Türkiye'nin afet risk haritası çıkartıldı! Karadeniz haritası...

Doğru Karadeniz en çok heyelan ve sellerle mücadele etti.

Türkiye'nin afet risk haritası çıkartıldı! Karadeniz haritası...

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye’de meydana gelen doğa kaynaklı afetleri kayıt altına alarak afet risk haritası çıkardı. Haritaya göre Doğu Karadeniz en çok heyelan ve su baskınlarıyla mücadele etti.

Türkiye’de geçen yıl 107 sel ve su baskını, 66 orman yangını, 16 kar ve tipi, 39 heyelan meydana gelirken, Karadeniz Bölgesi aşırı yağış ve heyelan ile Ege ve Akdeniz ise orman yangınları ile mücadele etti.

Afet tehlike ve risk analizlerinde farklı yöntemlerin kullanılabilmesi, doğruya en yakın haritaların üretilebilmesi, analizlerin aynı ortamda yapılarak aynı platformda tutulması ve ilgili kurumlar arası paylaşımın sağlanabilmesi için AFAD, 2017 yılı itibarıyla Afet Risk Analiz Sistemi (ARAS) Projesi başlattı. Proje kapsamında yaklaşık 300 teknik personel arazide incelemelerde bulunarak, bugüne kadar toplamda 34 bin 593 heyelan, 4 bin 822 kaya düşmesi, 880 çığ, 604 obruk olayını kayıt altına aldı. Heyelan, kaya düşmesi ve çığ afetleri için ulusal çapta tamamlanan duyarlılık haritaları Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri (TUCBS) kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı üzerinden tüm kurumların kullanımına sunuldu.
Kayıt altına alınan veriler arasında Türkiye’de geçen yıl meydana gelen doğa kaynaklı afetler de yer aldı. Geçtiğimiz yıl meydana gelen 107 sel/su baskını, 66 orman yangını, 16 kar/tipi, 39 heyelan da ARAS üzerinden kayıt altına alındı. Buna göre geçen yıl en çok heyelan olayı Batı ve Doğu Karadeniz'de görülürken, Ege ve Akdeniz ise ile orman yangınları mücadele etti.

AFAD bin 760 afet olayına müdahale etti
Geçen yıl meydana gelen bin 760 afet olayına AFAD koordinasyonunda müdahale edildi. Düzce, Rize, Artvin selleri ile Batı Karadeniz'deki sel afetleri için toplam 14 bin 157 personel ile 5 bin 26 araç görevlendirilirken, Antalya, Muğla, Mersin ve Adana’da meydana gelen orman yangınlarında ise toplam 22 bin 619 personel ile 7 bin 935 araç ve iş makinesi görev aldı. Ayrıca geçen yıl ülkemizde 23 bin 753 deprem meydana geldi.

Karadeniz Haritası

Haritalar, dünyanın tamamını, ülkeleri, illeri veya bölgeleri göstermektedir. Farklı çeşitte haritalar bulunmaktadır. Örneğin coğrafi ve siyasi haritalar gösterilebilir. Bu noktada Türkiye haritaları da önemli birer bilgi kaynağıdır. Örneğin Karadeniz Bölgesini merak edenler için burada Karadeniz Haitasını ve Karadeniz'de hangi iller olduğunu sıraladık.Karadeniz'in sınırlarını da bu haritada öğrenebilirsiniz. İşte ayrıntılar

karadeniz haritası

Batıdan doğuya Karadeniz kıyısı boyunca ilerleyen Karadeniz Bölgesi adını da denizden almaktadır. Coğrafi bakımdan bu denize kıyısı olan illeri kapsamaktadır. Doğuda Gürcistan ile komşu olan Karadeniz, Türkiye'nin en büyük üçüncü bölgesidir. Ülkemizin en yeşil bölgesi olan Karadeniz'in bu özelliği her mevsim yoğun yağış almasından kaynaklıdır. Mavi ile yeşilin buluştuğu bu bölge turizm açısından da oldukça yoğun ilgi görmektedir. 

Karadeniz'de hangi iller var?


En fazla ili içerisinde barındıran bölge Karadeniz'dir. Toplam 18 il bu bölgenin sınırları içerisindedir. 18 ilin 11'inin denize kıyısı bulunurken 7'si iç kesimdedir. Karadeniz'e kıyısı bulunan 18 il Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin'dir. İç kesimde kalan 7 il ise Bolu, Karabük, Çorum, Amasya, Tokat, Gümüşhane ve Bayburt'tur.

Karadeniz Bölgesi Bitki Örtüsü

Karadeniz Bölgesi Bitki Örtüsü

Her mevsim yağış alan bir bölge olan Karadeniz'de gür ormanlar yer almaktadır. Bitki örtüsü ormandır. Kıyı bölgelerde yaşam alanı olması nedeniyle bu bölgelerdeki ormanlar kesilirken ülkemizin ormanlarının yüzde 15'lik kısmı Karadeniz'dedir. Bölgede 51.500 hektarlık ormanlık alan vardır. Ormanların fazlalığı nedeniyle bölgede arıcılık ve ormancılık oldukça fazla yapılmaktadır.

Karadeniz Bölgesi İklimi

Yaz ve kış aylarındaki sıcaklık farkları bu bölgede diğerlerine göre daha azdır. Diğer bölgelerde 20-25 derecelik sıcaklık farkı oluşurken Karadeniz'de ise 10-12 derece fark oluşur. Yıllık yağış miktarının yaklaşık 2500 mm olduğu bölge, en fazla yağışı Ekim ve Kasım aylarında alır. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel