Trabzon'da yeni proje tanıtıldı

İçişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından ikinci aşaması gerçekleştirilen İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi'ne pilot il olarak eklenen Trabzon'da bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Trabzon'da yeni proje tanıtıldı

İçişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından ikinci aşaması gerçekleştirilen İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi'ne pilot il olarak eklenen Trabzon'da bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya katılan Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, “Devlet mekanizmasının temeli insanların can ve mal güvenliğini sağlamakla kurulmuş ancak ilerleyen dönemlerde temel hak ve özgürlüklerinin korunması ve hukukun üstünlüğü ilkesiyle bu süreç farklı boyutlarda devam etmiştir” dedi.

Kolluğun Sivil Gözetiminin Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi'nin çok anlamlı olduğunu belirten Vali Abdil Celil Öz, şöyle konuştu: "Bu proje aslında devletlerin varlığının ve demokratikleşmenin temel dayanağının tekrar gözden geçirilmesi ve modern kurallarla beraber analiz edilmesi esasına dayanıyor. Hepimizin bildiği gibi devlet mekanizmasının temeli insanların can ve mal güvenliğini sağlamakla kurulmuş ancak ilerleyen dönemlerde temel hak ve özgürlüklerinin korunması ve hukukun üstünlüğü ilkesiyle bu süreç farklı boyutlarda devam etmiştir. Gelinen noktada özellikle Türkiye için bakıldığı zaman Avrupa Birliği sürecini dikkate aldığımızda pek çok sivil gözetim ve temel hak ve özgürlüklerin kullanılması, kolluğun sivil gözetimi ve hukuka uyması konusunda normlar, ilkeler geliştirilmiştir."

Celil Öz, bu tür projelerin uzun vadeli projeler olduğunu belirterek şunları söyledi: "Sivil gözetimle ilgili süreçte aslında Türkiye'nin hem uluslararası hukuka uyumu hem de Avrupa Birliği tam üyelik sürecindeki önemli konularından birisi. Bu anlamda bakıldığı zaman kolluğun sivil gözetimi kapasitesinin geliştirilmesi projesi İçişleri Bakanlığı tarafından 2008 yılında başlatılmış Avrupa Birliği destekli, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı teknik desteğiyle beraber bakanlığımızın yürüttüğü bir projedir. Bu projenin birinci evresi 2008-2010 yılları arasında tamamlandı. Hem mevzuat açısından hem kurumsal kapasite ve insan kaynakları geliştirmesi, hem de sivil toplum ve yerel katılım açısından önemli sonuçlar alındı.”

Sivil Gözetimin Geliştirilmesi Projesi'nin demokrasi ve insan hakları ile gelişen daha güçlü bir Türkiye olmasını temenni eden Vali Öz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün gelinen noktada, ikinci aşamasında yine bir pilot il olan Trabzon'da emniyet, jandarma ve sahil güvenlik teşkilatımız ile birlikte ülkemizde kolluk kuvvetlerinin bağlı bulunduğu İçişleri Bakanlığımız bünyesinde bu projeyi hep beraber yürüteceğiz. Yine bu projenin bu aşamasında farklı konular esas alınmak üzere mevzuat taraması ve mevzuatta var olan boşluklar Avrupa Birliği müktesebatı ve bazı ülkelerin mevzuatı ile beraber değerlendirilip önceki proje aşamasında olduğu gibi öneriler ve teklifler getirilecek. Kurumsal kapasite ve insan kaynaklarının geliştirilmesi konusunda çalışmalar sürdürülecek. Medya ve sivil toplum ayağında yine önemli çalışmalar yürütülecek."

Öz, burada temel üç hedefi belirlemek gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Bunlardan birincisi insan haklarının kullanılması konusunda genel bir bilinç ve sahiplenme oluşturulmasının yanı sıra İçişleri Bakanlığı ve mülki idare amirleri, vali ve kaymakamların bu anlamda sivil gözetimi açısından kolluk güçleri üzerindeki gözetim yetkilerinin tekrar değerlendirilip kapasitenin geliştirilmesi ve üçüncü boyut olarak açık, şeffaf ve hesap verilebilir bir kolluk yönetim ve denetim mekanizmasının oluşturulması, kabullenilmesi konusunda çalışma yapmamız gerekiyor.”

20130917aw000154_01.jpg

Vali Öz, geçen dönemde bu anlamda pilot uygulamalarda ciddi mesafe alındığını anlatarak şunları söyledi: "Şahsım adına Trabzon'da ve seçeceğimiz pilot ilçemizde bu projenin sürdürülebilmesine gerek salonda bulunan paydaşlarımızın gerek daha sonra irtibata geçeceğimiz geniş katılımlı toplantılarla yön vereceğimizi belirtmek istiyorum. İnsan hakları ihlalleri konusu gündemimizden düştü inşallah bir daha gündemimize gelmez."

Konuşmanın ardından proje ile ilgili olarak İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Gazi Levent Kurtoğlu ile Proje Başteknik Danışmanı Prof.Dr. Sebastian Roche, pilot illerin koordinasyonundan sorumlu Sevcan Akıncı, Sivil Toplum ve Medya Kilit Uzmanı Sinan Özden bir sunum gerçekleştirdi.

Ayrıca, UNDP Demokratik Yönetişim ve Program Yöneticisi Dr. Leyla Şen de proje ile ilgili bir konuşma yaptı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel