAK FİYAT AÇIKLANMADI

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK), 2018 ürünü fındık alımına başladı.

Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, Birliğin yeniden yapılandırma sürecini tamamlamasının ardından 2013 yılından itibaren piyasaya girerek fındık alımı yaptığını belirtti.

Yeni mahsul ürün kabulüne bugün itibarıyla başladıklarını ifade eden Bayraktar, henüz hasadın devam ettiğini, bu nedenle önümüzdeki birkaç gün içinde kendilerine ciddi miktarda fındık gelmesini beklemediklerini söyledi.

Bayraktar, peşin veya emanet sistem üzerinden alım politikalarını sürdüreceklerini dile getirerek, "İsteyen üreticimiz teslim ettiği fındığın parasını hemen alabilecek. İsteyen ise depolarımıza emanete ürün bırakabilecek. Emanet sistemini tercih eden çiftçilerimiz de istedikleri zaman parasını tahsil edecek." dedi.

Fındık üreticilerine, emanet için tercihlerini FİSKOBİRLİK'ten yana kullanmaları çağrısında bulunan Bayraktar, "Depolarımızın kapıları sonuna kadar üreticilerimize açık. Serbest piyasa yerine fındıklarını emanet olarak FİSKOBİRLİK'e teslim etsinler. Kendilerinden herhangi bir ilave ücret alınmayacak. Gönül rahatlığı içinde çiftçimiz depolarımızı kullanabilir." diye konuştu.

Bayraktar, kendilerine gelecek tüm fındığı almaya talip olduklarını, kaynak sorunlarının bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatında son durum

Ordu’nun Fatsa ilçesinde yılın ilk fındık mahsulü bir tüccar tarafından 300 kilo olarak alındı.
Fatsa Ticaret Borsası üyesi Tüccar Murat Yahşi, Fatsa havzası fındığını ilk alan tüccar oldu.
Fındık mahsulünün toplanmasının devam ettiği bu günlerde üreticiler yavaş yavaş kuruttuğu fındıklarını pazarlara indirmeye başlarken yılın ilk fındığını 300 kilo aldığını belirten tüccar Murat Yahşi, “Fiyat belirlenene kadar müşterimin fındığını aldık. Fiyatları şuan belli değil. Biz vatandaşlara kendi fındığını kendi toplamalarını öneriyoruz ki paraları kendilerine kalsın. Üreticilerin bu konuda çok hassas olması gerekiyor” dedi.
Yahşi, “Tüm üreticilerimize bereketli hasatlar diliyorum. Havalar böyle iyi giderse yirmi gün içinde fındık mahsulü biter ve üreticiler fındığını piyasaya indirir” diye konuştu.
Fiyat beklentisinin 15 TL olduğunu ifade eden Serkan Özgen isimli üretici ise, “Tüccara kuruttuğumuz fındığımızı indirdik ve artık fiyatın açıklanmasını bekliyoruz. Üreticilerimizin alın teri olan fındığın bu yıl para etmesini istiyoruz. Sel felaketi de yaşandı bölgemizde her üreticinin az da olsa fındığı selde gitti. Büyüklerimizden isteğimiz 15 TL’nin altında fındığa fiyat vermemeleridir” diye konuştu.

Bakan Açıkladı - Fındıkta zarar ne kadar?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, fındık rekoltesinin yaklaşık üçte birlik bölümünün Ordu'da selden zarar gören, aşırı yağış alan bölgede üretildiğini belirterek, "Bakanlık yetkililerimiz çok hızlı şekilde 950 çiftçi ile görüştü. Görüşmelerimizin sonunda muhtemel zararın 600-700 ton civarında olabileceği tespit edildi. Çıkacak zarar neyse bunun telafisi yönünde atılması gereken her adım atılacaktır." dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Manisa Valisi Hakan Güvençer'i ziyaret etti, kentteki çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

Ziyareti sırasında gazetecilerin Ordu'daki sel felaketinin ardından bölgede alınan tedbirlere ilişkin sorusunu yanıtlayan Pakdemirli, vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulundu, can kaybı olmamasının en büyük teselli olduğunu söyledi.

Ordu'da 230 bin hektar alanda üretim yapıldığını, bu yıl fındıkta rekoltenin 200 bin ton civarında beklendiğini dile getiren Bakan Pakdemirli, şu bilgileri verdi:

"Fındık rekoltesi 200 bin ton civarında, yağış alan, özellikle felaketin yaşandığı Perşembe, İkizce, Çaybaşı, Ünye ve Fatsa ilçelerinde normal şartlarda 72 bin ton rekolte bekleniyordu. Çıkacak rekoltenin üçte biri bu yağış alan bölgedeydi. Bakanlık yetkililerimiz çok hızlı şekilde 950 çiftçi ile görüştü. Görüşmelerimizin sonunda muhtemel zararın 600-700 ton civarında olabileceği tespit edildi. Çıkacak zarar neyse bunun telafisi yönünde gereken her adım atılacaktır. Üreticilerimizin ezilmemesi anlamında devlet şefkatli kollarını uzatacak ve ne gerekiyorsa yapacaktır. Orada herkes müsterih olsun."

Bakan Pakdemirli, Türkiye'nin yeni sistem ve 100 günlük İcraat Programı ile yeniden şahlanacağını, 16 yıllık hizmetlerin çok daha fazlasının yapılacağını, geleceğe umutla baktıklarını ifade etti.

Pakdemirli, ziyaretinin ardından Manisa Valiliği önünde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından hayvan koruma derneklerine kedi-köpek evi, beslenme odakları, mama ve su kabı dağıtımı törenine katıldı, dernek temsilcilerine teşekkür belgesi verdi.

FINDIK FİYATI 3 DOLAR OLMALI

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, rekoltenin az olduğu bir süreçte fındık fiyatının geçen seneki fiyatları yakalayamaması durumunda üreticinin mağdur olacağı anlamına geleceğini kaydetti. Bayraktar, “Bu sene rekolte geçen yıla göre daha az. Rekoltenin az olduğu bir süreçte dolar bazında geçen seneki fiyatı yakalayamayacaksa bu üreticinin mağdur olduğu anlamına gelir. Bize göre dünyanın kabul ettiği rakam 3 dolardır. Bize göre de 3 dolar, bugün ne kadar fiyat ediyorsa o olması gerekir. Rekolte bizim tespitlerimize göre 500 bin ton civarında görünüyor. Bu 550, 560, 530 bin ton da olabilir. TMO bu süreçte elindeki stoklanmış fındığı piyasaya sokmak gibi bir yanlışa düşmez ise fiyatın 14, 15 lira civarında olmasını bekliyoruz. Bu üreticinin hak ettiği bir fiyattır, bu fiyat bu fındığın minimum değerini verdiği bir rakam olur" ifadelerini kullandı.

Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatları açıklandı mı?

Müdahale alımlarını yapan kurumların üretici menfaatlerini göz önünde tutması gerektiğini ifade eden Bayraktar, “Bir müdahale kurumu piyasaya nedeni piyasada fındık fazlaysa düşmesini engelleyebilmek, fiyatın oluşumunu yukarı çekmek içindir. Sezonda fındık çokken müdahale amacıyla piyasaya giren bir kurumun aldığı fındığı o sezon içinde tekrar iç piyasaya sunması aslında piyasaya boşuna girdiği anlamına gelir. Bu üreticinin menfaatine değildir. Yaptığın müdahale alımının hiçbir şey ifade etmediği anlamına gelir. Örnekle daha iyi açıklamak gerekirse geçen yıl 700 bin ton rekolte vardı. TMO’nun aldığı 140 bin tondu, sanayicinin aldığı ise 500 bin ton diyelim. Sanayicinin 500 bin tonu 8-9 liradan alma imkanına sahipken, aldığı fındık kendisine yetmiyor, ihtiyaç duyduğu anda ise TMO’dan fındık alabileceğini biliyorsa fiyatı niye yukarıya çeksin? Niye yükseltsin? Tüccar ihtiyacını TMO’dan ya da FİSKOBİRLİK’ten karşılayabileceğini biliyorsa fiyatı yükseltmez. Dolayısıyla stok kontrolü fazlayken, alma azken piyasaya sunmaktır. Fazlayken alıp, o fazla olduğu sezonda tekrar piyasaya sunmak işin boşuna yapıldığı anlamına gelir” dedi.

FİYAT KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, bugünkü serbest piyasada oluşan fiyatlar karşısında devletin de 'fındık piyasasında varım' demesinin son derece önemli olduğunu ifade etti.Soydan yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi'nde fındık hasadının 29 Temmuz'dan bu yana sürdüğünü anımsattı.Bölgede fındık hasadının yaklaşık bir ay sürmesini beklediklerini belirten Soydan, hasat sürerken, üreticilerin fiyat beklentilerinin ise devam ettiğini vurguladı.

Henüz fındık fiyatlarına yönelik resmi açıklamanın yapılmadığını aktaran Soydan, "Ancak Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli'nin 'fındık üreticilerimizin mağduriyet yaşanmaması için her türlü önlemi aldık' demesi bizleri memnun etmiştir. Bu açıklama üreticilerimizi rahatlatmış, yüreğine su serpmiştir." diye konuştu. "Bugünkü serbest piyasada oluşan fiyatlar karşısında devletin de 'fındık piyasasında varım' demesi son derece önemlidir." diyen Soydan, "Devletimiz son iki yıldır TMO'yu fındık piyasasına sokarak üreticilerimizin mağduriyetlerini büyük ölçüde gidermiştir. Aynı hamlenin önümüzdeki günlerde yeniden atılacağından şüphemiz yok." ifadelerini kullandı.

Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatları açıklandı mı?

Halihazırda serbest piyasada 9 lira seviyelerinden alım gerçekleştiğini vurgulayan Soydan, bu fiyatın kendileri ve üreticiler adına kabul edilir olmadığını dile getirdi. Soydan, üreticiler adına makul bir fiyatın açıklanmasını beklediklerine işaret ederek, şöyle devam etti: "Serbest piyasa şartları maalesef geçmiş yıllarda olduğu gibi üreticilerimizi mağdur etmeye devam etmektedir. Üreticilerimiz bu sezon da aynı mağduriyeti yaşamak istemiyor. Bu noktada üretici maliyeti ve refah seviyesi düşünülerek adım atılması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde bu adımların atılacağı açıklandı. Bizler de süreci en iyi şekilde takip ediyoruz."

Arslan Soydan, bölgeye gelen mevsimlik işçilerin ise büyük bir bölümünün iş bulduğuna değinerek, "Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen işçilerimizin çoğu iş buldu. İnşallah işçi kardeşlerimiz Karadeniz Bölgesi'nden memnun ayrılırlar. Kendileri için zaten valiliklerimiz her türlü adımları atıyor. Konaklama ve diğer ihtiyaçları noktasında da sorunları yok." dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler