Anjiyo olmak orucu bozuyor mu?

Bir Ramazan ayına gireceğiz ve orucumuzu tutacağız. Kalp ve damar rahatsızlığı çekenler kişilerin olduğu anjiyo orucu bozar mı Diyanet konuyla ilgili fetva verdi mi merak ediliyor.

Anjiyo olmak orucu bozuyor mu?

Ramazan ayına girmemize ve ilk sahura kalmamıza az bir zaman kaldı. Oruç tutmaya hazırlanan müslümanlar orucu bozan hal ve durumları araştırıyor. Kalp ve damar rahatsızlığı çeken ve anjiyo olmayı planlayanlar, anjiyo olmak ve yaptırmak orucu bozar mı sorusunun yanıtını arıyor. Diyanet konuyla ilgili fetva yayınladı mı merak ediliyor. İşte araştırılan sorunun yanıtı...

ANJİYO OLMAK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan ayında orucu bozan hallerle ilgili fetvalar yayınlamaya devam ediyor. Anjiyo olmak ile ilgili fetva yayınlayan Diyanet İşleri, tıbbi bir operasyon olan anjiyonun, orucu bozmadığını açıkladı.

Diyanet'ten yayınlanan fetva şu şekilde: "Halk arasında anjiyo olarak bilinen operasyon, teşhis ve tedaviye yönelik olarak uygulanmaktadır. Anjiyografi vücut damarlarının görüntülenmesi demektir. Damar içine damarların görünür hâle gelmesini sağlayan ve kontrast madde olarak tanımlanan ilaç verilerek, anjiyogram adı verilen filmler elde edilir. Anjiyografi sayesinde organları besleyen damarlar görüntülenerek damar hastalıkları veya bu damarlardan beslenen organlara ait tanı koydurucu bilgiler edinilir. Tedaviye yönelik olarak uygulanan anjiyonun klasik yöntemi anjiyoplastidir. Bu ise, dar veya tam tıkalı damarların balon ya da stent denilen özel araçlarla tekrar açılması için yapılır.

Bu bilgiler ışığında gerek anjiyografi, gerekse anjiyoplasti operasyonlarında yemek ve içmek anlamı bulunmadığından, oruç bozulmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Kâsânî, Bedâî’, II, 98)."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem