Trabzon'da taşkın ve heyelan sempozyumu

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Mustafa Yaylalı, Karadeniz Bölgesi’nin ve ülkenin en önemli sorunlarından birisi olan taşkın ve heyelan sorunlarının çözümüne katkı sunmak amacıyla bir sempozyum gerçekleştireceklerini söyledi.“Ülkemizd

Trabzon'da taşkın ve heyelan sempozyumu

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Mustafa Yaylalı, Karadeniz Bölgesi’nin ve ülkenin en önemli sorunlarından birisi olan taşkın ve heyelan sorunlarının çözümüne katkı sunmak amacıyla bir sempozyum gerçekleştireceklerini söyledi.

“Ülkemizde bu alanda çalışan araştırmacıları ve uygulayıcıları İnşaat Mühendisleri Odası çatısı altında bir araya getirerek bilgi ve deneyim birikimi ile görüş iletişimini sağlamak, bu alanda karşılaşılan sorunları tartışmak, çözüm önerileri geliştirerek bilime ve dolayısıyla uygulamaya katkıda bulunmak adına, 24 – 26 Ekim 2013 tarihlerinde TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası adına yürütücülüğü İMO Trabzon Şubesi tarafından yapılan Taşkın ve Heyelan Sempozyumu gerçekleştirileceğini söyleyen Yaylalı, Sempozyumun ilk iki günü paralel oturumlar ile KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde, üçüncü gün ise halkın katılımı oturumu ile Trabzon Belediyesi Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi’nde gerçekleştirileceğini kaydetti. 

SEMPOZYUMDA NELER OLACAK

Sempozyum hakkında bilgi veren Yaylalı şunları söyledi: “Sempozyum 60 bildirinin ve bir özel oturumun yer alacağı sempozyumda yapılacak sunumlarda, taşkın ve heyelanların sebepleri üzerinde durulacak, mevcut uygulamalara değinilerek can ve mal kayıplarının asgari düzeye indirilmesine yönelik çözüm önerileri sunulacaktır. Taşkınlara ve heyelanlara maruz ülkemizde, modelleme konusunun oldukça önem kazandığı düşüncesiyle sempozyum amacı kapsamında 22 – 23 Ekim 2013 tarihlerinde MIKE 11, MIKE 21 ile taşkın modelleme ve Plaxis, GEO 5 yazılımları ile şev stabilite analizi kursları düzenlenecetir. Kursların hedef kitlesi, akademisyenler, araştırmacılar, kamu kuruluşlarında ve serbest çalışan uygulamacı mühendisler ve lisansüstü öğrenciler olup, katılımcılara kurs sonunda sertifikaları verilecektir.

ÜÇÜNCÜ GÜNÜ HALK OTURUMU GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Sempozyumun üçüncü günü Trabzon şehir merkezindeki Trabzon Belediyesi Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde halkın katılımı oturumu düzenlenecektir. Akademik çalışmaların, sadece bulundukları ortamda kalmamasını, elde edilen sonuçların nihai yararlanıcı olan halkımız ile paylaşılması hedeflenen bu katılım toplantıları şubemizin her sempozyum sonunda gerçekleştirdiği bir gelenek haline gelmiştir. Bu oturumda, İMO Trabzon Şubemiz tarafından taşkın ve heyelanların sıklıkla yaşandığı ilçe ve beldelerde yapılan “Taşkın ve Heyelan Anketi” sonuçlarının değerlendirme sunumu yapılacaktır.

Anketin ve halkın katılımı oturumunun amacına ilişkin de bilgi veren Yaylalı, “Taşkın ve heyelanlara maruz ve önemli ölçüde can ve mal kaybına uğramış Doğu Karadeniz Havzası insanlarının yaşadıkları veya yaşayabilecekleri bu afetlere karşı farkındalık ve duyarlılıkların belirlenmesi, düşüncelerinin ve sorunlarının verilen cevapların çoğunluğuna göre tespit edilmesi ve akademisyenlerin, kamu kurum ve kuruluşların üst düzey yöneticilerinin, meslek odaları temsilcilerinin, yerel yöneticilerin ve tüm halkımızın aynı çatı altında toplandığı bir oturumda bu tespitlerin ortaya konulması, böylece, bilgi ve deneyim birikimi ile görüş iletişimini sağlamak, ortaya çıkan sorunları tartışmak, çözüm önerileri geliştirerek olası bir afet riskine karşı herkesin ve her birimin payına düşen yetki ve sorumlulukların belirtilmesidir. Oturumun devamında, akademisyen ve oda yöneticileri tarafından panel gerçekleştirilecek, katılımcıların soru ve cevaplarının ardından sempozyum kapanış bildirgesi okunacaktır” diye konuştu.

KÖMÜRCÜ’YÜ UNUTMAYACAĞIZ

Yaylalı, Sempozyumu, sempozyumu düzenleme kurulunda görevli iken vefat eden, KTÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Murat İhsan Kömürcü anısına da atfettiklerine işaret ederek, “Hocamızı rahmetle anıyor, İnşaat Mühendisleri Odası, şubemiz, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve çalıştığı dönemde kamu sektöründe bu güzel ülkeye, mesleğimize ve meslektaşlarımıza olan değerli katkılarının bu ve benzeri tüm etkinliklerde mutlaka, tekrar tekrar dile getirileceğini de vurgulamak istiyoruz” dedi.

TRABZON’UN FETİH TARİHİNDE KONSER

Sempozyumun çok anlamlı tarihlere denk geldiğinin altını da çizen TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Yaylalı, “Sempozyum zamanının hem Trabzon’un fethinin hem de cumhuriyetimizin yıldönümüne rastlaması münasebeti ile 24 Ekim 2013 Perşembe günü saat 20:00’de KTÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde şubemizce Trabzon Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde teması “Güneş Ülke Anadolu” olan Tuluyhan Uğurlu konseri gerçekleştirilecektir” dedi.

NEDEN TAŞKIN VE HEYELAN SEMPOZYUMU?

Yaylalı, sempozyumu düzenleme gerekçelerine ilişkin de şunları söyledi: “Yüksek ve engebeli topoğrafik yapıda ve yarı kurak iklim kuşağında yer alan ülkemizde, yağışların mevsimlere göre dağılımı ve yoğunluğu düzensiz olup, ülkemizde taşkın ve heyelan felaketleri oldukça sık yaşanmaktadır. Yoğun bir biçimde devam eden ekonomik gelişme faaliyetlerinin, sanayileşme ve sektör çeşitliliğinin beraberinde getirdiği kentleşme süreci, hem yerleşim hem de kentleşmenin diğer bileşenleri tarafından akarsu havzalarının çeşitli kesimlerindeki insan faaliyetinin çeşitliliğini ve yoğunluluğunu da büyük ölçüde arttırmaktadır.

Bu durum ise havza bütünündeki hidrolojik dengeyi bozmakta ve neticede büyük miktarda can ve mal kaybına yol açan afetler yaşanmaktadır. Taşkın ve heyelanlara maruz ülkemizde, gereken faaliyetlerin planlanması, yönlendirilmesi, desteklenmesi, koordine edilmesi ve belirlenen standartlar doğrultusunda etkin olarak uygulanması için ulusal ve uluslararası ilgili tüm kurum ve kuruluşlar arasında işbirliğini, araştırma, geliştirme ve eğitim faaliyetlerinde bulunarak toplumun afet bilinç ve kültürünün artırılmasını, sosyal devlet ilkesi çerçevesinde koruyucu ve önleyici tedbirlerinin alınmasını sağlayan çok yönlü, çok aktörlü bu alanda kaynakların rasyonel kullanılmasını gözeten, faaliyetlerinde disiplinler arası çalışmayı esas alan bütünleşik afet yönetim sistemi zamanla önem kazanmaktadır.

taskin_heyelan_afis.jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel