Trabzon'un 2008 ekonomisi

Dış Ticaret Müsteşarlığı İdari ve Mali İşler Dairesi Başkan Yardımcısı Cevdet Baykal, Türkiye'nin şu anda yaşadığı ekonomik durumun vebalinin, Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurumunun (SPK) olduğunu idd

Trabzon'un 2008 ekonomisi
Dış Ticaret Müsteşarlığı İdari ve Mali İşler Dairesi Başkan Yardımcısı Cevdet Baykal, Türkiye'nin şu anda yaşadığı ekonomik durumun vebalinin, Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurumunun (SPK) olduğunu iddia etti.

Baykal, Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Finans Topluluğunca organize edilen, ''2008 Yılı Ekonomik ve Finansal Değerlendirmesi ile Geleceğe Yönelik Beklentiler'' konulu panelde yaptığı konuşmada, parasal kesimden daha önemli olanın reel sektör olduğunu belirtti.

Reel sektörün şu anda yaprak dökümünü yaşadığını ifade eden Baykal, ''Reel sektör o kadar zor durumdaki, asgari ücretle mühendis istihdam ediliyor. Türkiyede reel sektör krizin içinde debelenip duruyor. Almanya üst üste 3 çeyrekte durgunluğunu ilan etti. Bu Türkiye ekonomisinin yüzde 50'sinin bağımlı olduğu bir ülke çünkü Almanya bizim için dış ticarette sürükleyici bir ülke konumunda'' şeklinde konuştu.

Baykal, krizden bahsedilmesinden hoşlanılmadığını, ancak krizin artık kendini göstermeye başladığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Bizim için en büyük sorunlardan biri de 'çindistan'dır. Çin ve Hindistan'dan gelen mallar, kırtasiyeden ayakkabı sektörüne kadar her alanı etkiliyor. Çinliler, İzmir'in göbeğinde serbest bölgede yatırım yapmak istiyorlar. Çin'e bu kadar avantaj sağlamak kendimizi kalbimizden vurmak demektir.

Her yerde üretim üstleri kuracaklar. Hatta Çin'den eleman getirmeyi düşünüyorlar. 'Bizim işçimiz ne olacak' dediğimizde ise 'onlar küresel tüketici olsunlar' diyorlar. Kriz kıyılarımızda, krizin bize tam olarak etkisini göstermesi 2009'un ilk çeyreği. Sonrasında hepimiz ağlaşma dönemine gireceğiz. 2009 yılı herkes açısından çok kötü geçecek. Türkiye'nin şu anda yaşadığı ekonomik durumun vebalı Merkez Bankası, BDDK ve SPK'nındır.''

Merkez Bankası Dış İlişkiler Uzmanı Coşkun Küçüközmen ise dünyadaki finans sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, krizin Amerika'da kendisini nasıl gösterdiğini anlattı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel