Yangın söndürme tüpünden skandal çıktı !

Eski yangın söndürme ürünleri üreticisi Ömer Şen, yangın söndürücülerle ilgili ürkütücü itiraflarda bulundu.Yangın söndürme ürünleri satan firmasını iflas edip kapatan Ömer Şen, “Mucizevi söndürücü diye Almanya’dan getirdiğimiz sahte ürüne rüşvetle belge

Yangın söndürme tüpünden skandal çıktı !

Eski yangın söndürme ürünleri üreticisi Ömer Şen, yangın söndürücülerle ilgili ürkütücü itiraflarda bulundu.

Yangın söndürme ürünleri satan firmasını iflas edip kapatan Ömer Şen, “Mucizevi söndürücü diye Almanya’dan getirdiğimiz sahte ürüne rüşvetle belge aldım. Bu yangın söndürme tüplerinin çoğunu kamu kurumları ve hastanelere sattım” dedi.

Bugün gazetesinden Nesrullah Sonay'ın haberine göre Almanya’da üretimi 2002 yılında yasaklanan ‘BioVersal FW’ adı verilen maddeyi Türkiye’ye getirerek, ‘mucizevi söndürücü’ diye pazarladıklarını söyleyen Şen, “Satılan toplam 9 bin 500 adet tüpün çoğu emniyet, üniversite ve hastane gibi kurumlara gitti” iddiasında bulundu.

Tüpraş’tan emekli olduktan sonra Biogüç Bioekolojik Yangın Söndürme Ürünleri ve Cihazları şirketini kurarak yangın söndürücü cihazlar satan Şen, vatandaşın nasıl kandırıldığını ve binlerce lira zarara uğratıldığını anlattı.

Şirketi 2009 Nisan ayında Gölcük’tekurduğunu söyleyen Şen, maddi sorunlardan dolayı iflas edip şirketi 11 Nisan 2012 tarihinde kapattığını kaydetti. Bu süre zarfında Almanya’dan Türkiye’ye “Bio Versal FW” adlı ürün getirdiğini ifade eden Şen, “Sözde doğa dostu olan bu maddenin hiçbir söndürücü özelliği yok. Katı şeklindeki maddeye suyu kattığında köpüklü sıvı savun haline geliyor.

Almanya’dan ham şeklinde 1.200 kg ürün geldi. Ürünü gümrükten mum kokulu temizlik ürünü diye kapsam dışı belge ile ülkeye sokuyorduk. İstanbul Erenköy’de TSE laboratuvarı yoktu. Bu nedenle ürüne belge almak için özel kimya firmalarına gönderdim. Bana ‘550 lira ver belgeyi çıkaralım’ dediler.

Böylece AKlas yangın ürün belgesi aldım. Türkiye’nin ilk F belgeli yangın söndürme ruhsatı aldım. Tabii bunlar hep rüşvetle oluyor. Rezalet diz boyu. Yangın tüpünü bu milleti kazıklamak için zorla sattık.

Halen daha farklı firmalar tarafından ürünler satılıyor” diye konuştu.

Şen, piyasaya 2 yılda 9 bin 500 adet yangın söndürme tüpü sattığını belirterek şunları söyledi: “Almanya’dan getirilen bir tonluk maddenin maliyeti bin euro. 60 ton suyla karıştırıldığında 60 ton söndürücü elde etmiş oluyoruz.

Litresini 24 euroya sattık. Emniyet müdürlükleri, Çevik Kuvvet, Zeynep Kamil Hastanesi, Koşuyolu Yüksek İhtisas Hastanesi, Dr. Sami Ulus Hastanesi, Cerrahpaşa, Hacettepe Tıp Fakülteleri, Uludağ ve Gümüşhane üniversiteleri gibi yüzlerce yere satıldı. Ne bakan var ne de denetleyen. Ver rüşveti istediğin fiyata sat tüpü. Tanesi de 60 TL. Sonuçta 1 milyon 200 bin liralık tüp satışı yaptım.”

Bakanlık: Yarısı kusurlu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü’nün ülke çapında yaptığı denetimlerde ortaya çıkan tablo, iddiaları doğrular nitelikte. Bakanlık tarafından  yapılan açıklamada şunlara yer verildi: “2010 yılında yapılan saha araştırmasında şüpheli olarak gösterilen ürünleri test ettiğimizde yarısının uygunsuz olduğunu tespit ettik. Kusurlu bulunan firmalar piyasadan menedildikten sonra ürünleri hakkında toplama kararı çıkartıldı.

Benzeri tablo 2011 ve 2012 yılı için de geçerli. Son iki yılda 545 yangın söndürme ürünü denetlendi. Bunların 131’i problemli çıktı. 15 tanesi hakkında da toplatma kararı çıkartıldı. Ürünlerdeki sorunun daha çok yangın söndürme performansıyla alakalı olduğu anlaşıldı. 2011 ve 2012’de söz konusu firmalara toplamda 121 bin 775 TL idari para cezası kesildi.”

Almanya’da yasaklandı

Ömer Şen, “Bio Versal FW” adlı ürünün 2002’ye kadar Almanya’da doğa dostu yangın söndürücü ürün olarak satıldığını ancak Almanya Hijyen Enstitüsü’nün yaptığı analizlerde sahte ürün oldukları raporu çıkarıldığını belirtti. Bu rapor doğrultusunda üretici firmaya 380 bin euro ceza kesilerek satışın durdurulduğunu anlatan Şen, “Ancak farklı ülkelere satış devam ediyor. Birkaç ortağı olan üretici şirketin bir ortağı da Mustafa Köseoğlu adlı Türk” dedi.

Çok tehdit alıyorum

Sattığı söndürme tüplerinin sahte olduğunun TSE tarafından tescillendiğini belirtenŞen, “İflas ettikten sonra sattığımız ürünlerin sahte olduğunu belirterek savcılığa suç duyurusunda bulundum. Ayrıca şikayetimi ilgili bakanlıklara ilettim. Ama bir gelişme yok. Buna rağmen çok sayıda tehdit alıyorum” diye konuştu.

5 tüpten 3’ü sahte

Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, Ömer Şen’in iddialarının doğru olma ihtimalinin çok yüksek olduğuna işaret etti. Piyasada vatandaşı yanlış bilgilendiren çok sayıda firmanın olduğunu vurgulayan Kılıç, “Türkiye’de yangın söndürücü tüp satan yaklaşık 250-300 firma var. Güvenilir firma sayısı kesinlikle 20-30’u geçmez. Bu da yüzde 10’a tekabül ediyor. Benim bulunduğum fakültedeki yangın söndürücüleri inceledim. 5 tüpün sadece 2’si uygundu” dedi.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler