Burka Nedir? Burka Hangi Ülkelerde Yasak?

Burka nedir sorusu Afganistan'da Taliban'ın işgali sonrası yeniden gündeme geldi. Burka nedir, neden zorunlu tutulmuştur? İşte detayar

Burka Nedir? Burka Hangi Ülkelerde Yasak?

Taliban'ın Afganistan'ı yeniden işgal etmesiyle burka giyme zorunluluğu yeniden haberlere konu oldu. Taliban 20 yıl önce ülkeyi ele geçirdiği dönemde kadınlara burka giyme zorunluluğu getirmişti. Peki burka nedir? İşte detaylar

Burka nedir? Burka hangi ülkelerde yasak

BURKA NEDİR?

Baştan aşağıya her yönden kapalı olan, giyen kişinin önünü görmesi için yüz kısmı kafes şeklinde olan çarşaftır. Afganistan'da Taliban'ın 20 yıl önce yönetime el koyduğu dönemde kadınların burka giymesi zorunlu hale getirilmiştir.

Taliban sonrası göreve gelen yönetim bu konuda serbestlik tanımasına karşın halk çok fazla değişmemiştir. Burka giyilmeye devam edilmiştir. Günümüzde Afganistan, Pakistan ve Hindistan'ın bazı bölgelerinde sıklıkla görülmektedir. 

Ayrıca bazı koyu Yahudi mezhepleri de burka benzeri tüm vücudu örten kıyafetler giymektedirler.

BURKA HANGİ ÜLKELERDE YASAK?

Dünyanın bir çok ülkesinde kullanılan burka bir çok ülkede de yasaklandı. İlk yasaklayan ülke Fransa olurken, kamuya açık alanlarda burka giyilmesinin yasaklanması 2011'de yürürlüğe girdi.  Dini ayrımcılığın önlenmesi amacıyla getirilen yasağın metninde "Kimse kamuya açık yerlerde yüzü kapatmaya yarayan bir giysi giyemez" denildi. Fransa'nın ardından Belçika burkayı yasaklayan ülke oldu. 

Bu iki ülke sonrasında Hollanda'da kısmi olarak yasak getirildi. 2016'da gelen yasağa göre, resmi dairelerde, toplu taşımalarda, okullarda ve hastanelerde çarşaf giymek yüzü tamamen kapatmak yasaklandı.

Fransa, Belçika ve Hollanda'nın ardından burkayı yasaklayan ülkeler arasına, Bulgaristan, Avusturya, Danimarka da eklendi. Ayrıca bir çok ülke daha bu yasağı devreye almayı planlıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Nedir, Ne Anlama Gelir?