Bu gece Kadir Gecesi - Kadir Gecesi’nde neler yapılır, nasıl ibadet edilir?

On bir ayın sultanı Ramazan'ın sonu yaklaşırken bin aydan daha hayırlı olduğuna ve Kuran'ı Kerim'in bu gece indirildiğine inanılan Kadir Gecesi, bu gece Müslümanlar tarafından eda edilecek? Kadir gecesinin önemi nedir, nasıl ibadet edilmeli ve neler yapılmalı? Ayrıntılar haberimizde.

Bu gece Kadir Gecesi - Kadir Gecesi’nde neler yapılır, nasıl ibadet edilir?

Rahmet ve mağfiret ayı olan 11 ayın sultanı Ramazan'ı uğurluyoruz. Bayrama sayılı günler kala İslam Alemi tarafından bin aydan daha hayırlı olduğuna inanılan ve Kuran'ı Kerim'in Cebrail (A.S) tarafından Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)'e indirildiği gece olan Kadir Gecesi bu gece eda edilecek. Kadir Gecesinde nasıl ibadet edilmeli? Detaylar bu sayfada.

Kura’ı Kerim’in indirildiği bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’nin tam olarak ne zaman olduğu bilinmezken Ramazan Ayının son 10 günü içinde aranması gerektiği rivayet edilir. Sözlükte hüküm, şeref, güç, yücelik gibi anlamlara gelen Kadir kelimesi, dini literatürde, “leyletü’l kadr” şeklinde Kur’an-i Kerim’in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan Kur’an-i Kerim’in 97. Kadir süresi, bu gecenin fazileti hakkında nazil olmuştur. Bu sürede yüce Allah (cc) şöyle buyurmaktadır. “Şüphesiz biz o Kur’an’ı Kadir gecesinde indirdik, Kadir Gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin, Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır, Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rab’lerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir”

Kadir gecesi ne zaman? (2018) - Kadir Gecesi’nde neler yapılır, nasıl ibadet edilir?

2018 KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Kadir Gecesi, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini günler takviminde yer alan bilgilere göre bu yıl, hicri takvime göre Ramazan ayının 26. gecesine denk gelen 10 Haziran Pazar gününü 11 Haziran Pazartesi'ye bağlayan gece idrak edilecek.

KADİR GECESİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?

* Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

* Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar. Süfyan-i Sevri: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur'an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).

* Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

* Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

* Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

* Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

* Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

* Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem