Vali Öz'den konsoloslara iade-i ziyaret

İlk olarak Rusya Başkonsolosu Dimitry Talanov ile görüşen Vali Öz, Rusya ile Türkiye’nin uluslararası ilişkiler ve siyaset dışında ekonomik, kültürel, turizm ve eğitim alanında ciddi işbirlikleri olduğunu belirterek, "Trabzon, Rusya ile hem ticari hem de

Vali Öz'den konsoloslara iade-i ziyaret

İlk olarak Rusya Başkonsolosu Dimitry Talanov ile görüşen Vali Öz, Rusya ile Türkiye’nin uluslararası ilişkiler ve siyaset dışında ekonomik, kültürel, turizm ve eğitim alanında ciddi işbirlikleri olduğunu belirterek, "Trabzon, Rusya ile hem ticari hem de turizm bakımından önemli ilişkileri olan bir şehir. Burada bir konsolosluğun olması bu ilişkilerin gelişmesi ve daha rahat yürümesi açısından çok önemli" dedi. Talanov ise Rusya ve Türkiye arasındaki işbirliğini ileriye götürmek için çalışacaklarını dile getirdi.
Vali Abdil Celil Öz daha sonra Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Paata Kalandadze’yi ziyaret etti. Ziyarete ilişkin bir değerlendirme yapan Vali Öz, Gürcistan ile Türkiye arasında kültürel ve geleneksel anlamda önemli benzerliklerin bulunduğuna işaret ederek, “Burada yaşayan Gürcü kardeşlerimizden dolayı Gürcü gelenek ve kültürüne çok da uzak olmadığımızı anlıyoruz” dedi.

Vali Öz konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İki ülke arasında siyasi, ekonomik, turizm ve kültürel ilişkiler iyi bir düzeyde. Bu ilişkilerimiz son yıllarda hızlı bir şekilde gelişiyor. Biz de kısa bir süre önce Gürcistan Batum’a ziyarette bulunduk. Orada önemli bir değişim ve dönüşüm yaşanıyor. İlişkiler açısından önemli bir süreç yaşanıyor. Yakın bir zamanda yaptığınız devlet başkanlığı seçiminiz inşallah ülkeniz için hayırlara vesile olur. Hükümetlerimiz arasında siyasi ilişkiler mutlaka en üs düzeyde gerçekleşecektir. Ben buradaki hizmetlerinizden dolayı sizlere teşekkür ediyorum.”

Başkonsolos Kalandadze de, Vali Öz’ün yaptığı ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Kapılarımız sizlere her zaman açıktır. Her zaman hizmetinizdeyiz. Ülkelerimiz arasındaki mevcut olan iyi ilişkileri daha da güçlendireceğimize inanıyorum" diye konuştu.

İRAN İLE TÜRKİYE ARASINDA TARİHİN ÇOK ESKİ DÖNEMLERİNE DAYANAN BİR BAĞ VAR

Vali Abdil Celil Öz, son olarak İran İslam Cumhuriyeti Başkonsolosu Meşhud Nohasi’ye iade-i ziyarette bulundu. Vali Öz ziyarette, “İran ile ülkemiz arasında tarihin çok eski dönemlerine dayanan siyasi, kültürel ve ekonomik işbirliği var. Bu sürecin gelişmesi özellikle son dönemlerde biraz daha hızlandı. Siyasi, ticari ve kültürel işbirliğimiz iki ülke açısından çok önemli. Trabzon, Türkiye ve İran arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde önemli bir nokta ve limandır. Bundan dolayıdır ki burada bir başkonsolosluğunuz var. İki devlet arasındaki ilişkilerin ve diyaloğun gelişmesine katkıda bulunmaya gayret edeceğiz” şeklinde konuştu.

Devletler arasındaki siyasi ilişkiler boyutunun Ankara ile Tahran arasında üs düzeyde yürütüldüğüne işaret eden Vali Öz, ilimizde bulunan konsolosluğun da bu bölgeyle İran arasındaki ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerin gelişmesinde önemli görevler üstlendiğine vurgu yaptı. İran İslam Cumhuriyet Başkonsolosu Meşhud Nohasi de, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemli bir noktaya geldiğini belirterek, “Geçtiğimiz hafta Dışişleri Bakanımız Ankara’daydı. İki ülke arasında çok güzel bir görüşme yapılmış. Uluslar arası ve bölgesel güçler anlamında görüş alışverişinde bulundular. Sizin Dış İşleri Bakanınız Sayın Ahmet Davutoğlu, iki ülke arasındaki ticari hacmin 100 milyar dolara kadar çıkacağını öngörüyor. Bu da İran ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Sizlerin de bu ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacağınıza inanıyoruz” dedi.

Başkonsolos Nohasi ise konuşmasını şöyle tamamladı: “Trabzon eskiden beri İran için çok önemli bir il oldu. Buradaki en eski elçiliklerden biri İran’a aitti. 1925’te tesis edilmişti. Bu aynı zamanda İran ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerinin ne kadar ehemmiyetli olduğunu gösteriyor. Trabzon’un ipekyolu üzerinde kurulması Trabzon açısından büyükşehir potansiyeline dayanıyor. Trabzon’da ayrıca lojistik merkez konusu da gündemde. Buda Trabzon ile Tahran arasında geleceğe dönük ufuklu ve parlak bir dönemin başlayacağını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel