Recep Ergenç

Recep Ergenç

Çömlekçi’de Operasyon

Zağnos, Ortahisar, Tabakhane derken geldik en önemli kentsel dönüşüm operasyonuna; Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Operasyonu başlıyor.

İlk adımlar atıldı.

Bu operasyon belki üç belki de dört etaptan oluşacak. Boztepe, Esentepe, Kaymaklı, Sanayi Mahallelerinde de çağdaş standartlarda yaşam alanları oluşturmak için yenilenme (kentsel dönüşüm operasyonu) uygulanacak.

Buralarda ki dönüşümün, tek tek arsa bazında değil, ortaklık kültürü geliştirilerek, kimse mağdur edilmeden bütüncül bir değerlendirme ile gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Eskimiş, köhnemiş,  yarı köhnemiş ya da yeni ihtiyaçları karşılamakta yetersiz olan kent bölgelerinin çağdaş, konforlu yaşam alanlarına dönüştürülmesi belediyelere 5393/73 sayılı yasa ile verilmiş bir görev.

Kentsel dönüşümler yalnız, köhne ya da yarı köhne alanların kentsel dönüşümüne değil, imar usulsüzlükleri için de son derece elzemdir.

Trabzon için söylenen şu sözleri bir de siz tartıp dökün bakalım. 

Limana sahip, Liman Kenti değil,

Denizi var, denizle barışık değil.

Liman ile Çömlekçi  

Trabzon limanı Türkiye’nin narenciye ihracatında 500 milyon doları yakalamıştı.  Soçi Limanının ticari gemilere kapatılması, yalnızca yolcu limanı olarak hizmet vermeye başlaması, Narenciye ihracatını Samsun limanına kaptırmış olduk.

 Tam 25 gemi Samsun’dan karşı kıyılara ihraç ürünlerini ulaştırıyor. Sadece bu nedenle dörtbin civarında kişi işsiz kaldı Trabzon’da.

Trabzon’a gelenler; müşteri ya da turist yerine  –nataşa-  muamelesi gördüler. Bu nedenle Trabzon’dan Soçi’ye taşınacak yük de yolcu da kalmadı. Trabzon Limanı artık bir kömür boşaltma, maden stok ve yükleme işlevi görmeye başladı.

Çömlekçi’ de dönüşüm operasyonu yenilenme şeklinde olacak. Kent Konseyinin cumartesi yapılan toplantısında bunu anlamış olduk. Kentin başka yerlerinde yapılamayan ya da kentin gereksinimlerini karşılayacak, örnek olabilecek tüm yenilenme çalışma modelleri bu bölgede ele alınacak.

 Ne kadar ofis, ne kadar konut?

Hiç şüphesiz bu dönüşüm sonrası bölgeye lojistik firmalarının ihtiyaçları doğrultusunda depolar, yönetim ofisleri inşa edilecek. Çömlekçi kentsel dönüşümünün kritik eşiklerinden birini, bu bölgenin ne kadarını geleneksel ticari ve eğlence alanlarına bırakmalı ki, bölgenin 24 saat canlı olmasını sağlayacak ortamı yaratabilelim.

Dünyanın her yerinde liman gerileri çok değerlidir

Örnek ;  Sidney Limanıdır. Liman, etrafında yarattığı ticari hareketlilik ile bölgeyi bir ticaret havzasına dönüştürdüğü gibi, hemen arkasın inşa edilmiş muhteşem opera binası ile Sidney, cazibe merkezi olmayı da başarmış. Bizde de olamaz mı?

Yukarıda bahsettiğim, Çömlekçi kentsel dönüşüm alanı içinde yapılacak ofisler ve diğer ticari mekanların dışında, Belediye Başkanı Orhan F. Gümrükçüoğlu’ nun yapımı için söz verdiği opera binası için aklından geçen yerlerden birisinin de burası olduğunu biliyoruz.

Diğer taraftan bu binanın belki bir opera binası değil, ama opera ve bale gibi sanatların da icrasına olanak verecek çok amaçlı büyük bir kültür sanat kompleksi olması düşünülüyor. Bu açıdan mimarisiyle de bölgeye farklılık katacak bir yapı bölgeyi daha da cazip bir hale getirir mi? Bence evet.

Çömlekçi Kentsel dönüşümü için TOKİ ile gerekli imzalar atılmış. İstenilen, birilerinin ben yaptım oldu bittisi yerine, katılımcılığı esas alan demokratik yöntemlerin kullanılması ile bir kentsel dönüşüm operasyonunun Çömlekçi’de hayata geçirilmesidir.

Son söz yerine; Trabzon’un özellikli bir bölgesinin kentsel dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Bu dönüşüm içinde Trabzon Limanı kilit niteliğindedir. Tarihi İpekyolunun adı en çok bilinen limanına tren yolunun ulaşması çok yakın değilse bile, uzak bir tarih de değildir. Çömlekçi Kentsel Dönüşüm operasyonu, hem köhnemiş bir lokasyonu Trabzon’un cazibe alanı yapsın, hem de Ülkemizin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine katkı versin.  

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR