Trabzon’da turizme damga vuracak proje!

Projeye körfez ülkelerinden ve Rusya’dan girişimcilerin talipli olduklarını ve detaylı görüşmede bulunmak istediklerini belirten projeyi hazırlayan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hacısalihoğlu, yerli girişimcilerinde ekonomik getirisi yüksek olan

Trabzon’da turizme damga vuracak proje!

Projeye körfez ülkelerinden ve Rusya’dan girişimcilerin talipli olduklarını ve detaylı görüşmede bulunmak istediklerini belirten projeyi hazırlayan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hacısalihoğlu, yerli girişimcilerinde ekonomik getirisi yüksek olan projede yer alabileceğini söyledi.

Projenin neden hazırlanma ihtiyacı duyulduğu konusuna açıklık getiren Başkan Hacısalihoğlu, Uzungöl'ün son dönemde turizm yatırımları konusunda çok revaçta olduğunu, uzun süredir de buradaki oteller de yer bulmanın oldukça zor olduğunu hatırlattı.

Projenin videosunu izlemek için tıklayın
Bir kapasite artışının aşikar olduğuna dikkat çekerek, "Yapılan çalışmalarda ve planlar da 3 bin 200 yatak kapasitesi daha ihtiyaç olduğu ve planlara işlendiği raporlarda belirtilmektedir. Biz de o da olarak tüm bunları dikkate alarak yatırımcıların önünün açılması ile ilgili üzerimize düşenin yapılması gerektiği düşüncesi ile bir çalışma başlattık. Burada yatırımın sadece bir kaç ay değil, kış mevsimi ile birleştirerek uzun vadeyi yayma konusunda neler yapılabilir düşüncesiyle bir çalıştay düzenledik. Çalıştayın sonucunda ortaya çıkan somut proje olarak kış turizminin en gelişmiş ülkelerden biri olan Avusturya da araştırma yapılmasını sağladık. Avusturya'ya gezi düzenlendi ve orada kış turizmi incelendi. Benzer yapılanmanın bizim bölgemize de uygun olacağı konusunda Avusturyalı danışmanlarla görüşerek çalışmalar başladık" ifadelerini kullandı.


AVUSTURYALI UZMANLAR TÜM DETAYLARI ÇALIŞTI


Projenin Avusturya'dan seçilen bir danışman firma ile birlikte hazırlandığını ifade eden Hacısalihoğlu, “Bu çalışma kapsamında özellikle yatırımcının bölgeye gelmesi ile ilgili, sadece avam projeler değil, biraz daha fizibilite raporlarını hazırlamak suretiyle yatırım zamanını azaltmak amacıyla çalışmak gerektiğini düşündük ve bu doğrultuda kurulan ekip ile bugünkü proje ortaya çıkarıldı. . Proje, Avusturya'dan seçilen bir danışman firma ile birlikte hazırlandı. Projenin esasında mekanik kısım denilen kayık kısmına hitap eden teleferik, telesiyej, bölgedeki tabanların değerlendirilmesi, arazi yapısının topografyasına sistemlerin yerleştirilmesi, üretici firmadan tamamen kendileri yerleştirerek gerçeğe uygun teklif vermeleri konusunda çalışma yapıldı. Alınan tekliflere bağlı olarak fizibilite raporları hazırlandı" şeklinde konuştu.


Bölgenin incelenmesinde kendine has özellikleri olan bir yapı ortaya çıktığını kaydeden Hacısalihoğlu, safari tur olarak adlandırılan dünyada çok az eşine rastlanan bir pistten bir başka piste geçiş imkanı veren önemli bir kayak merkezi tespit edilmiş olduğunu vurguladı.
Hacısalihoğlu, “Bu kayak merkezinin içinde elbette kolay, zor, orta seviyeler için kayak pistleri bulunduğu gibi, kar sürelerine bağlı olarak da süreyi uzatmakla ilgili kar makinelerinin sisteme girmesi konusunda da gerekli tekliflerin alınarak sistem kuruldu” dedi.


PROJEDE ÇOCUKLAR UNUTULMADI
Bölgenin özelliğine bağlı olarak kayakçının tercih ettiği güneş sisteme uyarlandığını da aktaran Hacısalihoğlu, projede çocukların unutulmadığını belirterek, "Kayakçılar için çok uygun bir yer. Bütün bunların yanında çocuklar unutulmadı. Çocuklar içinde onların hazır hale gelmeleri ve sevmeleri konusunda önemli yatırımlar sistemin içerisine koyuldu. Sonuçta tam bir kayak merkezi sistemi kuruldu. Elbette bunun yanında oteller ihmal edilemezdi. 3 bin 200 yatak kapasitesi 3, 4 ve 5 yıldızlı oteller olmak üzere ve bölgeye özgü mimari yapı oluşturulmuştur. Ortaya çıkan rakamlar otellerin dışında ki yatırım 133 milyon Avro civarında oluştu. Titiz olmasaydık bu rakamlar çok daha yüksek çıkabilirdi. Teklif bazında olduğu için rakamlar gerçekçi rakamlardır. Bunun dışında da otel yatırımları için de 41 milyon avro gündeme gelmektedir. Toplam 170 milyon avro civarında bir yatırım öngörülmektedir. Biliyorsunuz yatırımcı fırsat buldukça otelini ve teleferiğini de yapıyor. Şu anda bildiğiniz gibi Dubai'den gelen bir yatırımcı bölgeden bir ortakla teleferik çalışmalarını başlattı. Ve arkasından ihtiyaç konularına göre yatırımcılar da yatırama hazırdır" diye konuştu.


Hacısalihoğlu, hazırlanan mastır planın bürokratik engellerin önünün aşılması için de çalışmalara başlandığını kaydederek, "Çevre Planı'na işletilerek yatırımcıların bu konular ile zaman kaybetmemeleri için çalışmalar devam etmektedir. Yatırımcıların bu bölgede işletim sistemi, Avusturya'da olduğu gibi iki türlüdür. Örneğin birinci yöntem de bir yatırımcı bir bölgenin mekanik yatırımını tamamen alarak tek başına yatırım yapabilir. İkinci yöntem de mevcut köy halkının, kasaba halkının bir araya gelerek yapmış oldukları yatırım da mümkündür ve bunun örnekleri Avusturya'da vardır" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel