Trabzon'un fethi törenle kutlandı

Trabzon'un fethinin 547. yıl dönümü dolayısıyla Atapark Zağnos Burcu önünde düzenlenen törene, Trabzon Valisi Nuri Okutan, AK Parti Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu, Garnizon Komutanı Albay Yüksel Sönmez, Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, daire am

Trabzon'un fethi törenle kutlandı

Trabzon'un fethinin 547. yıl dönümü dolayısıyla Atapark Zağnos Burcu önünde düzenlenen törene, Trabzon Valisi Nuri Okutan, AK Parti Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu, Garnizon Komutanı Albay Yüksel Sönmez, Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, daire amirleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Canalioğlu, Trabzon'un, stratejik bir liman kenti ve batının doğuya açılan kapısı olması nedeniyle tarihin her döneminde gözde bir merkez olduğunu söyledi. Belediye Başkanı Canalioğlu, ''Tarihte İpek Yolu olarak adlandırılan Avrupa-Asya ticaret koridorunun deniz yolu ile kara yolunun en önemli bağlantı noktasında bulunması nedeniyle de ayrı bir öneme haiz olmuştur'' diye konuştu.

Fatih Sultan Mehmet'in 1461 yılında bizzat komuta ettiği ordu tarafından kuşatılan Komnenos Krallığı'nın başkenti Trabzon'un, kuşatmaya uzun süre dayanamayarak teslim olduğunu ve böylece Türklerin egemenliği altına girdiğini bildiren Canalioğlu, ''Trabzon'u fethederek, Osmanlı İmparatorluğu'nun içine alan Fatih, böylelikle Anadolu'yu bir Türk coğrafyası olarak güvence altına almış oldu'' dedi.

Canalioğlu, Trabzon'un, coğrafi ve stratejik konumunun yanı sıra devletine ve milletine bağlı yurtsever insan profiliyle Osmanlı devletinin doğudaki lojistik merkezi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
''Trabzon, özellikle 17. ve 19. yüzyıllar arasında Rus Çarlığı ile yapılan savaşlarda, bir yandan cephenin askeri açıdan desteklendiği, öte yandan erzak ve zahire stok ve sevkıyatının yapıldığı önemli bir işleve sahip oldu. Trabzon halkı, ülkesini ilgilendiren bütün savaşlarda ayni, nakdi ve askeri açıdan her türlü fedakarlığı ve desteği verdi. Ülkemiz, tarihin hemen her döneminde olduğu gibi bugün de zor bir süreçten geçmektedir. O halde, Türkiye Cumhuriyeti devletinin yurttaşları olarak, tarihin bir kez daha tekerrür etmesini önlemek amacıyla geçmişte yaşananlardan ders çıkararak hareket etmeli ve özellikle de genç kuşaklarımızı tarih bilinciyle yetiştirmeliyiz.''

Konuşmaların ardından, günün anlamıyla ilgili düzenlenen resim, şiir, kompozisyon ve spor yarışmalarında dereceye girenlere, protokol mensuplarınca ödül verildi.

Tören, halk oyunları gösterisi ve Trabzon Belediyesi Mehter Takımı'nın konseriyle sona erdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler