TSE iş adamlarını zorluyor!

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) belgelendirme ücretlerinin bölgelerin gelişmişlik düzeylerine göre ayarlanması gerektiği belirtildi.TSE Trabzon Belgelendirme Müdürlüğü istişare ve değerlendirme toplantısı Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonun

TSE iş adamlarını zorluyor!

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) belgelendirme ücretlerinin bölgelerin gelişmişlik düzeylerine göre ayarlanması gerektiği belirtildi.

TSE Trabzon Belgelendirme Müdürlüğü istişare ve değerlendirme toplantısı Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, kurum ve firmalar açısından uluslararası standartlara erişmenin yanı sıra ürünlerin ve gerekirse hizmetler konusunda belirli standartlarda olunması gerektiğini ifade ederek, "Bu konuda elimizde olan belgelerin kurumlara sunulması önemlidir. Bu belgelendirme olmadığı takdirde hiç bir şey olmuyor. Gerek ürettiğimiz ürünlerde gerekse hizmetlerde bu gerekli" dedi.

TSE Başkanlığı’na iletilmesi için bazı konularda öneriler getiren Başkan Hacısalihoğlu, belgelerden alınan ücretler konusu tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini savundu. Hacısalihoğlu "Eskiden uygulanan sistemde belge başına ücretleri firmalarımızın karşılayabiliyordu. Fakat son dönemde önemli miktarda artışlar firmalarımızı zorlamıştır. Bu artışların gözden geçirilerek belgelendirme ücretlerinin tekrar makul seviyelere çekilmesi üyelerimiz açısından çok önemlidir. Ücretlendirmelerin en azından bölgesel farklılıklara göre belirlenmesi gerekir. Gelişmiş bölgelerde belge ücretlerinden farklı ücret, gelişmemiş bölgelerden daha uygun ücretler alınabilir. Bu üyelerimizi rahatlatacaktır. Bunun da dikkate alınmasını istiyoruz. TSE ve standartlar olmazsa olmazımız olduğuna göre firmalarımız bu standartlara uymak için elimizden gelen çabayı göstermesi gerekmektedir. TSE de bu tür bilgilendirme toplantıları ile üyelerimi bilgi akışını hızlandırmalıdır" diye konuştu.

TSE Belgelendirme Trabzon İl Müdürü Eşref Çakıroğlu'da yaptığı bilgilendirmede Türkiye'de 20 bin TSE belgesi, 19 bin 500 HYB ( Hizmet Yeterlilik Belgesi), 3 bin 520 TSEK, Helal 187 ve HAR 211 belge bulunduğunu söyledi. Teknik eksiklikler nedeniyle belge iptali yapılmadığına dikkat çeken Çakıroğlu, idari şartların yetersizliğinin iptal sonuçlarını getirdiğini söyledi.

Trabzon'daki belge sayıları hakkında da bilgi veren Çakıroğlu, 500 civarında hizmet yeterlilik belgesi, 250'de TSE ve TSEK kapsamında belge bulunduğunu sözlerine kaydetti. Özellikle hizmet yeterlilik belgesinde uygulamadan kaynaklanan sorunlar bulunduğunu ifade eden Çakıroğlu, "Yılın sonunda vizesi yapılmayan belge otomatik olarak askıya düşüyor. Ve altı ay askı süresi var. Kurum olarak vizesi gelen belge sahibine bir ay önceden bilgi veriyoruz. Trabzon başta olmak üzere Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan sorunlar buradan kaynaklanmıştı" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden 55 adet inceleme heyeti oluşturulduğunu kaydeden Çakıroğlu, yapılan ara kontrollerde yüzde 10 belgenin iptal edildiğini belirtirken yüzde 10 belgenin ise kusursuz olduğunu söyledi. Geri kalan yüzde 40'ın doküman eksikliği bulunduğunu belirten Çakıroğlu, "Bunlar çok küçük eksiklikler. Kısa vadede eksiklikler tespit edilir. Tamamlanılır. Kuruma bildirilir.. Doküman eksikliğinden dolayı belgeniz hiç bir zarar görmüyor. Askıdaki belgelerimiz önemli. Onlarda yüzde 40. Orada çünkü fiziki eksikliklerde ortaya çıkıyor. Askı eksikliğinde süre altı aya çıkarıyoruz. Kurumları birden bire zora sokmuyoruz ama belge bu süreçte artık geçerli değildir. Ama firmalarımız bunun farkında değiller” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel